Leczo z kurczakiem – fit przepis

Jak się ma w domu dorastające córki, trzeba się pogodzić, z tym, że wszytko, co gotujesz musi być fit. Fit jogurty, fit zupy, fit obiady i fit leczo. Tak się przyzwyczaiłam do tego, że jest to dla mnie naturalne, iż robimy leczo z kurczakiem, zamiast np. z kiełbasą. Przedstawiam Wam zatem leczo na nasz sposób. Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało.
Ilość porcji – 4 osoby
Czas przygotowania: 1 d 30 min.
Czas gotowania: 1 godz.
Czas całkowity: 1 d 1 godz. 30 min.
Kalorii na 100 g: 200
Mój przepis na:

Leczo z kurczakiem – fit przepis

Składniki:

  • 2 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 2 duże, czerwone papryki
  • 1 duża żółta papryka
  • 1/2 kg pomidorów
  • 1 średnia cukinia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1-2 szczypty mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka czerwonej, słodkiej, sproszkowanej papryki
  • 2-3 liście laurowe
  • 2-3 łyżki oleju/oliwy

Sposób wykonania:

  • Mięso z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju w garnku z grubym dnem
  • Cebulę obieramy kroimy w półplasterki i dodajemy do smażącego się kurczaka
  • Dodajemy obrany i posiekany czosnek
  • Papryki przekrawamy, usuwamy gniazda nasienne i białe części, dość grubo kroimy i wrzucamy do garnka
  • Myjemy i kroimy pomidory – wrzucamy do garnka (niektórzy usuwają skórki przed dodaniem do lecza)
  • Gdy już papryka trochę zmięknie dodajemy umytą i pokrojoną w grubą kostkę cukinię (jeśli skórka jest cienka, nie trzeba jej obierać, będzie zdrowsza, i ładniej będzie wyglądała – nie rozgotuje się na ciapę)
  • Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i liśćmi laurowymi i dusimy jeszcze chwilę.

Fajnie jak warzywa podduszą się na tyle, by puściły sok, ale nie ma co przesadzać z czasem gotowania. Dla mnie najlepsze leczo ma widoczne, nierozgotowane warzywa. Ładnie wtedy wygląda i pysznie smakuje.

Leczo z kurczakiem możesz podawać jako samodzielne danie jednogarnkowe, ale też jako sos do np. ryżu. Moja Kasia tylko tak je jada.

Sezon na papryki i cukinie właśnie się zaczyna, więc mam nadzieję, że przepis się przyda. Piszcie w komentarzach, jak Wy robicie leczo. Jestem bardzo ciekawa waszych smaków.

Poruszył Cię ten wpis? Skomentuj, udostępnij, polub. Będę wdzięczna za każdą Twoją reakcję.
  • 93
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    93
    Udostępnienia

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Niestety wykluczyłam ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną automatycznie usunięte.