Powidła śliwkowe jak u babci – z odrobiną cynamonu

Kasia Potargana
6 komentarzy
Choć przepis na powidła śliwkowe jest mało skomplikowany, okazuje się, że sposobów na przygotowanie powideł śliwkowych jest mnóstwo.
Niektórzy robią je w żeliwnym garnku, inni pieką w piekarniku. Wykonują powidła z cukrem i bez, dodając różne dodatki takie jak, cynamon, goździki, czy spirytus.
Ja podpowiem Ci sposób mojej babci, która lubiła sobie ułatwiać pracę, jak tylko mogła i przed smażeniem podsuszała śliwki w piekarniku, a że kochała cynamon i dodawałaby go gdzie się da, sypała cynamon także do powideł śliwkowych.
Na powidła wybieramy śliwki bardzo dojrzałe, trochę "podsuszone", których skórka marszczy się przy ogonku.
Powidła śliwkowe to dość duży koncentrat. Nie zdziw się więc, gdy z kilograma śliwek wyjdzie Ci jeden 300 ml słoiczek.
Podaję proporcje na 2 kg, ponieważ taka ilość wydaje mi się w miarę łatwa do opanowania w czasie smażenia.
Ilość porcji – 4 osoby
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 1 godz. 10 min.
Czas gotowania: 2 godz.
Czas całkowity: 3 godz. 10 min.
Mój przepis na:

Powidła śliwkowe jak u babci – z odrobiną cynamonu

Składniki:

  • 2 kg dojrzałych śliwek węgierek
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu (niekoniecznie)

Sposób wykonania:

  • Rozgrzej piekarnik do 100 st, wyłóż blachę papierem do pieczenia
  • Śliwki umyj, wypestkuj, przekrój na pół (możesz pokroić drobniej, szybciej się usmażą)
  • Połóż śliwki na blasze i umieść w piekarniku z półprzymkniętymi drzwiczkami na ok 1 godzinę
  • Po tym czasie umieść śliwki w rondlu z grubym dnem i smaż na małym ogniu ciągle mieszając drewnianą łyżką, by uniknąć przypalenia, przez 1 godzinę
  • Dodaj cukier i cynamon i smaż nie zaprzestając mieszania, kolejną godzinę (lub dłużej, lub krócej – musisz sama ocenić, ponieważ to zależy od śliwek)
  • Gdy powidła będą gotowe, włóż gorące do wyparzonych słoiczków i natychmiast zakręć, a następnie postaw do góry dnem

GOTUJ Z THERMOMIX

Jeśli chcesz gotować – szybko, łatwo, kreatywnie, oszczędnie umów się za mną na całkowicie niezobowiązującą, bezpłatną prezentację.
Zapraszam do kontaktu:
tel. 794946255
e-mail: [email protected]
Jestem przedstawicielem Thermomix
Pozdrawiam
Kasia

Powidła śliwkowe przy pomocy Thermomix

Z Thermomixem powidła śliwkowe są o tyle przyjemniejsze w wykonaniu, że nie musisz stać nad garnkiem i mieszać. Powidła mieszają się same i na pewno się nie przypalą. I to jest to, za co pokochałam Thermomix od pierwszego wejrzenia (a akurat od powideł śliwkowych zaczęłam swoją znajomość z TM).

  • Śliwki umyj, wypestkuj, wysusz w piekarniku, jak powyżej
  • Umieść śliwki, cukier i cynamon w naczyniu miksującym, ustaw 30 sek, obroty 7
  • Załóż motylek.
  • Zamiast miarki postaw na pokrywie naczynia miksującego koszyczek, ustaw 55 minut, temperaturę Varoma, obroty 2
  • Gotowe powidła od razu przełóż do słoiczków, zakręć i postaw do góry dnem.

Powidła mogą być nieco rzadsze, tak jak na zdjęciu głównym. Możesz też je smażyć nieco dłużej, a wtedy staną się gęstsze, prawie jak marmolada, jak na zdjęciu powyżej. Wszystko zależy od tego, jakie lubisz.

Czekam na twoje komentarze. Bardzo mi miło, gdy jesteśmy w kontakcie.

Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Królowa Karo

Uwielbiam powidła śliwkowe i też dodaję do nich cynamon. Wspaniale smakują zimą 🙂

Magda

Uwielbiam domowe powidła śliwkowe 🙂 w tym roku pierwszy raz smażę bez cukru 🙂

Słodko Słodka

Pyszne takie domowe powidła, ja od dłuższego czasu robię powidła z piekarnika na lenia 🙂5 stars

Zobacz także

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności