Myśli Potarganej

Ślimaczki pomidorowo-serowe, świetna przekąska na piknik, wycieczkę, lub do szkoły

Coraz więcej częściej robimy wypady w plener. Warto zabrać ze sobą coś, co szybko i wygodnie dostarczy nam energii. Ślimaczki pomidorowo-serowe świetnie się nadają na takie sytuacje.
Drożdżowe ciasto, trochę suszonych pomidorów, trochę sera i masz fajną przekąskę do zabrania w koszyku na piknik, czy wycieczkę. Są niekłopotliwe, a zarazem bardzo smaczne i ciekawe w swojej formie. Każdy ślimaczek, to osobna bułeczka, którą łatwo oddzielić od reszty.
Moje ślimaczki powstały w tortownicy, ale równie dobrze możesz je ułożyć obok siebie na blaszce.
Ilość porcji: 8 osób
Kalorii na 100 g:: 350
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 1 hour
Czas całkowity: 1 hour
— REKLAMA —
Mój przepis na:

Ślimaczki pomidorowo-serowe, świetna przekąska na piknik, wycieczkę, lub do szkoły

Składniki:

Nadzienie pomidorowo-serowe

  • 1 słoiczek suszonych pomidorów w oleju (słoiczek 250-300g)
  • 2 -3 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 1 kula mozarelli (twardej bez zalewy, ok 150-200g)
  • 1-2 łyżki ulubionych ziół (najłatwiej kupić mieszankę ziół prowansalskich, lub toskańskich, można też zrobić mieszankę samemu z tymianku, bazyli, oregano, itp)
  • 1/4 łyżeczki soli (niekoniecznie, co kto lubi)

Ciasto

  • 600 g mąki pszennej (plus garść mąki do oprószenia blatu)
  • 300 g wody
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g oleju pozostałego z suszonych pomidorów

Sposób wykonania:

Nadzienie pomidorowo-serowe

  • Czosnek obierz i przepuść przez praskę
  • cebulę obierz i posiekaj bardzo drobno
  • Pomidory odsącz z oliwy – zmiel razem z mozarellą
  • Wymieszaj czosnek, cebulę, pomidory
  • Dodaj zioła i sól odstaw

Ciasto i ślimaczki

  • Do miski wlej wodę, olej z pomidorów, dodaj cukier, drożdże i mąkę, a na końcu sól
  • Wymieszaj składniki, a następnie dobrze wyrób ciasto ręką, aż zacznie odchodzić od dłoni
  • Odstaw ciasto na chwilę pod ściereczkę, w tym czasie rozgrzej piekarnik do 200st
  • Wyłóż tortownicę, lub blachę papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem, lub olejem
  • Ciasto wyłóż na obsypany mąką blat, rozwałkuj na prostokąt o grubości ok 5-7mm
  • Posmaruj ciasto pomidorowo-serowym nadzieniem
  • Zwiń ciasto w rulon, a następnie pokrój rulon na ok 4 cm kawałki
  • Powstałe ruloniki ustaw pionowo i luźno w tortownicy, lub na blaszce,
  • Piecz ok. 25-30 minut, aż do zrumienienia. Sprawdź patyczkiem, czy się dopiekły. Wyjmij ślimaczki z piekarnika

Jeśli wykonasz przepis na: Ślimaczki pomidorowo-serowe, świetna przekąska na piknik, wycieczkę, lub do szkoły, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

Ślimaczki pomidorowo-serowe wykonane z Thermomix

  • Wstaw piekarnik, żeby się nagrzał
  • Cebulę i czosnek obierz, Cebulę przekrój na pół. Wrzuć do naczynia miksującego. Ustaw 8 sek. obroty 5
  • Dodaj pomidory, mozarellę zioła i ew. sól. Ustaw 10 sek, obroty 8
  • Przełóż farsz do osobnej miseczki
  • Składniki na cisto umieść w naczyniu miksującym w klejności: woda, olej z pomidorów, cukier, drożdże i mąka, a na końcu sól ustaw tryb wyrabiania ciasta, 2 minuty
  • Dalej postępuj jak w klasycznym przepisie

Ślimaczki pomidorowo-serowe są wilgotne, puszyste i pięknie pachną. Zabierz je ze sobą na wycieczkę, kajaczki, rower, albo w góry. Myślę, że fajnie sprawdzą się też jako dodatek do grilla.

--- R E K L A M A ---

Jeśli spodobał Ci się mój przepis, będzie mi strasznie miło, jeśli pokażesz ten przepis znajomym (chyba, że chcesz go zachodwać jako „tajną broń” )

Będę też przeszczęśliwa, jeśli podrzucisz mi zdjęcie swoich ślimaczkowych bułeczek, lub skrobniesz dwa słowa w komentarzu.

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Słodko Słodka

Idealna przekąska na piknik w plenerze 🙂

Gotuj z Thermomix

Sprawdź jakie gotowanie
może być łatwe, szybkie
i przyjemne

— REKLAMA —
logo-myslipotarganej-ukraina

Myśli Potarganej to blog skierowany głównie do kobiet. Poruszam na nim tematy bliskie każdej z nas: dom, dzieci, rodzina, gotowanie, uroda, rozwój osobisty czy DIY. Zapraszam do komentowania i aktywnego udziału w życiu bloga, jak i na moje media społecznościowe. Bądźmy razem. Pozdrawiam – Kasia.

Myśli Potarganej to oficjalny przedstawiciel Thermomix. Kupując u nas masz gwarancję zakupu oryginalnego produktu marki Vorwerk.

© 2018-2023 – Myśli Potarganej – Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i treści bez zgody autora zabronione.

Inne nasze strony – Kosą po patelniCztery łapy BudyniaTwojeCentrum.pl