Drożdżowy kulebiak z kapustą i grzybami

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Nigdy wcześniej go nie robiłam i nie jadłam, a byłam bardzo ciekawa jak smakuje drożdżowy kulebiak z kapustą i grzybami. Postanowiłam więc, że na tegoroczną Wigilię taki kulebiak upiekę. No ale, żeby nie było ups, w samą Wigilię, zrobiłam próbny wypiek kilka dni temu. Wyszedł znakomicie, choć troszkę mi popękał. Ale po konsultacjach, wiem gdzie popełniłam błąd i w przepisie uwzględnię zapobiegnięcie spękaniom. Przepis pochodzi od Mojej Teściowej, która jest jednym z moich idoli kulinarnych.
Ilość porcji: 4 osoby
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 45 min.
Czas gotowania: 45 min.
Czas całkowity: 1 godzina 30 min.
Mój przepis na:

Drożdżowy kulebiak z kapustą i grzybami

Składniki:

Ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 250 g ciepłego mleka
  • 1 żółtko jajka
  • 1 całe jajko
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 60 g masła

Farsz

  • 400 g kapusty kiszonej
  • 1 duża cebula
  • 20 g oleju rzepakowego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka zmielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 60-70 g suszonych grzybów
  • 50 g masła

Sposób wykonania:

Farsz

  • Namocz grzyby przynajmniej przez godzinę
  • Kapustę kiszoną lekko odciśnij i dość drobno pokrój
  • Na dno garnka nalej ok 10 g oleju, wrzuć kapustę i gotuj do miękkości, co jakiś czas mieszając
  • Grzyby ugotuj w w wodzie, w której się moczyły, a następnie odsącz je z wody i drobno posiekaj
  • Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na dużej patelni, na maśle na złoty kolor
  • Do cebuli dodaj kapustę, grzyby i cebulę. dopraw do smaku solą, pieprzem i kminkiem, razem wszystko smaż, od czasu do czasu mieszając, aby odparować wodę
  • Gotowy farsz pozostaw do wystygnięcia

Ciasto

  • Do miski wlej ciepłe mleko, wkrusz drożdże i wsyp cukier, Wymieszaj odstaw do wyrośnięcia
  • Rozpuść masło i pozostaw do ostudzenia
  • Do miski z drożdżami dodaj żółtko jajka i masło, wsyp mąkę, a na mąkę nasyp sól
  • Wyrabiaj ciasto ręką przynajmniej 15 minut, przykryj czystą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na ok 30 min
  • Silikonową stolnicę/matę oprósz mąką (lub zwykłą stolnicę wyłóż papierem do pieczenia i oprósz mąką)
  • Wyłóż na matę wyrośnięte ciasto i rozwałkuj na placek o grubości ok 0,5 cm
  • Wyłóż farsz na ciasto i równo go rozprowadź pozostawiając wolne brzegi ciasta
  • Za pomocą maty zwiń ciasto z farszem w rulon lekko dociskając
  • Miejsce łączenia rulonu dobrze sklej, posmaruj rozkłóconym jajkiem i obróć tak by było pod spodem Sklej także końce rulonu
  • Całe ciasto posmaruj jajkiem, i lekko ponakłuwaj widelcem
  • Nagrzej piekarnik do 180 st (góra – dół, bez termoobiegu)
  • Kulebiak wstaw do nagrzanego piekarnika na ok 35 min. Sprawdź patyczkiem, czy się upiekł. Jeśli nie – wydłuż czas pieczenia

Jeśli wykonasz przepis na: Drożdżowy kulebiak z kapustą i grzybami, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

Wersja na Thermomix

  • Odważ i namocz grzyby
  • Do naczynia miksującego wlej mleko, dodaj cukier i drożdże, ustaw 1 min, 36st, obroty 1
  • Dodaj masło, żółtko, mąkę i na wierzch sól, ustaw tryb wyrabiania ciasta na 3 min
  • Wyjmij ciasto z naczynia miksującego, przełóż do miski, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 30 min
  • Umyj naczynie miksujące
  • Do suchego naczynia miksującego włóż obraną cebulę, przekrojoną na pół, ustaw 4 sek., obroty 5
  • Dolej olej, ustaw 3 min, 120 st, obroty 1
  • Dodaj kapustę i grzyby, ustaw 7 sek., obroty 5
  • Dodaj wodę z namaczania grzybów (ok 500g), ustaw 30 min., 100st, obroty 1
  • Dodaj sól, pieprz, kminek, masło ustaw 7 min, 90st, obroty 2
  • Pozostaw farsz do przestygnięcia
  • Dalej postępuj jak w przepisie tradycyjnym

Kulebiak fantastycznie smakuje na zimno i na ciepło. Doskonale komponuje się z czerwonym barszczykiem. Myślę, że u mnie na stole zagości na stałe, tym bardziej, że z TM robi się go piorunem i bez brudzenia tysiąca naczyń…

Czy i u Was jada się w Wigilię? Robicie na cieście drożdżowym, drożdżowo- półkruchym, czy francuskim? Piszcie proszę, w komentarzach. Uwielbiam się od Was uczyć.

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także