Chaczapuri, czyli chleb z twarogiem – gruzińskie smaki w polskiej kuchni
Składniki:
- 100 g wody
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 100 g jogurtu naturalnego
- 300 g mąki pszennej (plus do obsypania blatu)
- 1/2 łyżeczki soli
- 15 g oleju roślinnego (lub oliwy z oliwek)
- 150 g sera gouda
- 125 g sera feta
- 125 g sera mozarella
Sposób wykonania:
- Ciepłą (nie gorącą wodę), cukier i drożdże wymieszaj w kubeczku i odstaw na ok 10 minut
- Do dużej miski wlej zaczyn, dodaj jogurt, i olej, wsyp mąkę i sól. Wyrób dobrze ręką, lub mikserem. Minimum 10 minut – ciasto musi być dobrze napowietrzone i wyrobione.
- Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na ok 60 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce
- W tym czasie zetrzyj ser gouda na tartce. Pozostaw w oddzielnej miseczce
- Zetrzyj mozarellę na tartce, pokrój drobno fetę i dobrze razem wymieszaj
- Nagrzej piekarnik do 220 st C
- Wyrośnięte ciasto przełóż na opruszony mąką blat, podziel na dwie części i uformuj z nich kule.
- Każdą kulę rozwałkuj na placek o grubości 3-4 milimetry
- Przełóż placek na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (tak jest łatwiej)
- Posyp placek startym żółtym serem,
- Zawiń dwa boczne brzegi do środka.
- Sklej końce lekko je wydłużając i skręcając tworząc kształt łódki (możesz troszkę brzegi podnieść palcami, lepiej wejdzie farsz)
- Pozostaw na chwilę do wyrośnięcia (ok10 minut)
- Farsz z fety i mozarelli podziel na dwie równe części i ułóż w środku łódeczek
- Piecz ok 15-20 minut (grzanie góra-dół) do złotego koloru brzegów
- Wyjmij na chwilę chaczapuri z z piekarnika, a następnie wyjmij na miseczkę po kolei po jednym jajku i wylej na środek farszu
- Włóż chaczapuri do piekarnika i piecz jeszcze 5-7 minut do ścięcia jajek
- Gotowe chaczapuri możesz posypać natką pietruszki, lub szczypiorkiem (ja zapomniałam, ale warto)
Chaczapuri przy pomocy Thermomix
- W naczyniu miksującym umieść drożdże, wodę i cukier ustaw 3min/37st/obr1
- Dodaj jogurt, olej, mąkę, sól ustaw tryb wyrabiania ciasta (interwał) na 3 minuty
- Przełóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę
- W tym czasie przygotuj farsz
- Ser Gouda pokrój na kawałki,włóż do naczynia miksującego ustaw 10 sek/ obr5 – przełóż do miseczki
- W naczyniu miksującym umieść pokrojoną w kawałki mozarellę, i fetę ustaw 10sek/obr
- Nagrzej piekarnik do 220st C
- Wyrośnięte ciasto (powinno podwoić objętość) wyłóż na obsypany mąką blat i podziel na dwie kule
- Każdą kulę rozwałkuj na placek 3-4 mm gruby
- Przełóż placek na wyłożoną papierem do pieczenia blachę
- Posyp placek żółtym serem i zawiń dwa przeciwległe boki do środka
- Sklej boki końcami lekko je wydłużając i zakręcając tak, by powstał kształt łódki
- Do środka łódek wsyp mozerellę z fetą
- Piecz ok 15-20 minut (góra-dół) albo do uzyskania złotego koloru brzegów
- Wyjmij placki z pieca
- Na każdy placek wylej po jednym jajku (najlepiej wcześniej wylewając jajka na miseczkę)
- Włóż do piekarnika i piecz jeszcze 5-7 minut do ścięcia jajek
Jeśli wykonasz przepis na: Chaczapuri, czyli chleb z twarogiem – gruzińskie smaki w polskiej kuchni, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
Gotuj prościej i smaczniej z Thermomix TM6!
W moich przepisach niezastąpionym pomocnikiem jest Thermomix TM6. Chcesz przekonać się, jak może ułatwić gotowanie również w Twojej kuchni? Najlepiej zobaczyć go w akcji!
Jako oficjalny przedstawiciel Thermomix z przyjemnością przygotuję dla Ciebie i Twoich bliskich wyjątkową prezentację. Razem ugotujemy pyszne dania, krok po kroku poznając funkcje i zalety Thermomix TM6.
Zadzwoń lub napisz i umów się na spotkanie:
📞 794-946-255 – Kasia
Przekonaj się, że gotowanie może być prostsze, szybsze i jeszcze przyjemniejsze!