Chłodnik litewski z botwinki
Składniki:
- 2 pęczki botwinki
- 2 świeże ogórki
- kilka rzodkiewek
- 1 ząbek czosnku
- 1 pęczek koperku
- 4 jajka
- 0,7 l jogurt naturalny (lub kefir, lub maślanka)
- sól, cukier (do smaku)
- kwasek cytrynowy (lub sok z cytryny)
Sposób wykonania:
- Botwinkę umyć, oddzielić zepsute części, drobno posiekać i podgotować w niewielkiej ilości lekko osolonej wody.
- Gdy buraczki zmiękną, dodać kwasek, lub sok z cytryny
- Wyłączyć gaz i zostawić do wystygnięcia
- Ogórki obrać, zetrzeć na tartce o grubych oczkach, lub drobno posiekać
- Rzodkiewki drobno pokroić
- Koperek drobno pokroić
- Ząbek czosnku zgnieść, lub drobniutko posiekać
- Gdy wywar z botwinką przestygnie dodać powyższe składniki i połączyć z jogurtem (kefirem, maślanką)
- Doprawić do smaku cukrem i solą
- Posypać koperkiem
- Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo pokrojonym na ćwiartki i ułożonym na talerzu z chłodnikiem.
Jeśli wykonasz przepis na: Chłodnik litewski z botwinki, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255