Gofry marchewkowe z cynamonową chmurką, to moja propozycja na pyszne i całkiem zdrowe śniadanie na słodko. Myślę, że twoja rodzina je pokocha. Moja w każdym razie powiedziała " bardzo dobre – rób częściej". A, że w Thermomix zrobienie gofrów marchewkowych idzie piorunem, rodzina dostanie to czego pragnie, zapewniam. Gofry marchewkowe, to też fajny patent na przemycenie choć odrobiny zdrowego warzywa jakim jest marchewka. W ogóle gofry są fajne do takich przemycanek. Można przemycić tak szpinak, dynię, cukinię i wiele innych warzyw. Wystarczy trochę odwagi i pomysłu.Jak zawsze podaję także przepis klasyczny, chociaż przyznam Ci się szczerze, że nie robiłam ich w ten sposób. Za dużo roboty, jak na poranne zaspanie, w mojej ocenie. Przepis klasyczny będzie więc, wynikiem moich ogólnych doświadczeń kulinarnych, a że pichcę od … o mój Boże!… 40-tu lat, to chyba się uda? W każdym razie czas wykonania podaję dla klasycznego przepisu, bo z Thermomixem, to ciach prach i gotowe. O kurczę! Właśnie to sobie uświadomiłam. Pierwszy samodzielny obiad w postaci zalewajki, zrobiłam czterdzieści lat temu. Niewiarygodne! Na szczęście wcześnie zaczęłam, więc nie jestem taka stara, jak możesz sobie teraz liczyć, ha ha! Ok, to sobie powspominałam, a teraz do roboty. Podaję przepis na gofry marchewkowe:
Ilość porcji: 4 osoby
Kalorii na 100 g:: 150
Drukuj przepis
Mój przepis na:Gofry marchewkowe z cynamonową chmurką
Składniki:
Gofry marchewkowe
- 150 g marchewki
- 2 jajka
- 320 g mleka
- 30 g oleju roślinnego (plus łyżka oleju do posmarowania gofrownicy)
- 300 g pszennej mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 2 łyżeczki cukru waniliowego (wanilinowego?)
- 50 g syropu z agawy
- 1 szczypta soli
Cynamonowa chmurka
- 200 g śmietany 12%
- 135 g serka kremowego śmietankowego (ja użyłam serka "Twój smak" i on ma akurat tyle gram, ale nie ma tutaj "apteki")
- 50 g syropu z agawy (płynny miód też może być)
- 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego
Sposób wykonania:
Cynamonowa chmurka
- Połącz śmietanę, serek, syrop z agawy i cynamon dobrze je razem ubijając mikserem, odstaw do lodówki
Gofry
- Marchewkę obierz, umyj, zetrzyj na tartce z drobnymi oczkami
- W wysokim naczyniu (może być rondelek) umieść mąkę, jajka, olej, proszek do pieczenia, syrop z agawy, cukier wanilinowy i sól – dokładnie wyrób mikserem
- Dodaj do ciasta marchewkę i wyrób mikserem raz jeszcze
- Płytki gofrownicy posmaruj olejem sa pomocą pędzelka i ją rozgrzej
- Nakładaj po dwie łyżki ciasta na każdą formę
- Zamknij gofrownicę i piecz do uzyskania złotego koloru (można podglądać)
Gofry marchewkowe z Thermomix
- Włóż motylek do Thermomixa
- Składniki chmurki cynamonowej umieść w naczyniu miksującym, ustaw 30 sek, obroty 4
- Przełóż chmurkę do miseczki i włóż do lodówki.
- Wyjmij motylek (ja nie myję naczynia miksującego pomiędzy chmurką a ciastem na gofry)
- Marchewkę obierz, pokrój na 2-3 kawałki i umieść w naczyniu miksującym. Ustaw 15 sek/obroty 5
- Dodaj pozostałe składniki. Ustaw 15 sek/ obroty 5
- Ciasto przelej do miski
- Posmaruj olejem gofrownicę i rozgrzej ją
- Nakładaj po 2 łyżki ciasta na każdego gofra i piecz do uzyskania złotego koloru
GOTUJ Z THERMOMIX
Jeśli chcesz gotować – szybko, łatwo, kreatywnie, oszczędnie umów się za mną na całkowicie niezobowiązującą, bezpłatną prezentację.
Jestem przedstawicielem Thermomix i zapraszam Cię do kontaktu:
tel. 794-946-255
e-mail: [email protected]
Pozdrawiam – Kasia