Kuchnia włoska znana jest na całym świecie, ceniona za unikalne smaki. Kluczem do sukcesu są świeże zioła, starannie dobrane przyprawy. Włoscy kucharze chętnie sięgają po oregano, bazylię, liść laurowy, szafran, rozmaryn, tymianek i wiele więcej aromatycznych dodatków. Można wobec tego liczyć na dania nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Nawet najlepszej jakości mięso, ryby czy warzywa nie pozwolą na przygotowanie wybornego posiłku, jeśli nie zostaną odpowiednio przyprawione.
Czym przyprawia się potrawy kuchni włoskiej, że są tak smaczne i aromatyczne?
Pizza czy spaghetti to bardzo popularne dania kuchni włoskiej, ale nie byłyby one aż tak smaczne, bez oregano, bazylii czy tymianku. Najczęściej stosuje się oregano suszone, bo w świeżym znajduje się goryczka. Warto wiedzieć, że ma ono zbawienny wpływ na układ pokarmowy, wspomaga trawienie, reguluje przemianę materii, pomaga strawić tłuste pokarmy. Tymianek pochodzi z tej samej rodziny, co oregano, więc ma podobne właściwości. Wyróżnia się bardzo intensywnym zapachem, co zawdzięcza bogactwu olejków eterycznych. W kuchni włoskiej nie może zabraknąć rozmarynu, który idealnie pasuje do dań mięsnych i wysokobiałkowych. Nie należy przesadzać z jego ilością ze względu na bardzo wyrazisty smak. Zaletą rozmarynu jest to, że wpływa korzystnie na układ zarówno pokarmowy, jak i nerwowy. Szerokie zastosowanie ma bazylia, świeże liście są nagminnie wykorzystywane do przyozdabiania potraw. Jest głównym składnikiem pesto, które wspaniale pasuje do kanapek i makaronu, może posłużyć także jako farsz. Pobudza wydzielanie soków żołądkowych, przeciwdziała wzdęciom.
Co nadaje wyjątkowego smaku włoskim potrawom?
W daniach kuchni włoskiej używa się jedną z najdroższych przypraw na świecie, czyli szafranu, który ma specyficzny, wyjątkowy zapach. Jego szerokie zastosowanie sprawia, że pasuje do dań zarówno wytrawnych, jak i na słodko. Warto go dodać do risotto, potraw mięsnych i rybnych, sosów. W Polsce niezwykle popularna jest natka pietruszki, ale jest też jej włoska odmiana, mniej aromatyczna. Dodaje się ja do sałatek, sosów, ziemniaków, zup, omletów, jajek, ryżu, serów. Nie można zapomnieć o estragonie, który ma korzenny zapach i lekko gorzkawy smak. Doprawia się nim dania mięsne i wegetariańskie. Estragon idealnie nadaje się do zup, sosów, sałatek, owoców morza. Istotne jest to, aby dodawać tylko niewielką ilość zioła i pod koniec gotowania. Popularne są też zioła toskańskie zawierając suszone pomidory, czosnek, bazylię i oregano. W niektórych mieszankach można również znaleźć dodatkowo rozmaryn, szałwię i estragon.