Powidła śliwkowe jak u babci – z odrobiną cynamonu
Składniki:
- 2 kg dojrzałych śliwek węgierek
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu (niekoniecznie)
Sposób wykonania:
- Rozgrzej piekarnik do 100 st, wyłóż blachę papierem do pieczenia
- Śliwki umyj, wypestkuj, przekrój na pół (możesz pokroić drobniej, szybciej się usmażą)
- Połóż śliwki na blasze i umieść w piekarniku z półprzymkniętymi drzwiczkami na ok 1 godzinę
- Po tym czasie umieść śliwki w rondlu z grubym dnem i smaż na małym ogniu ciągle mieszając drewnianą łyżką, by uniknąć przypalenia, przez 1 godzinę
- Dodaj cukier i cynamon i smaż nie zaprzestając mieszania, kolejną godzinę (lub dłużej, lub krócej – musisz sama ocenić, ponieważ to zależy od śliwek)
- Gdy powidła będą gotowe, włóż gorące do wyparzonych słoiczków i natychmiast zakręć, a następnie postaw do góry dnem
Jeśli wykonasz przepis na: Powidła śliwkowe jak u babci – z odrobiną cynamonu, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255
Powidła śliwkowe przy pomocy Thermomix
Z Thermomixem powidła śliwkowe są o tyle przyjemniejsze w wykonaniu, że nie musisz stać nad garnkiem i mieszać. Powidła mieszają się same i na pewno się nie przypalą. I to jest to, za co pokochałam Thermomix od pierwszego wejrzenia (a akurat od powideł śliwkowych zaczęłam swoją znajomość z TM).
- Śliwki umyj, wypestkuj, wysusz w piekarniku, jak powyżej
- Umieść śliwki, cukier i cynamon w naczyniu miksującym, ustaw 30 sek, obroty 7
- Załóż motylek.
- Zamiast miarki postaw na pokrywie naczynia miksującego koszyczek, ustaw 55 minut, temperaturę Varoma, obroty 2
- Gotowe powidła od razu przełóż do słoiczków, zakręć i postaw do góry dnem.
Powidła mogą być nieco rzadsze, tak jak na zdjęciu głównym. Możesz też je smażyć nieco dłużej, a wtedy staną się gęstsze, prawie jak marmolada, jak na zdjęciu powyżej. Wszystko zależy od tego, jakie lubisz.
Czekam na twoje komentarze. Bardzo mi miło, gdy jesteśmy w kontakcie.