Kartoffelsalat – sałatka ziemniaczana
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 4-6 szt. ogórki konserwowe
- 1 duża czerwona cebula
- szczypiorek
- koperek
- 3-4 łyżki majonez
- 2-3 łyżki jogurt naturalny (bądź kwaśna śmietana)
- sól, pieprz (do smaku)
Sposób wykonania:
- Ziemniaki obierz i ugotuj tak by się nie rozpadły, ostudź, a następnie pokrój w dość grubą kostkę
- Ogórki pokrój w kostkę
- Cebulę pokrój w kostkę
- Szczypiorek i koperek posiekaj
- Wszystkie składniki wymieszaj w misce z majonezem, jogurtem, solą i pieprzem
- Odstaw na godzinę, by sałatka się przegryzła
Jeśli wykonasz przepis na:
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255
Uwielbiam! <3 Dawno nie robiłam takiej sałatki więc dziękuję za przypomnienie o niej! 🙂
Bardzo miło, że się do czegoś przydałam 🙂
Do usług:) Ściskam Kochana 🙂
Pychotka! Jak tylko zaświeci słońce robimy grill i do niego te sałatkę
A gdzie jajka, kukurydza, musztarda
Nie ma : ) Klasyczna kartoffelsalat jest właśnie taka 🙂
To już jarzynowa by była 😊, właśnie robię na jutro,mniam 😁
Ha ha , no prawie:)
Najlepsza sałatka z młodymi ziemniaczkami polskimi! Polecam, bo przepis wspaniały!
Oczywiście, że z polskimi! Polskie najlepsze, wiadomo 🙂
Uwielbiam tą sałatkę ziemniaczaną! <3 Kojarzy mi się bardzo z tym okresem jak byłam mała i jeździłam na wakacje do wujka do niemiec, wtedy też spotkałam się z nią poraz pierwszy, pychotka 🙂
No dokładnie 🙂 Ja ją z Niemiec „przywiozłam”
Ściskam Cię serdecznie
tak w Niemczech jest popularna i najlepiej smakuje w gasthausach. ale sałatke ziemniaczaną robiła moja babcia. ziemniaki były gotowane w mundurkach , smietana koperek i od pory roku młoda cebulka zimą boczek albo słoninka , ale jaka by nie była zawsze smakuje.
tak tak, właśnie w gasthausach się w niej zakochałam, ale ta twojej babci, to dopiero była petarda!
Dodałem od siebie jeszcze pół ząbka czosnku i jest bardziej aromatyczna. I już w trakcie robienia zasmakowała mi bardzo.
O kurczę! faktycznie! czosnek może fajnie pasować! dziękuję Ci za ten pomysł
Wygląda przesmacznie. Trzeba będzie zrobić i zobaczyć, czy smaczna tylko z wyglądu. Pozdrawiam 🙂