Czytasz teraz
Chłodnik litewski z botwinki – w sam raz na upały

Chłodnik litewski z botwinki – w sam raz na upały

Kasia Potargana
Fala upałów zalewa Polskę. W taki czas nikt chyba nie ma ochoty na gorące ciężkie dania, a pyszny chłodnik na obiad wydaje się być idealnym rozwiązaniem. Mój ulubiony to właśnie klasyczny chłodnik litewski z botwinki i ogórków.
Ilość porcji – 4 osoby
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 10 min.
Czas całkowity: 40 min.
Mój przepis na:

Chłodnik litewski z botwinki

Składniki:

  • 2 pęczki botwinki
  • 2 świeże ogórki
  • kilka rzodkiewek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • 4 jajka
  • 0,7 l jogurt naturalny (lub kefir, lub maślanka)
  • sól, cukier (do smaku)
  • kwasek cytrynowy (lub sok z cytryny)

Sposób wykonania:

  • Botwinkę umyć, oddzielić zepsute części, drobno posiekać i podgotować w niewielkiej ilości lekko osolonej wody.
  • Gdy buraczki zmiękną, dodać kwasek, lub sok z cytryny
  • Wyłączyć gaz i zostawić do wystygnięcia
  • Ogórki obrać, zetrzeć na tartce o grubych oczkach, lub drobno posiekać
  • Rzodkiewki drobno pokroić
  • Koperek drobno pokroić
  • Ząbek czosnku zgnieść, lub drobniutko posiekać
  • Gdy wywar z botwinką przestygnie dodać powyższe składniki i połączyć z jogurtem (kefirem, maślanką)
  • Doprawić do smaku cukrem i solą
  • Posypać koperkiem
  • Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo pokrojonym na ćwiartki i ułożonym na talerzu z chłodnikiem.

1
Dodaj komentarz

avatar

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Basia
Gość
Basia

Świetny przepis. Muszę go wyprobowac5 stars

© 2018-2019 Myśli Potarganej - Wszelkie prawa zastrzeżone.
Obsługa techniczna - TwojeCentrum.pl

W górę