Zielone kopytka z sera i szpinaku

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Zielone kopytka z sera i szpinaku to fajne danie zarówno dla wegetarian, jak i mięsożerców. Wegetarianie z przyjemnością zjedzą je polane sosem serowo – śmietanowym (pycha!), a reszta ludzkości ze skwarkami i cebulką. Do tego obowiązkowo surówka. U mnie była roszponka z pomidorkami i sosem winegret, ale myślę, że bardziej tradycyjne surówki też będą pasowały. A do popicia kefir. Pycha!
Ilość porcji: 4 osoby
Kalorii na 100 g:: 200
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 1 godzina
Czas gotowania: 10 min.
Czas całkowity: 1 godzina 10 min.
Mój przepis na:

Zielone kopytka z sera i szpinaku

Składniki:

  • 300 g białego sera
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 – 3 łyżki masła
  • 1 łyżka soli

Sposób wykonania:

  • Biały ser rozdrobnij widelcem, lub zmiel
  • Szpinak rozmroź i odcedź nadmiar soku, a następnie przesmaż na patelni
  • Czosnek obierz i wciśnij do szpinaku, potrzymaj na patelni do całkowitego odparowania
  • Wystudź szpinak
  • Połącz szpinak z serem, wbij jajko i dodaj mąkę – wyrób ciasto
  • Stolnicę obsyp mąką
  • Z ciasta formuj wałeczki, a następnie krój je ukośnie w kopytka
  • Zagotuj wodę z solą
  • Kopytka wrzucaj na wrzątek, gdy wypłyną gotuj jeszcze minutkę i wyjmuj łyżką cedzakową na talerz

Jeśli wykonasz przepis na: Zielone kopytka z sera i szpinaku, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

Subscribe
Powiadom o
guest
7 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także