Łosoś pieczony ze szparagami i z masłem koperkowo-czosnkowym

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Łosoś pieczony ze szparagami i z masłem koperkowo-czosnkowym to przepis, który zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia. Ten wykwintny, ale prosty w przygotowaniu posiłek, łączy w sobie delikatne nuty łososia z chrupiącą świeżością szparagów, wszystko zaakcentowane aromatycznym masłem z dodatkiem koperku i czosnku. Jest to idealne danie na elegancki obiad, romantyczną kolację, czy jako zdrowa opcja na codzienne posiłki.
Bogaty w omega-3 łosoś jest nie tylko smaczny, ale również korzystnie wpływa na zdrowie serca, co czyni go doskonałym wyborem dla osób dbających o zdrową dietę. Dodatek szparagów, które są źródłem wielu witamin i minerałów, podnosi wartość odżywczą potrawy, a koperkowo-czosnkowe masło dodaje niezapomnianego aromatu i głębi smaku, który długo pozostaje w pamięci.
Zapraszamy do sprawdzenia naszego przepisu, który krok po kroku pokaże Ci, jak łatwo możesz przygotować to wyjątkowe danie, które na pewno zrobi wrażenie na Twoich gościach. Idealne zarówno na specjalne okazje, jak i na co dzień, łosoś pieczony ze szparagami z masłem koperkowo-czosnkowym to przepis, który warto mieć w swoim kulinarnym repertuarze.
Ilość porcji: 4 osoby
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 20 min.
Czas całkowity: 30 min.
Mój przepis na:

Łosoś pieczony ze szparagami i z masłem koperkowo-czosnkowym

Składniki:

  • 500-600 g filetu z łososia
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 cytryna
  • 30 g masła (+ łyżeczka do wysmarowania formy do pieczenia)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1-2 pęczku koperku
  • sól, pieprz do smaku

Sposób wykonania:

  • Rozgrzej piekarnik do 230℃
  • Wysmaruj formę do pieczenia masłem
  • Do naczynia miksującego Thermomix włóż koperek, obrany czosnek, dodaj pokrojone masło – ustaw 10 sekund, obroty 8
  • Łososia umyj, pokrój na porcje, zdejmij skórę, ułóż w formie do pieczenia
  • Szparagi opłucz, odłam zdrewniałe końce ułóż między kawałkami łososia
  • Łososia i szparagi posmaruj masłem koperkowo-czosnkowym, skrop sokiem z połowy cytryny, posól, popieprz
  • Na kawałkach łososia ułóż półplasterki z pozostałej połówki cytryny. Wstaw do piekarnika, piecz 15-20 minut

Jeśli wykonasz przepis na: Łosoś pieczony ze szparagami i z masłem koperkowo-czosnkowym, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także