Jesienne babeczki cydrowe

Jesienne babeczki cydrowe, to propozycja na wykorzystanie jesiennych zbiorów. Całe lato jabłka nam pięknie dojrzewały na drzewach, a teraz czas, by cieszyć się ich smakiem i smakiem ich przetworów. Taka osłoda na coraz dłuższe wieczory i szarugę za oknami.
Ilość porcji – 4 osoby
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 15 min.
Czas całkowity: 30 min.
Kalorii na 100 g: 200
Mój przepis na:

Jesienne babeczki cydrowe

Składniki:

  • 150 g cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 180 ml oliwy (może być olej)
  • 1,5 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g mąki
  • 1,5 jabłka
  • 250 ml cydru jabłkowego półwytrawnego
  • 2 łyżeczki cynamonu

Sposób wykonania:

  • Wszystkie składniki, oprócz jabłek, dokładnie wymieszaj ze sobą w misce
  • Wylej ciasto do wysmarowanych oliwą foremek
  • Umyj i pokrój jabłka, a następnie ułóż je na wierzchu babeczek
  • Tak przygotowane babeczki wstaw do nagrzanego do 180 st C piekarnika i piecz przez 10-15 minut, aż do nabrania złotego koloru
foto: Olga Neugebauer

Jak widzisz przepis na Jesienne babeczki cydrowe jest mega łatwy i szybki. Na pewno sobie z nim poradzisz. A zapachu w domu narobi co niemiara, że trzeba będzie drzwi zabarykadować, żeby sasiedzi szturmem ich nie wzieli.

Smacznego

Poruszył Cię ten wpis? Skomentuj, udostępnij, polub. Będę wdzięczna za każdą Twoją reakcję.
  • 53
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
    54
    Udostępnienia

1
Dodaj komentarz

avatar

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Ola
Gość
Ola

Uwielbiam takie babeczki, polecam! ❤️5 stars