Sałatka z kapusty pekińskiej
Składniki:
- 1 mała główka kapusty pekińskiej (albo pół większej – piekinka jest bardzo wydajna)
- 1 pęczek świeżego koperku
- 150 ml naturalnego jogurtu
- 2 duże garście łuskanych pestek dyni
- 1-2 szczypty soli (do smaku)
- 1 łyżeczka cukru
Sposób wykonania:
- Pestki dyni upraż na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Uważaj, by się nie przypaliły – będą gorzkie i zepsują smak sałatki, zamiast go podnieść.
- Kapustę oczyść z brzydkich liści, opłucz i poszatkuj
- Jogurt wymieszaj z cukrem i solą polej sałatkę
- Posiekaj drobno koperek dodaj do kapusty i całość wymieszaj
- Dodaj 3/4 uprażonych pestek i wymieszaj z sałatką
- Pozostałymi pestkami posyp gotową sałatkę, aby była bardziej chrupiąca

Gotuj szybko i prosto z Thermomix
Najlepszym sposobem na poznanie Thermomix’a jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci je osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Też tak myślę, że ta sałatka będzie się idealnie komponować z mięsem z grilla 🙂
No pyszna jest. Dzięki 😉
Bardzo lubię sałatki z pekinki.
ja też 😉