Powidła śliwkowe jak u babci – z odrobiną cynamonu
Składniki:
- 2 kg dojrzałych śliwek węgierek
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu (niekoniecznie)
Sposób wykonania:
- Rozgrzej piekarnik do 100 st, wyłóż blachę papierem do pieczenia
- Śliwki umyj, wypestkuj, przekrój na pół (możesz pokroić drobniej, szybciej się usmażą)
- Połóż śliwki na blasze i umieść w piekarniku z półprzymkniętymi drzwiczkami na ok 1 godzinę
- Po tym czasie umieść śliwki w rondlu z grubym dnem i smaż na małym ogniu ciągle mieszając drewnianą łyżką, by uniknąć przypalenia, przez 1 godzinę
- Dodaj cukier i cynamon i smaż nie zaprzestając mieszania, kolejną godzinę (lub dłużej, lub krócej – musisz sama ocenić, ponieważ to zależy od śliwek)
- Gdy powidła będą gotowe, włóż gorące do wyparzonych słoiczków i natychmiast zakręć, a następnie postaw do góry dnem
GOTUJ Z THERMOMIX
Jeśli chcesz gotować – szybko, łatwo, kreatywnie, oszczędnie umów się za mną na całkowicie niezobowiązującą, bezpłatną prezentację.
Jestem przedstawicielem Thermomix i zapraszam Cię do kontaktu:
tel. 794-946-255
e-mail: [email protected]
Pozdrawiam – Kasia
Powidła śliwkowe przy pomocy Thermomix
Z Thermomixem powidła śliwkowe są o tyle przyjemniejsze w wykonaniu, że nie musisz stać nad garnkiem i mieszać. Powidła mieszają się same i na pewno się nie przypalą. I to jest to, za co pokochałam Thermomix od pierwszego wejrzenia (a akurat od powideł śliwkowych zaczęłam swoją znajomość z TM).
- Śliwki umyj, wypestkuj, wysusz w piekarniku, jak powyżej
- Umieść śliwki, cukier i cynamon w naczyniu miksującym, ustaw 30 sek, obroty 7
- Załóż motylek.
- Zamiast miarki postaw na pokrywie naczynia miksującego koszyczek, ustaw 55 minut, temperaturę Varoma, obroty 2
- Gotowe powidła od razu przełóż do słoiczków, zakręć i postaw do góry dnem.
Powidła mogą być nieco rzadsze, tak jak na zdjęciu głównym. Możesz też je smażyć nieco dłużej, a wtedy staną się gęstsze, prawie jak marmolada, jak na zdjęciu powyżej. Wszystko zależy od tego, jakie lubisz.
Czekam na twoje komentarze. Bardzo mi miło, gdy jesteśmy w kontakcie.
Uwielbiam powidła śliwkowe i też dodaję do nich cynamon. Wspaniale smakują zimą 🙂
O tak! Tak pięknie pachną latem…
Uwielbiam domowe powidła śliwkowe 🙂 w tym roku pierwszy raz smażę bez cukru 🙂
To powiedziałabym ortodoksyjnie 😉 Na pewno będą przepyszne!
Pyszne takie domowe powidła, ja od dłuższego czasu robię powidła z piekarnika na lenia 🙂
Ty obiboku, no! 😉