Chaczapuri, czyli chleb z twarogiem – gruzińskie smaki w polskiej kuchni

Kasia Potargana
A+A-
Reset
chaczapuri
Chaczapuri, czyli chleb z twarogiem, bo tak można tłumaczyć jego nazwę, to tradycyjne "bieda danie" gruzińskiej kuchni. A że ja lubię takie proste, "bieda jedzenie", od razu przypadł mi do gustu ten placek z serem.
Od jakiegoś czasu chaczapuri robi oszałamiającą karierę w Polsce. Coraz więcej jest miejsc, gdzie możemy spróbować "gruzińskiej pizzy", jak niektórzy nazywają chaczapuri. Jednak jeśli masz ochotę sama przygotować chaczapuri,podrzucam Ci wypróbowany przepis.
Oryginalne chaczapuri przygotowuje się z gruzińskim serem imeruli. Jest to rodzaj podpuszczkowego sera krowiego. Ale i same gruzińskie gospodynie robiły je z tego, co miały pod ręką. Dlatego i my się nie przejmujemy tylko robimy z serów, jakie akurat są w domu. U mnie będzie to ser typu gouda, mozarella i feta. Do tego mąka, jogurt, jajka.
Ciasto wychodzi fantastyczne! Chrupiące na końcach i na brzegach, a w środku puszyste. No po prostu bajka.
Przepis jest na dwie sztuki chaczapuri, które nasycą największego głodomora.
Jak zwykle podaję w wersji "analogowej" i Thermomixowej. Czas podaję dla wykonania ręcznego
Ilość porcji: 2 osoby
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 1 godzina 20 min.
Czas gotowania: 25 min.
Czas całkowity: 1 godzina 45 min.
Mój przepis na:

Chaczapuri, czyli chleb z twarogiem – gruzińskie smaki w polskiej kuchni

Składniki:

  • 100 g wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 300 g mąki pszennej (plus do obsypania blatu)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 15 g oleju roślinnego (lub oliwy z oliwek)
  • 150 g sera gouda
  • 125 g sera feta
  • 125 g sera mozarella

Sposób wykonania:

  • Ciepłą (nie gorącą wodę), cukier i drożdże wymieszaj w kubeczku i odstaw na ok 10 minut
  • Do dużej miski wlej zaczyn, dodaj jogurt, i olej, wsyp mąkę i sól. Wyrób dobrze ręką, lub mikserem. Minimum 10 minut – ciasto musi być dobrze napowietrzone i wyrobione.
  • Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na ok 60 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce
  • W tym czasie zetrzyj ser gouda na tartce. Pozostaw w oddzielnej miseczce
  • Zetrzyj mozarellę na tartce, pokrój drobno fetę i dobrze razem wymieszaj
  • Nagrzej piekarnik do 220 st C
  • Wyrośnięte ciasto przełóż na opruszony mąką blat, podziel na dwie części i uformuj z nich kule.
  • Każdą kulę rozwałkuj na placek o grubości 3-4 milimetry
  • Przełóż placek na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (tak jest łatwiej)
  • Posyp placek startym żółtym serem,
  • Zawiń dwa boczne brzegi do środka.
  • Sklej końce lekko je wydłużając i skręcając tworząc kształt łódki (możesz troszkę brzegi podnieść palcami, lepiej wejdzie farsz)
  • Pozostaw na chwilę do wyrośnięcia (ok10 minut)
  • Farsz z fety i mozarelli podziel na dwie równe części i ułóż w środku łódeczek
  • Piecz ok 15-20 minut (grzanie góra-dół) do złotego koloru brzegów
  • Wyjmij na chwilę chaczapuri z z piekarnika, a następnie wyjmij na miseczkę po kolei po jednym jajku i wylej na środek farszu
    chaczapuri
  • Włóż chaczapuri do piekarnika i piecz jeszcze 5-7 minut do ścięcia jajek
  • Gotowe chaczapuri możesz posypać natką pietruszki, lub szczypiorkiem (ja zapomniałam, ale warto)

Chaczapuri przy pomocy Thermomix

  • W naczyniu miksującym umieść drożdże, wodę i cukier ustaw 3min/37st/obr1
  • Dodaj jogurt, olej, mąkę, sól ustaw tryb wyrabiania ciasta (interwał) na 3 minuty
  • Przełóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę
  • W tym czasie przygotuj farsz
  • Ser Gouda pokrój na kawałki,włóż do naczynia miksującego ustaw 10 sek/ obr5 – przełóż do miseczki
  • W naczyniu miksującym umieść pokrojoną w kawałki mozarellę, i fetę ustaw 10sek/obr
  • Nagrzej piekarnik do 220st C
  • Wyrośnięte ciasto (powinno podwoić objętość) wyłóż na obsypany mąką blat i podziel na dwie kule
  • Każdą kulę rozwałkuj na placek 3-4 mm gruby
  • Przełóż placek na wyłożoną papierem do pieczenia blachę
  • Posyp placek żółtym serem i zawiń dwa przeciwległe boki do środka
  • Sklej boki końcami lekko je wydłużając i zakręcając tak, by powstał kształt łódki
  • Do  środka łódek wsyp mozerellę z fetą
  • Piecz ok 15-20 minut (góra-dół) albo do uzyskania złotego koloru brzegów
  • Wyjmij placki z pieca
  • Na każdy placek wylej po jednym jajku (najlepiej wcześniej wylewając jajka na miseczkę)
  • Włóż do piekarnika i piecz jeszcze 5-7 minut do ścięcia jajek
Upieczone chaczapuri jest chrupiące na wierzchu, a w środku puszyste i wyrośnięte. Zapomniałam z tego wszystkiego zapomniałam posypać szczypiorkiem, ale i tak było mega pyszne!
 
 

Jeśli wykonasz przepis na: Chaczapuri, czyli chleb z twarogiem – gruzińskie smaki w polskiej kuchni, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także