• O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
Myśli Potarganej
  • Sztuka życia
    • Kobiecy głos wsparcia
    • Rozwój osobisty
    • Rozwój duchowy
    • Psychologia i emocje
    • Relacje i komunikacja
    • Pasje i inspiracje
    • Styl życia i harmonia
  • Podróże
    • Podróże zagraniczne
    • Podróże po Polsce
    • Podróżnicze ABC
    • Sport i turystyka
  • Kuchnia
    • Przepisy
      • Dania fit
      • Sałatki i surówki
      • Wegetariańskie
      • Na słodko
      • Chleby i bułki
      • Dania obiadowe
      • Zupy
      • Śniadanie
      • Na imprezę
      • Przetwory i napoje
    • Przepisy na Thermomix
    • Thermomix TM7
    • Thermomix – Porady
    • Przez żołądek do zdrowia
    • Dookoła kuchni
  • Zdrowie i uroda
    • Dieta i odżywianie
    • Kosmetyki i uroda
    • Pielęgnacja ciała
    • Zdrowie i odporność
    • Zdrowy styl życia
  • Lifestyle
    • Muzyka
    • Książki
    • Film i teatr
    • Porady
    • Edukacja
    • Praca i finanse
    • Zwierzaki
  • DIY
    • Pomysły do domu
    • Pomysły na prezent
    • Do zrobienia z dziećmi
    • Decoupage
    • Zrobione na szydełku
    • Domowe kosmetyki
    • Inne inspiracje
    • Moje wyroby
  • Dom i ogród
  • Dzieci i rodzina
  • Moda
Kuchnia

Drożdżowy kulebiak z kapustą i grzybami

Kasia Potargana 18 grudnia 2020
Kasia Potargana 18 grudnia 2020
A+A-
Reset
1,3K
Nigdy wcześniej go nie robiłam i nie jadłam, a byłam bardzo ciekawa jak smakuje drożdżowy kulebiak z kapustą i grzybami. Postanowiłam więc, że na tegoroczną Wigilię taki kulebiak upiekę. No ale, żeby nie było ups, w samą Wigilię, zrobiłam próbny wypiek kilka dni temu. Wyszedł znakomicie, choć troszkę mi popękał. Ale po konsultacjach, wiem gdzie popełniłam błąd i w przepisie uwzględnię zapobiegnięcie spękaniom. Przepis pochodzi od Mojej Teściowej, która jest jednym z moich idoli kulinarnych.
Ilość porcji: 4 osoby
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 45 min. min.
Czas gotowania: 45 min. min.
Czas całkowity: 1 godzina godz. 30 min. min.
Mój przepis na:

Drożdżowy kulebiak z kapustą i grzybami

Składniki:

Ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 250 g ciepłego mleka
  • 1 żółtko jajka
  • 1 całe jajko
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 60 g masła

Farsz

  • 400 g kapusty kiszonej
  • 1 duża cebula
  • 20 g oleju rzepakowego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka zmielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 60-70 g suszonych grzybów
  • 50 g masła
Jeśli podoba Ci się moja praca – doceń to i…
Postaw mi kawę na buycoffee.to

Sposób wykonania:

Farsz

  • Namocz grzyby przynajmniej przez godzinę
  • Kapustę kiszoną lekko odciśnij i dość drobno pokrój
  • Na dno garnka nalej ok 10 g oleju, wrzuć kapustę i gotuj do miękkości, co jakiś czas mieszając
  • Grzyby ugotuj w w wodzie, w której się moczyły, a następnie odsącz je z wody i drobno posiekaj
  • Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na dużej patelni, na maśle na złoty kolor
  • Do cebuli dodaj kapustę, grzyby i cebulę. dopraw do smaku solą, pieprzem i kminkiem, razem wszystko smaż, od czasu do czasu mieszając, aby odparować wodę
  • Gotowy farsz pozostaw do wystygnięcia

Ciasto

  • Do miski wlej ciepłe mleko, wkrusz drożdże i wsyp cukier, Wymieszaj odstaw do wyrośnięcia
  • Rozpuść masło i pozostaw do ostudzenia
  • Do miski z drożdżami dodaj żółtko jajka i masło, wsyp mąkę, a na mąkę nasyp sól
  • Wyrabiaj ciasto ręką przynajmniej 15 minut, przykryj czystą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na ok 30 min
  • Silikonową stolnicę/matę oprósz mąką (lub zwykłą stolnicę wyłóż papierem do pieczenia i oprósz mąką)
  • Wyłóż na matę wyrośnięte ciasto i rozwałkuj na placek o grubości ok 0,5 cm
  • Wyłóż farsz na ciasto i równo go rozprowadź pozostawiając wolne brzegi ciasta
  • Za pomocą maty zwiń ciasto z farszem w rulon lekko dociskając
  • Miejsce łączenia rulonu dobrze sklej, posmaruj rozkłóconym jajkiem i obróć tak by było pod spodem Sklej także końce rulonu
  • Całe ciasto posmaruj jajkiem, i lekko ponakłuwaj widelcem
  • Nagrzej piekarnik do 180 st (góra – dół, bez termoobiegu)
  • Kulebiak wstaw do nagrzanego piekarnika na ok 35 min. Sprawdź patyczkiem, czy się upiekł. Jeśli nie – wydłuż czas pieczenia

Jeśli wykonasz przepis na: Drożdżowy kulebiak z kapustą i grzybami, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

Gotuj prościej i smaczniej z Thermomix TM7!

