Leczo z kurczakiem – fit przepis

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Jak się ma w domu dorastające córki, trzeba się pogodzić, z tym, że wszytko, co gotujesz musi być fit. Fit jogurty, fit zupy, fit obiady i fit leczo. Tak się przyzwyczaiłam do tego, że jest to dla mnie naturalne, iż robimy leczo z kurczakiem, zamiast np. z kiełbasą. Przedstawiam Wam zatem leczo na nasz sposób. Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało.
Ilość porcji: 4 osoby
Kalorii na 100 g:: 200
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 1 dzień 30 min.
Czas gotowania: 1 godzina
Czas całkowity: 1 dzień 1 godzina 30 min.
— REKLAMA —
Mój przepis na:

Leczo z kurczakiem – fit przepis

Składniki:

  • 2 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 2 duże, czerwone papryki
  • 1 duża żółta papryka
  • 1/2 kg pomidorów
  • 1 średnia cukinia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1-2 szczypty mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka czerwonej, słodkiej, sproszkowanej papryki
  • 2-3 liście laurowe
  • 2-3 łyżki oleju/oliwy

Sposób wykonania:

  • Mięso z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju w garnku z grubym dnem
  • Cebulę obieramy kroimy w półplasterki i dodajemy do smażącego się kurczaka
  • Dodajemy obrany i posiekany czosnek
  • Papryki przekrawamy, usuwamy gniazda nasienne i białe części, dość grubo kroimy i wrzucamy do garnka
  • Myjemy i kroimy pomidory – wrzucamy do garnka (niektórzy usuwają skórki przed dodaniem do lecza)
  • Gdy już papryka trochę zmięknie dodajemy umytą i pokrojoną w grubą kostkę cukinię (jeśli skórka jest cienka, nie trzeba jej obierać, będzie zdrowsza, i ładniej będzie wyglądała – nie rozgotuje się na ciapę)
  • Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i liśćmi laurowymi i dusimy jeszcze chwilę.

Jeśli wykonasz przepis na: Leczo z kurczakiem – fit przepis, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

Fajnie jak warzywa podduszą się na tyle, by puściły sok, ale nie ma co przesadzać z czasem gotowania. Dla mnie najlepsze leczo ma widoczne, nierozgotowane warzywa. Ładnie wtedy wygląda i pysznie smakuje.

Leczo z kurczakiem możesz podawać jako samodzielne danie jednogarnkowe, ale też jako sos do np. ryżu. Moja Kasia tylko tak je jada.

Sezon na papryki i cukinie właśnie się zaczyna, więc mam nadzieję, że przepis się przyda. Piszcie w komentarzach, jak Wy robicie leczo. Jestem bardzo ciekawa waszych smaków.

--- R E K L A M A ---
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także