Zapiekanka z cukinii i ziemniaków
Składniki:
- 2 małe cukinie
- 700 g ziemniaków (u mnie młode ziemniaki, nie musisz pilnować się dokładnie tej gramatury, )
- 300-400 g cienkiej, pokrojonej na plasterki, przesmażonej kiełbasy (opcjonalnie)
- 300 g mleka
- 200 g żółtego sera w kawałku (u mnie Gouda)
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1-2 łyżeczki granulowanego czosnku
- 1-2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 łyżeczka oregano (opcjonalnie)
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżka masła (do wysmarowania formy)
Sposób wykonania:
- Ziemniaki obierz, pokrój w cieniuteńkie plasterki (przezroczyste) (na Cuterze TM ustaw krojenie -cienko)
- Cukienię umyj pokrój w plasterki
- Wysmaruj formę do pieczenia masłem
- Rozgrzej piekarnik do 180℃
- Układaj kolejno warstwami: warstwa ziemniaków, warstwa kiełbasy (opcjonalnie), warstwa cukinii, ziemniaki, cukinia itd, tak, aby na samej górze była cukinia
- Zetrzyj ser (w TM 10 sekund, obroty 5), dodaj mleko, jajka, przyprawy, ustaw 20 sek obroty 5
- Gotowym sosem polej zapiekankę i wstaw do piekarnika. Piecz ok 1 godzinę, lub do miękkości ziemniaków i cukinii, tak by wierzch zapiekanki przybrał złoty kolor
Jeśli wykonasz przepis na: Zapiekanka z cukinii i ziemniaków, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255