Tarta warzywna, to mój autorski przepis- eksperyment. Tak na prawdę, to szukałam przepisu na jakąś zapiekankę z ziemniakami i brokułem, ponieważ to połączenie wydaje mi się wyjątkowo pyszne. Jednak, jak zwykle poniosła mnie fantazja i wymyśliłam, że w sumie to mogłaby być taka tarta ziemniaczano – brokułowa.
Zaczęłam szukać w sieci, czy ktoś wpadł na taki pomysł, z cichą nadzieją, że będą pierwsza. Jednak,jak to zwykle bywa, okazało się, że najciemniej pod latarnią, a przepis na tartę miała jedna z moich zaprzyjaźnionych i jednocześnie ulubionych blogerek Ania z Opycha.pl
Wcale mnie zdziwił u Ani taki przepis, ponieważ jako jedna z nielicznych blogerek zajmujących się tematyką kulinarną ma odwagę tworzyć i wypróbowywać niestandardowe, niespotykane przepisy i połączenia smaków. Można powiedzieć wręcz, że czasem tak trochę pod prąd płynie. Bardzo ją za to podziwiam i chętnie podglądam co tam nowego upichciła.
Wracając do tarty brokułowo – ziemniaczanej. W trakcie przyglądania się przepisowi Ani i robienia listy zakupów, przypomniał mi się mały, acz istotny szczegół: jeden z członków mojej rodziny nie lubi brrrrokułów (zawsze mocno podkreślając to „brrrr”), a druga moja gwiazdeczka nie ruszy boczku. a poza tym boczek tuczy i ma być light. Tak więc pomysł zrobienia tarty ziemniaczano-brokułowej z boczkiem, że się tak wyrażę, padł.
Dietetyczna tarta warzywna z kurczakiem na ziemniakach
Składniki:
- 8 ziemniaków
- 200 g wędliny z kurczaka
- 1 mała pierś kurczaka
- 1 paczka mrożonych warzyw (marchew, fasola, papryka cukinia)
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1 mały jogurt naturalny
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
- odrobina oleju (do wysmarowania formy)
Sposób wykonania:
- pierś kurczaka myjemy i obgotowujemy w lekko osolonej wodzie, wyjmujemy z garnka, czekamy aż ostygnie i kroimy w dość grubą kostkę
- ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie
- ugotowane ziemniaki tłuczemy na pure (nie mielimy itp) i czekamy aż trochę przestygną
- nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 st C
- formę do tarty smarujemy olejem, wykładamy plastrami wędliny z kurczaka
- na wędlinie rozkładamy ziemniaki tworząc niewysoki rant na brzegu tarty
- układamy kawałki kurczaka i rozsypujemy na całości zamrożone warzywa
- roztrzepujemy jajka, mleko i jogurt doprawiając delikatnie solą, pieprzem i gałką muszkatołową
- powstałą masę wylewamy na tartę
- pieczemy w piekarniku bez przykrycia ok. 45 minut, do stworzenia się złocistej skorupki na tarcie
- kroimy jak pizzę i nakładamy łopatką na talerze
- jemy, mniam!
Jeśli wykonasz przepis na: Dietetyczna tarta warzywna z kurczakiem na ziemniakach, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255