W moich przepisach niezastąpionym pomocnikiem jest Thermomix. Chcesz przekonać się, jak może ułatwić gotowanie również w Twojej kuchni? Najlepiej zobaczyć go w akcji!

Umów sie na wyjątkową prezentację. Razem ugotujemy pyszne dania, krok po kroku poznając funkcje i zalety Thermomix TM7.
Zadzwoń lub napisz i umów się na spotkanie:
📞 514-183-202
Nie zdziw się, bo telefon odbierze Karol, jednak we wszystkim doskonale doradzi. Przekonaj się, że gotowanie może być prostsze, szybsze i jeszcze przyjemniejsze!

Wersja na Thermomix

  • Odważ i namocz grzyby
  • Do naczynia miksującego wlej mleko, dodaj cukier i drożdże, ustaw 1 min, 36st, obroty 1
  • Dodaj masło, żółtko, mąkę i na wierzch sól, ustaw tryb wyrabiania ciasta na 3 min
  • Wyjmij ciasto z naczynia miksującego, przełóż do miski, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 30 min
  • Umyj naczynie miksujące
  • Do suchego naczynia miksującego włóż obraną cebulę, przekrojoną na pół, ustaw 4 sek., obroty 5
  • Dolej olej, ustaw 3 min, 120 st, obroty 1
  • Dodaj kapustę i grzyby, ustaw 7 sek., obroty 5
  • Dodaj wodę z namaczania grzybów (ok 500g), ustaw 30 min., 100st, obroty 1
  • Dodaj sól, pieprz, kminek, masło ustaw 7 min, 90st, obroty 2
  • Pozostaw farsz do przestygnięcia
  • Dalej postępuj jak w przepisie tradycyjnym

Kulebiak fantastycznie smakuje na zimno i na ciepło. Doskonale komponuje się z czerwonym barszczykiem. Myślę, że u mnie na stole zagości na stałe, tym bardziej, że z TM robi się go piorunem i bez brudzenia tysiąca naczyń…

Czy i u Was jada się w Wigilię? Robicie na cieście drożdżowym, drożdżowo- półkruchym, czy francuskim? Piszcie proszę, w komentarzach. Uwielbiam się od Was uczyć.

Jeśli podoba Ci się moja praca - doceń to i...
Postaw mi kawę na buycoffee.to


Dziękuję, że przeczytałaś(eś) ten tekst do końca. Chesz być na bieżąco? Obserwuj mnie w Wiadomościach Google. Pomożesz również polecając tekst znajomym lub stawiając mi wirtualną kawkę. Dziękuję.

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Poleć 0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Gotuj z Thermomix TM7

Najnowsze wpisy

  • Ogród bez stresu – rośliny, które przetrwają Twoje wakacje

  • Dieta i prowadzenie trenera przez internet – jak skutecznie osiągnąć cele zdrowotne i sylwetkowe bez wychodzenia z domu?

  • Usuwanie rozstępów w Szczecinie – jak odzyskać gładką skórę bez skalpela?

  • Czasem wystarczy jedno „nie”, by poczuć cały ciężar lęku przed odrzuceniem.

  • Jak chronić psa przed upałami? Praktyczny poradnik na lato

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Youtube
  • Tiktok
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności

Inne nasze serwisy: Kosą po patelni - TwojeCentrum.pl

© 2018-2024 MYŚLI POTARGANEJ - Wszelkie prawa zastrzeżone - Kopiowanie i wykorzystywanie zdjęć oraz tekstów, bez pozwolenia autorki, zabronione.
Jestem oficjalnym przedstawicielem Thermomix - kupując u mnie masz gwarancję zakupu oryginalnych urządzeń. Strona ta zawiera moje doświadczenia w gotowaniu z wykorzystaniem urządzenia Thermomix. Treści tu zawarte nie przedstawiają oficjalnego stanowiska firmy Vorwerk Polska.

Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
  • Sztuka życia
    • Kobiecy głos wsparcia
    • Rozwój osobisty
    • Rozwój duchowy
    • Psychologia i emocje
    • Relacje i komunikacja
    • Pasje i inspiracje
    • Styl życia i harmonia
  • Podróże
    • Podróże zagraniczne
    • Podróże po Polsce
    • Podróżnicze ABC
    • Sport i turystyka
  • Kuchnia
    • Przepisy
      • Dania fit
      • Sałatki i surówki
      • Wegetariańskie
      • Na słodko
      • Chleby i bułki
      • Dania obiadowe
      • Zupy
      • Śniadanie
      • Na imprezę
      • Przetwory i napoje
    • Przepisy na Thermomix
    • Thermomix TM7
    • Thermomix – Porady
    • Przez żołądek do zdrowia
    • Dookoła kuchni
  • Zdrowie i uroda
    • Dieta i odżywianie
    • Kosmetyki i uroda
    • Pielęgnacja ciała
    • Zdrowie i odporność
    • Zdrowy styl życia
  • Lifestyle
    • Muzyka
    • Książki
    • Film i teatr
    • Porady
    • Edukacja
    • Praca i finanse
    • Zwierzaki
  • DIY
    • Pomysły do domu
    • Pomysły na prezent
    • Do zrobienia z dziećmi
    • Decoupage
    • Zrobione na szydełku
    • Domowe kosmetyki
    • Inne inspiracje
    • Moje wyroby
  • Dom i ogród
  • Dzieci i rodzina
  • Moda
wpDiscuz