Leczo z kurczakiem – fit przepis
Składniki:
- 2 cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 podwójna pierś kurczaka
- 2 duże, czerwone papryki
- 1 duża żółta papryka
- 1/2 kg pomidorów
- 1 średnia cukinia
- 1 łyżeczka soli
- 1-2 szczypty mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka czerwonej, słodkiej, sproszkowanej papryki
- 2-3 liście laurowe
- 2-3 łyżki oleju/oliwy
Sposób wykonania:
- Mięso z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju w garnku z grubym dnem
- Cebulę obieramy kroimy w półplasterki i dodajemy do smażącego się kurczaka
- Dodajemy obrany i posiekany czosnek
- Papryki przekrawamy, usuwamy gniazda nasienne i białe części, dość grubo kroimy i wrzucamy do garnka
- Myjemy i kroimy pomidory – wrzucamy do garnka (niektórzy usuwają skórki przed dodaniem do lecza)
- Gdy już papryka trochę zmięknie dodajemy umytą i pokrojoną w grubą kostkę cukinię (jeśli skórka jest cienka, nie trzeba jej obierać, będzie zdrowsza, i ładniej będzie wyglądała – nie rozgotuje się na ciapę)
- Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i liśćmi laurowymi i dusimy jeszcze chwilę.
Jeśli wykonasz przepis na:
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255
Fajnie jak warzywa podduszą się na tyle, by puściły sok, ale nie ma co przesadzać z czasem gotowania. Dla mnie najlepsze leczo ma widoczne, nierozgotowane warzywa. Ładnie wtedy wygląda i pysznie smakuje.
Leczo z kurczakiem możesz podawać jako samodzielne danie jednogarnkowe, ale też jako sos do np. ryżu. Moja Kasia tylko tak je jada.
Sezon na papryki i cukinie właśnie się zaczyna, więc mam nadzieję, że przepis się przyda. Piszcie w komentarzach, jak Wy robicie leczo. Jestem bardzo ciekawa waszych smaków.
Mniam pyszności. Jeśli chodzi o leczo to jestem tradycjonalistą i jakies wersje z cukinią i kurczakiem nie bardzo do mnie przemawiają ale to zjadłem ze smakiem tylko trochę ostrzej doprawiłem.
To taka wariacja na temat lecza, bo oryginalne leczo nie zawiera ani kurczaka, ani cukinii. Jednak wygląda bardzo apetycznie i zdrowo
Oczywiście, że wariacja 🙂 Jakoś musiałam to nazwać 😉
smakowite! <3