Zielone kopytka z sera i szpinaku to fajne danie zarówno dla wegetarian, jak i mięsożerców. Wegetarianie z przyjemnością zjedzą je polane sosem serowo – śmietanowym (pycha!), a reszta ludzkości ze skwarkami i cebulką. Do tego obowiązkowo surówka. U mnie była roszponka z pomidorkami i sosem winegret, ale myślę, że bardziej tradycyjne surówki też będą pasowały. A do popicia kefir. Pycha!
Ilość porcji: 4 osoby
Kalorii na 100 g:: 200
Drukuj przepis
Mój przepis na:Zielone kopytka z sera i szpinaku
Składniki:
- 300 g białego sera
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 200 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 2 – 3 łyżki masła
- 1 łyżka soli
Sposób wykonania:
- Biały ser rozdrobnij widelcem, lub zmiel
- Szpinak rozmroź i odcedź nadmiar soku, a następnie przesmaż na patelni
- Czosnek obierz i wciśnij do szpinaku, potrzymaj na patelni do całkowitego odparowania
- Wystudź szpinak
- Połącz szpinak z serem, wbij jajko i dodaj mąkę – wyrób ciasto
- Stolnicę obsyp mąką
- Z ciasta formuj wałeczki, a następnie krój je ukośnie w kopytka
- Zagotuj wodę z solą
- Kopytka wrzucaj na wrzątek, gdy wypłyną gotuj jeszcze minutkę i wyjmuj łyżką cedzakową na talerz
GOTUJ Z THERMOMIX
Jeśli chcesz gotować – szybko, łatwo, kreatywnie, oszczędnie umów się za mną na całkowicie niezobowiązującą, bezpłatną prezentację.
Jestem przedstawicielem Thermomix i zapraszam Cię do kontaktu:
tel. 794-946-255
e-mail: [email protected]
Pozdrawiam – Kasia
Lubię kopytka, a takie zielone wyglądają bardzo apetycznie 🙂
Serdecznie Ci polecam, są szybkie i łatwe w produkcji 😉
Bardzo smacznie wyglądają,nigdy nie robiłam ze szpinakiem.
Polecam Kochana, dobry sposób na przemycenie szpinaku niejadkom 🙂
A tak zapytam co to jest jedno opakowanie? Szpinak jest pakowany w różnych wagowo opakowaniach…
ha ha punkt dla Ciebie 🙂 400g
Fantastyczne 🙂 U mnie dziś w kuchni też na zielono jednak w trochę innej wersji 🙂 Pozdrawiam