Czytasz teraz
Najprostsza sałatka z kapusty pekińskiej – super do grilla

Najprostsza sałatka z kapusty pekińskiej – super do grilla

Kasia Potargana
Sałatka z kapusty pekińskiej świetnie pasuje do grilla, ale też jako obiadowy dodatek do różnego rodzaju mięs. Robi się ją piorunem, a goście pochłaniają ją do ostatniego listka. Jest niesamowicie prosta i łatwa w przygotowaniu, ponieważ składa się z niewielu składników.
Tajemnica jej fantastycznego smaku leży w dodanych do niej prażonych pestkach dyni, według mnie akurat w tej sałatce, nie da się ich zastąpić niczym innym.
Ilość porcji – 6 osób
Kalorii na 100 g: 160
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 15 min.
Czas całkowity: 15 min.
Mój przepis na:

Sałatka z kapusty pekińskiej

Składniki:

  • 1 mała główka kapusty pekińskiej (albo pół większej – piekinka jest bardzo wydajna)
  • 1 pęczek świeżego koperku
  • 150 ml naturalnego jogurtu
  • 2 duże garście łuskanych pestek dyni
  • 1-2 szczypty soli (do smaku)
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób wykonania:

  • Pestki dyni upraż na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Uważaj, by się nie przypaliły – będą gorzkie i zepsują smak sałatki, zamiast go podnieść.
  • Kapustę oczyść z brzydkich liści, opłucz i poszatkuj
  • Jogurt wymieszaj z cukrem i solą polej sałatkę
  • Posiekaj drobno koperek dodaj do kapusty i całość wymieszaj
  • Dodaj 3/4 uprażonych pestek i wymieszaj z sałatką
  • Pozostałymi pestkami posyp gotową sałatkę, aby była bardziej chrupiąca
Uwagi dodatkowe
Sałatkę możesz przygotować wcześniej, ale najlepsza jest świeżo przygotowana.  Jeśli wolisz bardziej wytrawne smaki możesz ją lekko oprószyć zmielonym pieprzem. 
 

Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Magda

Też tak myślę, że ta sałatka będzie się idealnie komponować z mięsem z grilla 🙂

Słodko Słodka

Bardzo lubię sałatki z pekinki.


© 2018-2019 Myśli Potarganej - Wszelkie prawa zastrzeżone.
Obsługa techniczna - TwojeCentrum.pl

W górę
4
0
Napisz coś od Siebiex
()
x