Jak się ma w domu dorastające córki, trzeba się pogodzić, z tym, że wszytko, co gotujesz musi być fit. Fit jogurty, fit zupy, fit obiady i fit leczo. Tak się przyzwyczaiłam do tego, że jest to dla mnie naturalne, iż robimy leczo z kurczakiem, zamiast np. z kiełbasą. Przedstawiam Wam zatem leczo na nasz sposób. Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało.
Ilość porcji: 4 osoby
Kalorii na 100 g:: 200
Drukuj przepis
Mój przepis na:Leczo z kurczakiem – fit przepis
Składniki:
- 2 cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 podwójna pierś kurczaka
- 2 duże, czerwone papryki
- 1 duża żółta papryka
- 1/2 kg pomidorów
- 1 średnia cukinia
- 1 łyżeczka soli
- 1-2 szczypty mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka czerwonej, słodkiej, sproszkowanej papryki
- 2-3 liście laurowe
- 2-3 łyżki oleju/oliwy
Sposób wykonania:
- Mięso z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju w garnku z grubym dnem
- Cebulę obieramy kroimy w półplasterki i dodajemy do smażącego się kurczaka
- Dodajemy obrany i posiekany czosnek
- Papryki przekrawamy, usuwamy gniazda nasienne i białe części, dość grubo kroimy i wrzucamy do garnka
- Myjemy i kroimy pomidory – wrzucamy do garnka (niektórzy usuwają skórki przed dodaniem do lecza)
- Gdy już papryka trochę zmięknie dodajemy umytą i pokrojoną w grubą kostkę cukinię (jeśli skórka jest cienka, nie trzeba jej obierać, będzie zdrowsza, i ładniej będzie wyglądała – nie rozgotuje się na ciapę)
- Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i liśćmi laurowymi i dusimy jeszcze chwilę.
GOTUJ Z THERMOMIX
Jeśli chcesz gotować – szybko, łatwo, kreatywnie, oszczędnie umów się za mną na całkowicie niezobowiązującą, bezpłatną prezentację.
Jestem przedstawicielem Thermomix i zapraszam Cię do kontaktu:
tel. 794-946-255
e-mail: [email protected]
Pozdrawiam – Kasia
Fajnie jak warzywa podduszą się na tyle, by puściły sok, ale nie ma co przesadzać z czasem gotowania. Dla mnie najlepsze leczo ma widoczne, nierozgotowane warzywa. Ładnie wtedy wygląda i pysznie smakuje.
Leczo z kurczakiem możesz podawać jako samodzielne danie jednogarnkowe, ale też jako sos do np. ryżu. Moja Kasia tylko tak je jada.
Sezon na papryki i cukinie właśnie się zaczyna, więc mam nadzieję, że przepis się przyda. Piszcie w komentarzach, jak Wy robicie leczo. Jestem bardzo ciekawa waszych smaków.
Mniam pyszności. Jeśli chodzi o leczo to jestem tradycjonalistą i jakies wersje z cukinią i kurczakiem nie bardzo do mnie przemawiają ale to zjadłem ze smakiem tylko trochę ostrzej doprawiłem.
To taka wariacja na temat lecza, bo oryginalne leczo nie zawiera ani kurczaka, ani cukinii. Jednak wygląda bardzo apetycznie i zdrowo
Oczywiście, że wariacja 🙂 Jakoś musiałam to nazwać 😉
smakowite! <3