Chłodnik litewski z botwinki – w sam raz na upały

24 lipca 2018
Fala upałów zalewa Polskę. W taki czas nikt chyba nie ma ochoty na gorące ciężkie dania, a pyszny chłodnik na obiad wydaje się być idealnym rozwiązaniem. Mój ulubiony to właśnie klasyczny chłodnik litewski z botwinki i ogórków.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 10 min.
Czas całkowity: 40 min.
Chłodnik litewski z botwinki
Składniki:
- 2 pęczki botwinki
- 2 świeże ogórki
- kilka rzodkiewek
- 1 ząbek czosnku
- 1 pęczek koperku
- 4 jajka
- 0,7 l jogurt naturalny (lub kefir, lub maślanka)
- sól, cukier (do smaku)
- kwasek cytrynowy (lub sok z cytryny)
Sposób wykonania:
- Botwinkę umyć, oddzielić zepsute części, drobno posiekać i podgotować w niewielkiej ilości lekko osolonej wody.
- Gdy buraczki zmiękną, dodać kwasek, lub sok z cytryny
- Wyłączyć gaz i zostawić do wystygnięcia
- Ogórki obrać, zetrzeć na tartce o grubych oczkach, lub drobno posiekać
- Rzodkiewki drobno pokroić
- Koperek drobno pokroić
- Ząbek czosnku zgnieść, lub drobniutko posiekać
- Gdy wywar z botwinką przestygnie dodać powyższe składniki i połączyć z jogurtem (kefirem, maślanką)
- Doprawić do smaku cukrem i solą
- Posypać koperkiem
- Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo pokrojonym na ćwiartki i ułożonym na talerzu z chłodnikiem.

Tagi
0
Udostępnienia
Świetny przepis. Muszę go wyprobowac