Sałatka z botwinki z fetą i granatem

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Sałatka z botwinki z fetą i granatem to zdrowa i orzeźwiająca propozycja na letnie dni. Botwinkę w Polsce jada się głównie w postaci pysznej zupy na ciepło, lub chłodnika. Tak właśnie jada się też u nas w domu. Postanowiłam jednak wypróbować botwinkę jako składnik sałatki i muszę powiedzieć, że jak dla mnie to strzał w dziesiątkę!
Buraczki trochę podgotowałam (jakoś nie dorosłam jeszcze do surowych buraków), ale liście dodałam w postaci surowej. Do tego lekko orzechowa rukola, słona feta i świeży, soczysty granat. To się musiało udać!
Jeśli poszukujesz nowych odsłon botwinki, myślę, że ta sałatka przypadnie Ci do gustu. Przygotowałam ją jako dodatek do grilla i sprawdziła się świetnie. Serdecznie Ci ją polecam zarówno jako przekąskę, dodatek do mięs, ale też jako zawartość lunchbox'a. Sałatka z botwinki jest dość syta (szczególnie, gdy w pęczku trafią Ci się większe buraczki). Z powodzeniem może występować więc jako drugie śniadanie.
A teraz o tym, że warto botwinkę jadać:
– Wspomaga trawienie – botwinka jest bogata w błonnik, który poprawia trawienie i zapobiega zaparciom.
– Wspiera system odpornościowy – botwinka zawiera wiele przeciwutleniaczy, takich jak witamina C i beta-karoten, które pomagają wzmocnić układ odpornościowy.
– Poprawia widzenie – botwinka jest źródłem witaminy A, która pomaga w utrzymaniu zdrowych oczu i poprawia ostrość widzenia.
– Zapobiega chorobom serca – botwinka zawiera wiele składników odżywczych, takich jak potas i foliany, które pomagają w regulacji ciśnienia krwi i obniżają ryzyko chorób serca.
– Wspomaga zdrowie kości – botwinka jest bogata w wapń i witaminę K, które są ważne dla zdrowia kości.
– Pomaga w utrzymaniu zdrowej wagi – botwinka jest niskokaloryczna i bogata w błonnik, co pomaga utrzymać zdrową wagę i zapobiegać nadwadze.
Jeśli więc zupa, lub chłodnik nieco Ci się znudziły, wypróbuj tę pyszną sałatkę i zajadaj botwinkę jak najczęściej. Smacznego i napisz czy Ci smakowała.

Film z przepisem krok po kroku:

Ilość porcji: 4 osoby
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 20 min.
Czas całkowity: 30 min.
Mój przepis na:

Sałatka z botwinki z fetą i granatem

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki z buraczkami
  • 1 garść rukoli
  • 100 g sera feta
  • 1/2 owocu granatu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka musztardy Dijon (lub innej)
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 mała szczypta papryki ostrej mielonej
  • 1 szczypta soli

Sposób wykonania:

  • Botwinkę opłucz, oddziel buraczki od liści. Buraczki obierz (jeśli jest taka potrzeba) i ugotuj al'dente (ok. 20minut), a następnie pozostaw do przestudzenia.
  • W misce umieść pokrojone w paseczki liście botwinki, opłukaną rukolę, oraz pokrojone buraczki.
  • Pokrój w kostkę ser feta i dodaj do sałatki. Dodaj pestki granatu (zostaw kilka do dekoracji).
  • W naczyniu miksującym umieść oliwę, miód, musztardę, sok z cytryny, sól i paprykę. Zmiksuj 30 sek. / obroty 7. Uzyskanym sosem polej sałatkę i wymieszaj. Posyp pozostałą częścią granatu i gotowe.

Jeśli wykonasz przepis na: Sałatka z botwinki z fetą i granatem, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także