Zapiekanka z cukinii i ziemniaków

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Dziś u nas na obiad zapiekanka z cukinii i ziemniaków. Zapiekankę wymyśliłam z tego, co akurat miałam w domu. Jest łatwa w przygotowaniu, bardzo lekka i mocno budżetowa. Możesz ją przygotować w wersji wegetariańskiej, lub dodać kiełbaskę dla mięsożerców. Delikatna cukinia i młode ziemniaki, plus sos pełen aromattycznych ziół to zestawienie, które proste danie zmieni w wyborny obiad.
Przy okazji zapiekanki, podrzucam Ci kilka ciekawostek na temat cukinii:
Cukinia należy do rodziny dyniowatych i jest blisko spokrewniona z dynią, melonami i ogórkami.
Pierwsze uprawy cukinii rozpoczęły się w Ameryce Środkowej i Południowej. Dopiero w XVIII wieku cukinia trafiła do Europy i Azji.
Cukinie są niskokaloryczne, ponieważ w dużej mierze składają się z wody. To idealny składnik dla osób dbających o linię.
Cukinie są bogate w błonnik, który korzystnie wpływa na trawienie i zapobiega zaparciom.
Cukinie zawierają dużo witamin i minerałów, takich jak witamina C, witamina A, magnez i potas.
Skóra cukinii jest jadalna i bogata w przeciwutleniacze. Warto więc zostawić ją na warzywie podczas przygotowywania potraw.
Cukinie są wszechstronnym warzywem, które można przygotować na wiele różnych sposobów, takich jak smażenie, gotowanie, grillowanie czy właśnie zapiekanki.
Cukinie można również wykorzystać jako zdrową alternatywę dla makaronu, tworząc z nich cienkie wstążki lub plastry w formie zamiennika.
Cukinie zawierają dużo wody, co sprawia, że potrawy z ich udziałem są zwykle soczyste i lekkie.
Cukinie mają delikatny smak, który dobrze komponuje się z różnymi przyprawami i składnikami, takimi jak czosnek, cebula, pomidory czy zioła.
A teraz, skoro już tyle o cukinii wiesz, czas wypróbować przepis. Bierzemy się do roboty 🙂
Ilość porcji: 4 osoby
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 1 godzina
Czas całkowity: 1 godzina 15 min.
Mój przepis na:

Zapiekanka z cukinii i ziemniaków

Składniki:

  • 2 małe cukinie
  • 700 g ziemniaków (u mnie młode ziemniaki, nie musisz pilnować się dokładnie tej gramatury, )
  • 300-400 g cienkiej, pokrojonej na plasterki, przesmażonej kiełbasy (opcjonalnie)
  • 300 g mleka
  • 200 g żółtego sera w kawałku (u mnie Gouda)
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1-2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1-2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka oregano (opcjonalnie)
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka masła (do wysmarowania formy)

Sposób wykonania:

  • Ziemniaki obierz, pokrój w cieniuteńkie plasterki (przezroczyste) (na Cuterze TM ustaw krojenie -cienko)
  • Cukienię umyj pokrój w plasterki
  • Wysmaruj formę do pieczenia masłem
  • Rozgrzej piekarnik do 180℃
  • Układaj kolejno warstwami: warstwa ziemniaków, warstwa kiełbasy (opcjonalnie), warstwa cukinii, ziemniaki, cukinia itd, tak, aby na samej górze była cukinia
  • Zetrzyj ser (w TM 10 sekund, obroty 5), dodaj mleko, jajka, przyprawy, ustaw 20 sek obroty 5
  • Gotowym sosem polej zapiekankę i wstaw do piekarnika. Piecz ok 1 godzinę, lub do miękkości ziemniaków i cukinii, tak by wierzch zapiekanki przybrał złoty kolor

Jeśli wykonasz przepis na: Zapiekanka z cukinii i ziemniaków, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także