Sałatka z kapusty pekińskiej świetnie pasuje do grilla, ale też jako obiadowy dodatek do różnego rodzaju mięs. Robi się ją piorunem, a goście pochłaniają ją do ostatniego listka. Jest niesamowicie prosta i łatwa w przygotowaniu, ponieważ składa się z niewielu składników. Tajemnica jej fantastycznego smaku leży w dodanych do niej prażonych pestkach dyni, według mnie akurat w tej sałatce, nie da się ich zastąpić niczym innym.
Ilość porcji: 6 osób
Kalorii na 100 g:: 160
Drukuj przepis
Mój przepis na:Sałatka z kapusty pekińskiej
Składniki:
- 1 mała główka kapusty pekińskiej (albo pół większej – piekinka jest bardzo wydajna)
- 1 pęczek świeżego koperku
- 150 ml naturalnego jogurtu
- 2 duże garście łuskanych pestek dyni
- 1-2 szczypty soli (do smaku)
- 1 łyżeczka cukru
Sposób wykonania:
- Pestki dyni upraż na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Uważaj, by się nie przypaliły – będą gorzkie i zepsują smak sałatki, zamiast go podnieść.
- Kapustę oczyść z brzydkich liści, opłucz i poszatkuj
- Jogurt wymieszaj z cukrem i solą polej sałatkę
- Posiekaj drobno koperek dodaj do kapusty i całość wymieszaj
- Dodaj 3/4 uprażonych pestek i wymieszaj z sałatką
- Pozostałymi pestkami posyp gotową sałatkę, aby była bardziej chrupiąca
Sałatkę możesz przygotować wcześniej, ale najlepsza jest świeżo przygotowana. Jeśli wolisz bardziej wytrawne smaki możesz ją lekko oprószyć zmielonym pieprzem.
GOTUJ Z THERMOMIX
Jeśli chcesz gotować – szybko, łatwo, kreatywnie, oszczędnie umów się za mną na całkowicie niezobowiązującą, bezpłatną prezentację.
Jestem przedstawicielem Thermomix i zapraszam Cię do kontaktu:
tel. 794-946-255
e-mail: [email protected]
Pozdrawiam – Kasia
Też tak myślę, że ta sałatka będzie się idealnie komponować z mięsem z grilla 🙂
No pyszna jest. Dzięki 😉
Bardzo lubię sałatki z pekinki.
ja też 😉