Strucla drożdżowa z marmoladą i kruszonką

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Rozpocząć dzień od pysznej, domowej strucli drożdżowej z marmoladą i chrupiącą kruszonką, to jak przywitać poranek uśmiechem. Drogie Panie, czyż nie jest to idealny sposób, by dodać sobie energii i cieszyć się chwilą tylko dla siebie? Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem, który przekazywany jest w mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie. To nie tylko przepis na ciasto, ale i na momenty spędzone razem, na rozmowy przy filiżance kawy i na te małe przyjemności, które tak bardzo umilają nasze codzienne życie.
Strucla drożdżowa z marmoladą i kruszonką to wypiek, który bez wątpienia rozpieści wasze kubki smakowe. Jest doskonałą propozycją na weekendowe śniadanie, popołudniową przekąskę, a nawet na słodki akcent podczas rodzinnych uroczystości. Co więcej, jego przygotowanie, choć może wydawać się czasochłonne, jest naprawdę proste i przynosi wiele satysfakcji.
Zapraszam Was więc do wspólnego pieczenia. Niech ten przepis stanie się pretekstem do chwili relaksu i radości z tworzenia czegoś wyjątkowego. Czas spędzony w kuchni, otoczona zapachem świeżo wyrastającego ciasta i aromatem owocowej marmolady, to prawdziwy prezent, który możemy sobie same podarować. Chwytajmy te momenty i celebrujmy je z uśmiechem, bo przecież każda z nas zasługuje na odrobinę słodyczy w życiu.
Dla ułatwienia sobie pracy użyłam Thermomix TM6
Ilość porcji: 10 porcji
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 1 godzina
Czas gotowania: 35 min.
Czas całkowity: 1 godzina 35 min.
— REKLAMA —
Mój przepis na:

Strucla drożdżowa z marmoladą i kruszonką

Składniki:

Kruszonka

  • 100 g mąki pszennej (najlepiej krupczatki)
  • 100 g cukru
  • 80 g zimnego masła pokrojonego na kawałki

Strucla drożdżowa z marmoladą

  • 450 g mąki pszennej (plus do posypania blatu)
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 120 g roztopionego masła
  • 4 łyżki cukru
  • 1 mała szczypta soli
  • 16 g cukru wanilinowego
  • kilka łyżek marmolady, lub gęstego dżemu, lub powideł (u mnie była marmolada różana)
  • 1 roztrzepane jajko

Sposób wykonania:

Kruszonka

  • Mąkę, masło i cukier umieść w naczyniu miksującym. Ustaw 15sek/obr 6
  • Przełóż kruszonkę do miseczki i włóż do lodówki

Strucla drożdżowa z marmoladą i kruszonką

  • W naczyniu miksującym umieść pokruszone drożdże, jedną łyżkę cukru, jedną łyżkę mąki. Ustaw 10min/37℃/obr0,5
  • Dodaj pozostałą część mąki i cukru, cukier waniliowy, roztopione masło,małą szczyptę soli. Ustaw 3 minuty/tryb wyrabiania ciasta
  • Pozostaw ciasto na ok45 minut do wyrośnięcia, lub do podwojenia objętości
  • Rozgrzej piekarnik do 180℃
  • Przełóż ciasto na oprószony mąką blat. Rozwałkuj na prostokąt o bokach ok 50/25cm
  • Posmaruj ciasto marmoladą, a następnie zwiń dłuższe boki do środka ciasta. Sklej brzegi.
  • Umieść struclę w foremce 25/ 14cm, wyłożonej papierem do pieczenia
  • Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp kruszonką
  • Piecz ok 35minut, lub do suchego patyczka
  • Upieczoną struclę wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia
  • Gotowe, Smacznego 🙂

Jeśli wykonasz przepis na: Strucla drożdżowa z marmoladą i kruszonką, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

--- R E K L A M A ---
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także