Chłodnik litewski z botwinki – w sam raz na upały

Kasia Potargana
2 komentarze
Fala upałów zalewa Polskę. W taki czas nikt chyba nie ma ochoty na gorące ciężkie dania, a pyszny chłodnik na obiad wydaje się być idealnym rozwiązaniem. Mój ulubiony to właśnie klasyczny chłodnik litewski z botwinki i ogórków.
Ilość porcji: 4 osoby
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 10 min.
Czas całkowity: 40 min.
Mój przepis na:

Chłodnik litewski z botwinki

Składniki:

  • 2 pęczki botwinki
  • 2 świeże ogórki
  • kilka rzodkiewek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • 4 jajka
  • 0,7 l jogurt naturalny (lub kefir, lub maślanka)
  • sól, cukier (do smaku)
  • kwasek cytrynowy (lub sok z cytryny)

Sposób wykonania:

  • Botwinkę umyć, oddzielić zepsute części, drobno posiekać i podgotować w niewielkiej ilości lekko osolonej wody.
  • Gdy buraczki zmiękną, dodać kwasek, lub sok z cytryny
  • Wyłączyć gaz i zostawić do wystygnięcia
  • Ogórki obrać, zetrzeć na tartce o grubych oczkach, lub drobno posiekać
  • Rzodkiewki drobno pokroić
  • Koperek drobno pokroić
  • Ząbek czosnku zgnieść, lub drobniutko posiekać
  • Gdy wywar z botwinką przestygnie dodać powyższe składniki i połączyć z jogurtem (kefirem, maślanką)
  • Doprawić do smaku cukrem i solą
  • Posypać koperkiem
  • Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo pokrojonym na ćwiartki i ułożonym na talerzu z chłodnikiem.
Przedstawiciel Thermomix

Gotuj szybko i prosto z Thermomix


Najlepszym sposobem na poznanie Thermomix’a jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci je osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.

Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu:
tel. 794-946-255

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Basia

Świetny przepis. Muszę go wyprobowac5 stars

Maria

Ile wody do ugotowania botwinki?

Zobacz także

logo-myslipotarganej-ukraina

Myśli Potarganej to blog skierowany głównie do kobiet. Poruszam na nim tematy bliskie każdej z nas: dom, dzieci, rodzina, gotowanie, uroda, rozwój osobisty czy DIY. Zapraszam do komentowania i aktywnego udziału w życiu bloga, jak i na moje media społecznościowe. Bądźmy razem. Pozdrawiam – Kasia.

Oficjalny przedstawiciel Thermomix i Mary Kay.


© 2022 – Myśli Potarganej – Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i treści bez zgody autora zabronione.