1,2K
Czy Wam też się zdarza, że dzwonią znajomi, że są w pobliżu i może by wpadli na chwilkę? A Wy nie macie nic ciekawego w lodówce i trzeba coś na szybko wymyślić? Na taką okoliczność mam dla Was zapiekanki na winie, czyli zapiekanki z tego co się Wam pod rękę nawinie.
Zazwyczaj mamy w domu jakieś warzywka, mrożone, lub świeże, jakąś kiełbaskę, jajka, ser żółty. To będą nasze składniki zapiekanek. Aha, u mnie jeszcze często jest w zamrażarce ciasto francuskie w paczce, które trzymam właśnie na wszelki wypadek, bo z niego zawsze się coś wyczaruje na szybko. Więc dzisiaj też je wykorzystamy.
Do wyjęcia z lodówki:
- mrożone ciasto francuskie
- warzywa (np. mieszankę mrożonych warzyw)
- kiełbasę (szynkę, mięso z obiadu, co tam macie)
- kilka jajek (zależy ile chcemy zrobić zapiekanek)
- śmietana lub jogurt
- żółty ser
- sól, pieprz, ulubione zioła (ja lubię dodać odrobinę gałki muszkatołowej, lub ziół prowansalskich)
Przygotowanie:
- Rozmrażamy i pieczemy ciasto francuskie, wg opisu na opakowaniu
- Miseczki żaroodporne smarujemy tłuszczem, żeby zapiekanki nie przywarły
- Rozgrzewamy łyżkę oleju,warzywa zamrożone wrzucamy na patelnię i chwilkę podsmażamy.
- Dodajemy pokrojoną w kostkę, lub plasterki kiełbasę i razem smażymy ok 5-10 min,
- Przyprawiamy do smaku
- Wkładamy do miseczek połamane na nieduże kawałki ciasto francuskie
- Wkładamy warzywa z kiełbasą i znów kawałki ciasta
- Ścieramy, lub drobno kroimy żółty ser
- Jajka rozbijamy do miseczki i ubijamy trzepaczką przez chwilę, dodajemy śmietanę i mieszamy
- Powstałą masą zalewamy warzywa i ciasto
- Posypujemy żółtym serem
- Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, aż ser się roztopi i lekko zrumieni
Czas przygotowania ok 60 min
Smacznego