Gofry marchewkowe z cynamonową chmurką
Składniki:
Gofry marchewkowe
- 150 g marchewki
- 2 jajka
- 320 g mleka
- 30 g oleju roślinnego (plus łyżka oleju do posmarowania gofrownicy)
- 300 g pszennej mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 2 łyżeczki cukru waniliowego (wanilinowego?)
- 50 g syropu z agawy
- 1 szczypta soli
Cynamonowa chmurka
- 200 g śmietany 12%
- 135 g serka kremowego śmietankowego (ja użyłam serka "Twój smak" i on ma akurat tyle gram, ale nie ma tutaj "apteki")
- 50 g syropu z agawy (płynny miód też może być)
- 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego
Sposób wykonania:
Cynamonowa chmurka
- Połącz śmietanę, serek, syrop z agawy i cynamon dobrze je razem ubijając mikserem, odstaw do lodówki
Gofry
- Marchewkę obierz, umyj, zetrzyj na tartce z drobnymi oczkami
- W wysokim naczyniu (może być rondelek) umieść mąkę, jajka, olej, proszek do pieczenia, syrop z agawy, cukier wanilinowy i sól – dokładnie wyrób mikserem
- Dodaj do ciasta marchewkę i wyrób mikserem raz jeszcze
- Płytki gofrownicy posmaruj olejem sa pomocą pędzelka i ją rozgrzej
- Nakładaj po dwie łyżki ciasta na każdą formę
- Zamknij gofrownicę i piecz do uzyskania złotego koloru (można podglądać)
Gofry marchewkowe z Thermomix
- Włóż motylek do Thermomixa
- Składniki chmurki cynamonowej umieść w naczyniu miksującym, ustaw 30 sek, obroty 4
- Przełóż chmurkę do miseczki i włóż do lodówki.
- Wyjmij motylek (ja nie myję naczynia miksującego pomiędzy chmurką a ciastem na gofry)
- Marchewkę obierz, pokrój na 2-3 kawałki i umieść w naczyniu miksującym. Ustaw 15 sek/obroty 5
- Dodaj pozostałe składniki. Ustaw 15 sek/ obroty 5
- Ciasto przelej do miski
- Posmaruj olejem gofrownicę i rozgrzej ją
- Nakładaj po 2 łyżki ciasta na każdego gofra i piecz do uzyskania złotego koloru
Jeśli wykonasz przepis na: Gofry marchewkowe z cynamonową chmurką, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255