Wyjątkowe walory miodu znane były ludzkości od zarania dziejów. Już w starożytności uznawano go za niezwykle cenny produkt, który w niektórych regionach był wykorzystywany jako waluta. Co wpływa na wyjątkowość miodu?
Po dziś dzień miód jest uważany za jeden z najbardziej wartościowych składników, dzięki czemu znajduje zastosowanie nie tylko w naszych kuchniach, ale również w przemyśle kosmetycznym. Co sprawia, że jest on tak pożądanym produktem?
Miód akacjowy – właściwości, działanie, charakterystyka
Wspominając o miodach, nie możemy zapomnieć o tym, powstającym z nektaru kwiatostanów robinii akacjowej, czyli miodzie akacjowym (https://pasiekalyson.pl/sklep/blog/w/miod-akacjowy-wlasciwosci-dzialanie-charakterystyka/). Duża zawartość fruktozy nie tylko sprawia, że jest jednym z najsłodszych na rynku, ale również spowalnia proces jego krystalizacji – świeżo pozyskany miód akacjowy twardnieje stosunkowo długo.
Dość wysoka zawartość glukozy oraz fruktozy sprawia, że sportowcy chętnie sięgają po ten produkt. Miód akacjowy nie tylko będzie szybkim zastrzykiem energii w trakcie treningu, ale także, dzięki powolnemu uwalnianiu fruktozy do krwiobiegu, zwiększy wytrzymałość podczas aktywności fizycznej.
Z wyjątkowych właściwości, jakimi charakteryzuje się miód akacjowy, skorzystają również osoby o obniżonym apetycie lub te, będące w procesie rekonwalescencji. Jest to doskonały wybór w przypadku seniorów, szczególnie jeżeli borykają się oni z problemami związanymi z układem pokarmowym.
Miód lipowy – właściwości, działanie, charakterystyka
Miód lipowy (https://pasiekalyson.pl/sklep/blog/w/miod-lipowy-wlasciwosci-dzialanie-charakterystyka/) to odmiana miodu, która charakteryzuje się wyrazistym smakiem, dlatego też nie sposób pomylić go z żadnym innym produktem. Nie bez powodu miód lipowy króluje na kuchennych półkach. Produkt ten ma dobroczynny wpływ na układ nerwowy, wzmacnia odporność oraz wspomaga leczenie chorób układu moczowego.
Miód lipowy jest przepysznym dodatkiem do zimowej herbaty, słodkich wypieków czy wytrawnych dań. Ponadto, ze względu na swoją płynną konsystencję, doskonale sprawdzi się podczas przygotowywania deserów serwowanych na zimno oraz sosów.
Miód wielokwiatowy – właściwości, działanie, charakterystyka
Ten rodzaj miodu jest jednym z najpopularniejszych wyrobów pszczelich. Miód wielokwiatowy (https://pasiekalyson.pl/sklep/blog/w/miod-wielokwiatowy-wlasciwosci-dzialanie-charakterystyka/) charakteryzuje się żółtą barwą, a jego łagodny smak niemal każdemu przypadnie do gustu. Jeżeli dopiero rozpoczynamy przygodę z wykorzystaniem tego słodzidła w naszej kuchni, miód wielokwiatowy z pewnością okaże się strzałem w dziesiątkę.
Wprowadzenie miodu wielokwiatowego do naszego jadłospisu będzie doskonałym sposobem zapobiegania chorobom układu sercowo-naczyniowego. Produkt ten sprawdzi się również w profilaktyce nadciśnienia – zawarta w nim acetylocholina ma zbawienny wpływ na obniżenie ciśnienia tętniczego. Jego właściwości przeciwzapalne wspomogą walkę z przeziębieniem oraz przyczynią się do poprawy odporności, co docenimy szczególnie w okresie jesienno-zimowym.