Drożdżowy kulebiak z kapustą i grzybami
Składniki:
Ciasto
- 500 g mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży
- 250 g ciepłego mleka
- 1 żółtko jajka
- 1 całe jajko
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 60 g masła
Farsz
- 400 g kapusty kiszonej
- 1 duża cebula
- 20 g oleju rzepakowego
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka zmielonego kminku
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 60-70 g suszonych grzybów
- 50 g masła
Sposób wykonania:
Farsz
- Namocz grzyby przynajmniej przez godzinę
- Kapustę kiszoną lekko odciśnij i dość drobno pokrój
- Na dno garnka nalej ok 10 g oleju, wrzuć kapustę i gotuj do miękkości, co jakiś czas mieszając
- Grzyby ugotuj w w wodzie, w której się moczyły, a następnie odsącz je z wody i drobno posiekaj
- Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na dużej patelni, na maśle na złoty kolor
- Do cebuli dodaj kapustę, grzyby i cebulę. dopraw do smaku solą, pieprzem i kminkiem, razem wszystko smaż, od czasu do czasu mieszając, aby odparować wodę
- Gotowy farsz pozostaw do wystygnięcia
Ciasto
- Do miski wlej ciepłe mleko, wkrusz drożdże i wsyp cukier, Wymieszaj odstaw do wyrośnięcia
- Rozpuść masło i pozostaw do ostudzenia
- Do miski z drożdżami dodaj żółtko jajka i masło, wsyp mąkę, a na mąkę nasyp sól
- Wyrabiaj ciasto ręką przynajmniej 15 minut, przykryj czystą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na ok 30 min
- Silikonową stolnicę/matę oprósz mąką (lub zwykłą stolnicę wyłóż papierem do pieczenia i oprósz mąką)
- Wyłóż na matę wyrośnięte ciasto i rozwałkuj na placek o grubości ok 0,5 cm
- Wyłóż farsz na ciasto i równo go rozprowadź pozostawiając wolne brzegi ciasta
- Za pomocą maty zwiń ciasto z farszem w rulon lekko dociskając
- Miejsce łączenia rulonu dobrze sklej, posmaruj rozkłóconym jajkiem i obróć tak by było pod spodem Sklej także końce rulonu
- Całe ciasto posmaruj jajkiem, i lekko ponakłuwaj widelcem
- Nagrzej piekarnik do 180 st (góra – dół, bez termoobiegu)
- Kulebiak wstaw do nagrzanego piekarnika na ok 35 min. Sprawdź patyczkiem, czy się upiekł. Jeśli nie – wydłuż czas pieczenia
Jeśli wykonasz przepis na: Drożdżowy kulebiak z kapustą i grzybami, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
Gotuj prościej i smaczniej z Thermomix TM7!
W moich przepisach niezastąpionym pomocnikiem jest Thermomix. Chcesz przekonać się, jak może ułatwić gotowanie również w Twojej kuchni? Najlepiej zobaczyć go w akcji!
Jako oficjalny przedstawiciel Thermomix z przyjemnością przygotuję dla Ciebie i Twoich bliskich wyjątkową prezentację. Razem ugotujemy pyszne dania, krok po kroku poznając funkcje i zalety Thermomix TM7.
Zadzwoń lub napisz i umów się na spotkanie:
📞 794-946-255 – Kasia
Przekonaj się, że gotowanie może być prostsze, szybsze i jeszcze przyjemniejsze!
Wersja na Thermomix
- Odważ i namocz grzyby
- Do naczynia miksującego wlej mleko, dodaj cukier i drożdże, ustaw 1 min, 36st, obroty 1
- Dodaj masło, żółtko, mąkę i na wierzch sól, ustaw tryb wyrabiania ciasta na 3 min
- Wyjmij ciasto z naczynia miksującego, przełóż do miski, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 30 min
- Umyj naczynie miksujące
- Do suchego naczynia miksującego włóż obraną cebulę, przekrojoną na pół, ustaw 4 sek., obroty 5
- Dolej olej, ustaw 3 min, 120 st, obroty 1
- Dodaj kapustę i grzyby, ustaw 7 sek., obroty 5
- Dodaj wodę z namaczania grzybów (ok 500g), ustaw 30 min., 100st, obroty 1
- Dodaj sól, pieprz, kminek, masło ustaw 7 min, 90st, obroty 2
- Pozostaw farsz do przestygnięcia
- Dalej postępuj jak w przepisie tradycyjnym
Kulebiak fantastycznie smakuje na zimno i na ciepło. Doskonale komponuje się z czerwonym barszczykiem. Myślę, że u mnie na stole zagości na stałe, tym bardziej, że z TM robi się go piorunem i bez brudzenia tysiąca naczyń…
Czy i u Was jada się w Wigilię? Robicie na cieście drożdżowym, drożdżowo- półkruchym, czy francuskim? Piszcie proszę, w komentarzach. Uwielbiam się od Was uczyć.