Ślimaczki pomidorowo-serowe, świetna przekąska na piknik, wycieczkę, lub do szkoły

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Coraz więcej częściej robimy wypady w plener. Warto zabrać ze sobą coś, co szybko i wygodnie dostarczy nam energii. Ślimaczki pomidorowo-serowe świetnie się nadają na takie sytuacje.
Drożdżowe ciasto, trochę suszonych pomidorów, trochę sera i masz fajną przekąskę do zabrania w koszyku na piknik, czy wycieczkę. Są niekłopotliwe, a zarazem bardzo smaczne i ciekawe w swojej formie. Każdy ślimaczek, to osobna bułeczka, którą łatwo oddzielić od reszty.
Moje ślimaczki powstały w tortownicy, ale równie dobrze możesz je ułożyć obok siebie na blaszce.
Ilość porcji: 8 osób
Kalorii na 100 g:: 350
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 1 godzina
Czas całkowity: 1 godzina
Mój przepis na:

Ślimaczki pomidorowo-serowe, świetna przekąska na piknik, wycieczkę, lub do szkoły

Składniki:

Nadzienie pomidorowo-serowe

  • 1 słoiczek suszonych pomidorów w oleju (słoiczek 250-300g)
  • 2 -3 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 1 kula mozarelli (twardej bez zalewy, ok 150-200g)
  • 1-2 łyżki ulubionych ziół (najłatwiej kupić mieszankę ziół prowansalskich, lub toskańskich, można też zrobić mieszankę samemu z tymianku, bazyli, oregano, itp)
  • 1/4 łyżeczki soli (niekoniecznie, co kto lubi)

Ciasto

  • 600 g mąki pszennej (plus garść mąki do oprószenia blatu)
  • 300 g wody
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g oleju pozostałego z suszonych pomidorów

Sposób wykonania:

Nadzienie pomidorowo-serowe

  • Czosnek obierz i przepuść przez praskę
  • cebulę obierz i posiekaj bardzo drobno
  • Pomidory odsącz z oliwy – zmiel razem z mozarellą
  • Wymieszaj czosnek, cebulę, pomidory
  • Dodaj zioła i sól odstaw

Ciasto i ślimaczki

  • Do miski wlej wodę, olej z pomidorów, dodaj cukier, drożdże i mąkę, a na końcu sól
  • Wymieszaj składniki, a następnie dobrze wyrób ciasto ręką, aż zacznie odchodzić od dłoni
  • Odstaw ciasto na chwilę pod ściereczkę, w tym czasie rozgrzej piekarnik do 200st
  • Wyłóż tortownicę, lub blachę papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem, lub olejem
  • Ciasto wyłóż na obsypany mąką blat, rozwałkuj na prostokąt o grubości ok 5-7mm
  • Posmaruj ciasto pomidorowo-serowym nadzieniem
  • Zwiń ciasto w rulon, a następnie pokrój rulon na ok 4 cm kawałki
  • Powstałe ruloniki ustaw pionowo i luźno w tortownicy, lub na blaszce,
  • Piecz ok. 25-30 minut, aż do zrumienienia. Sprawdź patyczkiem, czy się dopiekły. Wyjmij ślimaczki z piekarnika

Jeśli wykonasz przepis na: Ślimaczki pomidorowo-serowe, świetna przekąska na piknik, wycieczkę, lub do szkoły, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

Ślimaczki pomidorowo-serowe wykonane z Thermomix

  • Wstaw piekarnik, żeby się nagrzał
  • Cebulę i czosnek obierz, Cebulę przekrój na pół. Wrzuć do naczynia miksującego. Ustaw 8 sek. obroty 5
  • Dodaj pomidory, mozarellę zioła i ew. sól. Ustaw 10 sek, obroty 8
  • Przełóż farsz do osobnej miseczki
  • Składniki na cisto umieść w naczyniu miksującym w klejności: woda, olej z pomidorów, cukier, drożdże i mąka, a na końcu sól ustaw tryb wyrabiania ciasta, 2 minuty
  • Dalej postępuj jak w klasycznym przepisie

Ślimaczki pomidorowo-serowe są wilgotne, puszyste i pięknie pachną. Zabierz je ze sobą na wycieczkę, kajaczki, rower, albo w góry. Myślę, że fajnie sprawdzą się też jako dodatek do grilla.

Jeśli spodobał Ci się mój przepis, będzie mi strasznie miło, jeśli pokażesz ten przepis znajomym (chyba, że chcesz go zachodwać jako „tajną broń” )

Będę też przeszczęśliwa, jeśli podrzucisz mi zdjęcie swoich ślimaczkowych bułeczek, lub skrobniesz dwa słowa w komentarzu.

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także