Wegetariańskie kotlety z kaszy jaglanej

Wegetariańskie kotlety z kaszy jaglanej wymyśliłam, gdy sama próbowałam życia bez mięsa. Niestety, mimo szczerych chęci, nie udało mi się przejść na wegetarianizm. Jednak kotlety jaglane tak zasmakowały domownikom, że na stałe weszły do naszego rodzinnego menu. W towarzystwie wyrazistej surówki (np z kapusty kiszonej, lub z papryki i pomidorów), stanowią mogą stanowić samodzielne danie obiadowe. Moim dziewczynom i mnie smakują tak bardzo, że jemy je też np. na drugie śniadanie, lub kolację. Lubię je na ciepło, gdy smakowicie chrupią, ale też i na zimno. Polecam serdecznie wegetarianom, ale też mięsożercom, jako miłą odmianę w codziennej diecie, tym bardziej, że kasza jaglana to samo zdrowie.
Czas przygotowania: 1 godz.
Czas gotowania: 1 d
Kalorii na 100 g: 250
Mój przepis na:

Wegetariańskie kotlety z kaszy jaglanej

Składniki:

  • 2 szklanki kaszy jaglanej (bez woreczka, nie produkujemy niepotrzebnych śmieci)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 cebula (najlepiej czerwona)
  • 1/2 pęczka zielonej pietruszki
  • 1 jako
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 100-150 g sera żółtego (albo feta)
  • 1-2 szczypty mielonego, czarnego pieprzu

Sposób wykonania:

  • Kaszę opłucz w zimnej wodzie, wysp do garnka i zalej wodą tak, by od powierzchni kaszy do lustra wody były 3-4 cm, wsyp sól i ugotuj kaszę do miękkości i wciągnięcia wody (najlepiej po wciągnięciu wody zmniejszyć "płomień" na minimum i co jakiś czas mieszać czekając aż kasza lekko się rozklei)
  • Po ugotowaniu odstaw kaszę do wystygnięcia, w tym czasie
  • obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na złoto cebulę
  • pokrój w drobną kostkę, lub zetrzyj na tartce żółty ser
  • posiekaj pietruszkę
  • gdy kasza przestygnie, dodaj natkę pietruszki, ser, cebulę, jajko i pieprz, następnie dokładnie połącz składniki
  • Wlej olej na patelnie i rozgrzej
  • Maczanymi w wodzie dłońmi (dzięki temu nie będzie masa kleiła się do rąk) – formuj małe kotlety i obtaczaj w bułce, a następnie układaj na oleju
  • Kotlety smaż tak długo po jednej stronie, aż powstanie zwarta, złota skorupka, dopiero wtedy je przewracaj na drugą stronę (inaczej mogą się rozpadać)
  • Jeśli mimo ostrożnego układania kotlety się rozpadają, spróbuj dodać do masy odrobinę bułki tartej. Zobacz też, czy nie za mało rozgrzany był olej.
  • Gotowe kotlety odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Dzięki temu usuniesz z nich nadmiar tłuszczu.

Uwagi dodatkowe

Przepis, który Ci podałam, jest bardzo prosty i podstawowy. Możesz więc  go dowolnie modyfikować dodając rozmaite przyprawy, czy dodatkowe składniki (np paprykę, lub pomidory). Właściwie wszystko zależy od twojej kulinarnej wyobraźni. 

Przepis na surówkę z kapusty kiszonej znajdziesz tutaj , a na sałatkę z papryki tutaj . Kotlety smakują z nimi znakomicie.

Poruszył Cię ten wpis? Skomentuj, udostępnij, polub. Będę wdzięczna za każdą Twoją reakcję.
  • 80
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
    81
    Udostępnienia

2
Dodaj komentarz

avatar

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Kosą po patelni
Gość

Ja raczej za wynalazkami bez mięsa nie przepadam – jeśli to ma nazwę kotlet – te jednak bardzo mi smakowały.5 stars

Myśli Potarganej
Gość

Dziękuję. Bardzo się cieszę 🙂