Zapiekanki na winie, czyli z warzyw, kiełbaski, sera i co się nawinie

Kasia Potargana
A+A-
Reset

Czy Wam też się zdarza, że dzwonią znajomi, że są w pobliżu i może by wpadli na chwilkę? A Wy nie macie nic ciekawego w lodówce i trzeba coś na szybko wymyślić? Na taką okoliczność mam dla Was zapiekanki na winie, czyli zapiekanki z tego co się Wam pod rękę nawinie.

Zazwyczaj mamy w domu jakieś warzywka, mrożone, lub świeże, jakąś kiełbaskę, jajka, ser żółty. To będą nasze składniki zapiekanek. Aha, u mnie jeszcze często jest w zamrażarce ciasto francuskie w paczce, które trzymam właśnie na wszelki wypadek, bo z niego zawsze się coś wyczaruje na szybko. Więc dzisiaj też je wykorzystamy.

Do wyjęcia z lodówki:

  • mrożone ciasto francuskie
  • warzywa (np. mieszankę mrożonych warzyw)
  • kiełbasę (szynkę, mięso z obiadu, co tam macie)
  • kilka jajek (zależy ile chcemy zrobić zapiekanek)
  • śmietana lub jogurt
  • żółty ser
  • sól, pieprz, ulubione zioła (ja lubię dodać odrobinę gałki muszkatołowej, lub ziół prowansalskich)

Przygotowanie:

  • Rozmrażamy i pieczemy ciasto francuskie, wg opisu na opakowaniu
  • Miseczki żaroodporne smarujemy tłuszczem, żeby zapiekanki nie przywarły
  • Rozgrzewamy łyżkę oleju,warzywa zamrożone wrzucamy na patelnię i chwilkę podsmażamy.
  • Dodajemy pokrojoną w kostkę, lub plasterki kiełbasę i razem smażymy ok 5-10 min,
  • Przyprawiamy do smaku
  • Wkładamy do miseczek połamane na nieduże kawałki ciasto francuskie

  • Wkładamy warzywa z kiełbasą i znów kawałki ciasta

  • Ścieramy, lub drobno kroimy żółty ser
  • Jajka rozbijamy do miseczki i ubijamy trzepaczką przez chwilę, dodajemy śmietanę i mieszamy
  • Powstałą masą zalewamy warzywa i ciasto
  • Posypujemy żółtym serem
  • Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, aż  ser się roztopi i lekko zrumieni

Czas przygotowania ok 60 min

Smacznego

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także