Czytasz teraz
Zielone kopytka z sera i szpinaku

Zielone kopytka z sera i szpinaku

Kasia Potargana
Zielone kopytka z sera i szpinaku to fajne danie zarówno dla wegetarian, jak i mięsożerców. Wegetarianie z przyjemnością zjedzą je polane sosem serowo – śmietanowym (pycha!), a reszta ludzkości ze skwarkami i cebulką. Do tego obowiązkowo surówka. U mnie była roszponka z pomidorkami i sosem winegret, ale myślę, że bardziej tradycyjne surówki też będą pasowały. A do popicia kefir. Pycha!
Ilość porcji – 4 osoby
Kalorii na 100 g: 200
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 1 godz.
Czas gotowania: 10 min.
Czas całkowity: 1 godz. 10 min.
Mój przepis na:

Zielone kopytka z sera i szpinaku

Składniki:

  • 300 g białego sera
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 – 3 łyżki masła
  • 1 łyżka soli

Sposób wykonania:

  • Biały ser rozdrobnij widelcem, lub zmiel
  • Szpinak rozmroź i odcedź nadmiar soku, a następnie przesmaż na patelni
  • Czosnek obierz i wciśnij do szpinaku, potrzymaj na patelni do całkowitego odparowania
  • Wystudź szpinak
  • Połącz szpinak z serem, wbij jajko i dodaj mąkę – wyrób ciasto
  • Stolnicę obsyp mąką
  • Z ciasta formuj wałeczki, a następnie krój je ukośnie w kopytka
  • Zagotuj wodę z solą
  • Kopytka wrzucaj na wrzątek, gdy wypłyną gotuj jeszcze minutkę i wyjmuj łyżką cedzakową na talerz

7
Dodaj komentarz

avatar

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Magda
Gość

Lubię kopytka, a takie zielone wyglądają bardzo apetycznie 🙂

Słodko Słodka
Gość

Bardzo smacznie wyglądają,nigdy nie robiłam ze szpinakiem.

Ewelins2
Gość
Ewelins2

A tak zapytam co to jest jedno opakowanie? Szpinak jest pakowany w różnych wagowo opakowaniach…5 stars

Wędrówki po kuchni
Gość

Fantastyczne 🙂 U mnie dziś w kuchni też na zielono jednak w trochę innej wersji 🙂 Pozdrawiam


© 2018-2019 Myśli Potarganej - Wszelkie prawa zastrzeżone.
Obsługa techniczna - TwojeCentrum.pl

W górę