Łosoś pieczony ze szparagami i z masłem koperkowo-czosnkowym
Składniki:
- 500-600 g filetu z łososia
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1 cytryna
- 30 g masła (+ łyżeczka do wysmarowania formy do pieczenia)
- 3 ząbki czosnku
- 1-2 pęczku koperku
- sól, pieprz do smaku
Sposób wykonania:
- Rozgrzej piekarnik do 230℃
- Wysmaruj formę do pieczenia masłem
- Do naczynia miksującego Thermomix włóż koperek, obrany czosnek, dodaj pokrojone masło – ustaw 10 sekund, obroty 8
- Łososia umyj, pokrój na porcje, zdejmij skórę, ułóż w formie do pieczenia
- Szparagi opłucz, odłam zdrewniałe końce ułóż między kawałkami łososia
- Łososia i szparagi posmaruj masłem koperkowo-czosnkowym, skrop sokiem z połowy cytryny, posól, popieprz
- Na kawałkach łososia ułóż półplasterki z pozostałej połówki cytryny. Wstaw do piekarnika, piecz 15-20 minut
Jeśli wykonasz przepis na: Łosoś pieczony ze szparagami i z masłem koperkowo-czosnkowym, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255