Czytasz teraz
Pół na pół, czyli zabielany barszczyk czerwony z ziemniakami

Pół na pół, czyli zabielany barszczyk czerwony z ziemniakami

Kasia Potargana
"Pół na pół" – tę nazwę na barszczyk czerwony zabielany z ziemniakami wymyślił mój brat, gdy byliśmy dziećmi i tak już zostało. Proste jedzenie, ale my bardzo je lubimy. Prości z nas ludzie i nie wstydzimy się tego. Dlatego przynajmniej raz w miesiącu "Pół na Pół" musi na obiad być.
Tym razem po raz pierwszy zrobiłam barszczyk wykorzystując Thermomix. Byłam bardzo ciekawa jak się uda i czy będzie smakował rodzinie tak samo jak zawsze. Niby zrobiłam go po swojemu, ale pewna niepewność pozostała. Zjedli aż im się uszy trzęsły! Thermomixowy barszczyk został zaakceptowany. I tym samym Tadeusz, jak go pieszczotliwie nazywamy, został oficjalnie przyjęty do rodziny.
Oczywiście podaję przepis także tradycyjnym sposobem, jak zwykle, byście mogły spróbować naszego domowego smaku nawet jeśli nie posiadacie Thermomixa.
Ilość porcji – 4
Kalorii na 100 g: 300
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 1 godz.
Czas całkowity: 1 godz. 30 min.
Mój przepis na:

Pół na pół, czyli zabielany barszczyk czerwony z ziemniakami

Składniki:

  • 3 duże buraki
  • 1 kostka bulionu warzywnego (ja używam bulionu, który robię sama w Thermomixie)
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 2-3 łyżki octu winnego (może być sok z 1/2 cytryny)
  • 3 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru (trochę mniej, lub więcej wg gustu)
  • 1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 2-3 liście laurowe
  • 1 kg ziemniaków
  • 200 ml śmietany 18%

Sposób wykonania:

  • Ziemniaki obierz, opłucz ugotuj z dwoma łyżeczkami soli
  • Ugotowane ziemniaki odcedź, ugnieć dodając 100ml śmietany
  • Buraki obierz, umyj i zetrzyj na grubej tartce
  • Zalej buraki ok 1 Litrem wody
  • Dodaj liść laurowy, kostkę bulionu rosołowego,, 1 łyżeczkę soli gotuj do miękkości buraczków
  • Dodaj ocet winny i cukier
  • 100 ml śmietany zahartuj kilkoma łyżkami barszczyku i wlewaj do zupy ciągle mieszając, aby śmietana się nie zważyła
  • Spróbuj i ewentualnie dosmacz zupę
  • Zupę podajemy układając na połowie głębokiego talerza ziemniaki, a na drugą nalewając barszczyk.

I wersja barszczyku na Thermomix 🙂

  • Buraki obierz, przekrój na pół, włóż do Thermomixa, ustaw 10 sek. obroty 4
  • Dodaj przyprawy bez octu
  • Zalej 1 L wody ustaw 30 min, 100st, obroty 1
  • Dodaj ocet i śmietanę ustaw 5 min, 100st, obroty 1

Gotowe 🙂

Jakie własne nazwy różnych potraw posiadacie w swoich rodzinach ? Jestem bardzo ciekawa, czy też u Was są takie nazwy tylko Wasze i Wam znane. Piszcie w komentarzach 🙂

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Pieprzyć z Fantazją

Piękny kolorek, narobiłaś mi smaka Kasiu❤️


© 2018-2019 Myśli Potarganej - Wszelkie prawa zastrzeżone.
Obsługa techniczna - TwojeCentrum.pl

W górę
2
0
Napisz coś od Siebiex
()
x