Zielone kopytka z sera i szpinaku

Kasia Potargana
7 komentarzy
Zielone kopytka z sera i szpinaku to fajne danie zarówno dla wegetarian, jak i mięsożerców. Wegetarianie z przyjemnością zjedzą je polane sosem serowo – śmietanowym (pycha!), a reszta ludzkości ze skwarkami i cebulką. Do tego obowiązkowo surówka. U mnie była roszponka z pomidorkami i sosem winegret, ale myślę, że bardziej tradycyjne surówki też będą pasowały. A do popicia kefir. Pycha!
Ilość porcji: 4 osoby
Kalorii na 100 g:: 200
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 1 godz.
Czas gotowania: 10 min.
Czas całkowity: 1 godz. 10 min.
Mój przepis na:

Zielone kopytka z sera i szpinaku

Składniki:

  • 300 g białego sera
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 – 3 łyżki masła
  • 1 łyżka soli

Sposób wykonania:

  • Biały ser rozdrobnij widelcem, lub zmiel
  • Szpinak rozmroź i odcedź nadmiar soku, a następnie przesmaż na patelni
  • Czosnek obierz i wciśnij do szpinaku, potrzymaj na patelni do całkowitego odparowania
  • Wystudź szpinak
  • Połącz szpinak z serem, wbij jajko i dodaj mąkę – wyrób ciasto
  • Stolnicę obsyp mąką
  • Z ciasta formuj wałeczki, a następnie krój je ukośnie w kopytka
  • Zagotuj wodę z solą
  • Kopytka wrzucaj na wrzątek, gdy wypłyną gotuj jeszcze minutkę i wyjmuj łyżką cedzakową na talerz

GOTUJ Z THERMOMIX

Jeśli chcesz gotować – szybko, łatwo, kreatywnie, oszczędnie umów się za mną na całkowicie niezobowiązującą, bezpłatną prezentację.
Jestem przedstawicielem Thermomix i zapraszam Cię do kontaktu:
tel. 794-946-255
e-mail: [email protected]
Pozdrawiam – Kasia
Subscribe
Powiadom o
guest
7 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Magda

Lubię kopytka, a takie zielone wyglądają bardzo apetycznie 🙂

Słodko Słodka

Bardzo smacznie wyglądają,nigdy nie robiłam ze szpinakiem.

Ewelins2

A tak zapytam co to jest jedno opakowanie? Szpinak jest pakowany w różnych wagowo opakowaniach…5 stars

Wędrówki po kuchni

Fantastyczne 🙂 U mnie dziś w kuchni też na zielono jednak w trochę innej wersji 🙂 Pozdrawiam

Zobacz także

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności