Leczo z kurczakiem – fit przepis
Składniki:
- 2 cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 podwójna pierś kurczaka
- 2 duże, czerwone papryki
- 1 duża żółta papryka
- 1/2 kg pomidorów
- 1 średnia cukinia
- 1 łyżeczka soli
- 1-2 szczypty mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka czerwonej, słodkiej, sproszkowanej papryki
- 2-3 liście laurowe
- 2-3 łyżki oleju/oliwy
Sposób wykonania:
- Mięso z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju w garnku z grubym dnem
- Cebulę obieramy kroimy w półplasterki i dodajemy do smażącego się kurczaka
- Dodajemy obrany i posiekany czosnek
- Papryki przekrawamy, usuwamy gniazda nasienne i białe części, dość grubo kroimy i wrzucamy do garnka
- Myjemy i kroimy pomidory – wrzucamy do garnka (niektórzy usuwają skórki przed dodaniem do lecza)
- Gdy już papryka trochę zmięknie dodajemy umytą i pokrojoną w grubą kostkę cukinię (jeśli skórka jest cienka, nie trzeba jej obierać, będzie zdrowsza, i ładniej będzie wyglądała – nie rozgotuje się na ciapę)
- Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i liśćmi laurowymi i dusimy jeszcze chwilę.
Jeśli wykonasz przepis na: Leczo z kurczakiem – fit przepis, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255
Fajnie jak warzywa podduszą się na tyle, by puściły sok, ale nie ma co przesadzać z czasem gotowania. Dla mnie najlepsze leczo ma widoczne, nierozgotowane warzywa. Ładnie wtedy wygląda i pysznie smakuje.
Leczo z kurczakiem możesz podawać jako samodzielne danie jednogarnkowe, ale też jako sos do np. ryżu. Moja Kasia tylko tak je jada.
Sezon na papryki i cukinie właśnie się zaczyna, więc mam nadzieję, że przepis się przyda. Piszcie w komentarzach, jak Wy robicie leczo. Jestem bardzo ciekawa waszych smaków.