Czytasz teraz
Wegetariańskie kotlety z kaszy gryczanej i ciecierzycy

Wegetariańskie kotlety z kaszy gryczanej i ciecierzycy

Kasia Potargana
Moja domowa wegetarianka jest troszkę poszkodowana. Mama i babcia gotują dla wszystkich, a ona musi dbać sama o swój jadłospis. Zrobiło mi się jej szkoda. Postanowiłam zatem zrobić dla niej wegetariańskie kotlety z kaszy gryczanej i ciecierzycy, żeby było jej miło i wiedziała, że też jest ważna w naszym domu.
Przepis jest autorski, spontaniczny i niepowtarzalny jak jego autorka, która nie potrafi dwóch rzeczy zrobić zawsze tak samo. Moja rodzina śmieje się ze mnie, że w kuchni wyglądam i zachowuję się jak kucharz z Muppet Show, taki mam freestyle w gotowaniu. Korzystajcie więc Kochane, póki pamiętam jak to zrobiłam, bo to se ne wrati ha ha. A z relacji rodziny wiem, że warto i że są pyszne – mam nadzieję, że nie chcieli być tylko mili 
Możecie dowolnie modyfikować i wymieniać składniki. Niech i dla Was kotlety będą kulinarną przygodą.
Ilość porcji – 4 osoby
Kalorii na 100 g: 340
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 20 min.
Czas całkowity: 40 min.
Mój przepis na:

Wegetariańskie kotlety z kaszy gryczanej i ciecierzycy

Składniki:

  • 2 woreczki kasza gryczana
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 2 jajka
  • 100 g sera żółtego
  • 1 cebula (duża)
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki suszone, sproszkowane grzyby (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  • bułka tarta (do obtoczenia)
  • olej (do smażenia)
  • 1/2 szklanki mąka pszenna (w pogotowiu)

Sposób wykonania:

  • gotujemy kaszę wg. przepisu na opakowaniu i zostawiamy do przestygnięcia
  • obieramy, kroimy drobno cebulę i przesmażamy na złoty kolor, na niewielkiej ilości tłuszczu
  • ścieramy drobno ser
  • kroimy drobno natkę pietruszki
  • odsączamy cieciorkę z wody i miksujemy
  • do miski wrzucamy składniki: kaszę, cieciorkę, cebulę, żółty ser, natkę pietruszki
  • dodajemy surowe jajka
  • przyprawiamy suszonymi grzybami, solą i pieprzem i całość dokładnie mieszamy do połączenia składników
  • jeśli masa jest zbyt mokra, dodajemy trochę mąki (to się okaże przy smażeniu, jak kotlety będą się rozlatywały to trzeba dodać mąkę, a później ewentualnie więcej mąki)
  • rozgrzewamy olej na patelni
  • formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej
  • smażymy na brązowy kolor z jednej strony i dopiero przekładamy na drugą, żeby zdążyła się zrobić „skorupka” z bułki tartej

Kotlety najlepiej smakują w towarzystwie surówki z kapusty kiszonej i (jeśli wasze żołądki to wytrzymają) – kefiru, lub maślanki. Jeśli chcecie inne fajne danie z ciecierzycą, to tutaj przepis mojej znajomej – ciecierzyca po angielsku

Smacznego 🙂

2
Dodaj komentarz

avatar

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Kosą po patelni
Gość

mniam były pyszniaste 🙂

VegaAnka
Gość
VegaAnka

Stanowczo za mało masz przepisów vege, a są bardzo fajne5 stars

© 2018-2019 Myśli Potarganej - Wszelkie prawa zastrzeżone.
Obsługa techniczna - TwojeCentrum.pl

W górę