Moja domowa wegetarianka jest troszkę poszkodowana. Mama i babcia gotują dla wszystkich, a ona musi dbać sama o swój jadłospis. Zrobiło mi się jej szkoda. Postanowiłam zatem zrobić dla niej wegetariańskie kotlety z kaszy gryczanej i ciecierzycy, żeby było jej miło i wiedziała, że też jest ważna w naszym domu.Przepis jest autorski, spontaniczny i niepowtarzalny jak jego autorka, która nie potrafi dwóch rzeczy zrobić zawsze tak samo. Moja rodzina śmieje się ze mnie, że w kuchni wyglądam i zachowuję się jak kucharz z Muppet Show, taki mam freestyle w gotowaniu. Korzystajcie więc Kochane, póki pamiętam jak to zrobiłam, bo to se ne wrati ha ha. A z relacji rodziny wiem, że warto i że są pyszne – mam nadzieję, że nie chcieli być tylko mili Możecie dowolnie modyfikować i wymieniać składniki. Niech i dla Was kotlety będą kulinarną przygodą.
Ilość porcji: 4 osoby
Kalorii na 100 g:: 340
Drukuj przepis
Mój przepis na:Wegetariańskie kotlety z kaszy gryczanej i ciecierzycy
Składniki:
- 2 woreczki kasza gryczana
- 1 puszka ciecierzycy
- 2 jajka
- 100 g sera żółtego
- 1 cebula (duża)
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki suszone, sproszkowane grzyby (opcjonalnie)
- sól, pieprz
- bułka tarta (do obtoczenia)
- olej (do smażenia)
- 1/2 szklanki mąka pszenna (w pogotowiu)
Sposób wykonania:
- gotujemy kaszę wg. przepisu na opakowaniu i zostawiamy do przestygnięcia
- obieramy, kroimy drobno cebulę i przesmażamy na złoty kolor, na niewielkiej ilości tłuszczu
- ścieramy drobno ser
- kroimy drobno natkę pietruszki
- odsączamy cieciorkę z wody i miksujemy
- do miski wrzucamy składniki: kaszę, cieciorkę, cebulę, żółty ser, natkę pietruszki
- dodajemy surowe jajka
- przyprawiamy suszonymi grzybami, solą i pieprzem i całość dokładnie mieszamy do połączenia składników
- jeśli masa jest zbyt mokra, dodajemy trochę mąki (to się okaże przy smażeniu, jak kotlety będą się rozlatywały to trzeba dodać mąkę, a później ewentualnie więcej mąki)
- rozgrzewamy olej na patelni
- formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej
- smażymy na brązowy kolor z jednej strony i dopiero przekładamy na drugą, żeby zdążyła się zrobić „skorupka” z bułki tartej
GOTUJ Z THERMOMIX
Jeśli chcesz gotować – szybko, łatwo, kreatywnie, oszczędnie umów się za mną na całkowicie niezobowiązującą, bezpłatną prezentację.
Jestem przedstawicielem Thermomix i zapraszam Cię do kontaktu:
tel. 794-946-255
e-mail: [email protected]
Pozdrawiam – Kasia
Kotlety najlepiej smakują w towarzystwie surówki z kapusty kiszonej i (jeśli wasze żołądki to wytrzymają) – kefiru, lub maślanki. Jeśli chcecie inne fajne danie z ciecierzycą, to tutaj przepis mojej znajomej – ciecierzyca po angielsku
Smacznego 🙂
mniam były pyszniaste 🙂
Stanowczo za mało masz przepisów vege, a są bardzo fajne