Rustykalna tarta galette z gruszkami
Składniki:
Ciasto na tartę
- 250 g mąki pszennej
- 150 zimnego masła
- 2 łyżki cukru pudru (możesz zrobić w Thermomix)
- 1/3 łyżeczki soli
- 2 łyżki śmietany 18%
Nadzienie z gruszek
- 4-5 gruszek
- 80 g orzechów włoskich
- 1-2 łyżeczki cynamonu mielonego
Składanie i formowanie tarty
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2-3 łyżki migdałów
- 1 garść mąki (do oprószenia blatu)
Sposób wykonania:
- Ciasto na tartę
- W naczyniu miksującym umieść wszystkie składniki na ciasto: mąkę, masło pokrojone na kawałki, cukier pudeł, śmietanę, sól. Ustaw 30sekund, obroty 4,5
- Przełóż ciasto na rozłożoną folię spożywczą, Uformuj kulę, zawiń w folię, włóż do lodówki na ok 1 godzinę
Nadzienie z gruszek
- Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój na ćwiartki i umieść w naczyniu miksującym. Rozdrobnij 4 sekundy obroty 4,5
- Teraz podsmaż gruszki 10 minut, 100℃, obroty 1
- Posmażone gruszki lekko odcedź z soku przez koszyczek Thermomix, lub sitko
- Orzechy włoskie pokrusz nieco i podsmaż na suchej patelni – pozostaw do przestudzenia
Składanie i formowanie tarty
- Schłodzone ciasto wyłóż na oprószony mąką blat i rozwałkuj na placek ok 35-37cm
- Rozgrzej piekarnik do 190℃
- Zawijając ciasto na wałek przełóż placek na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
- 2łyżki mąk, 2łyżki cukru, 2-3 łyżki migdałów umieść w naczyniu miksującym i zmiel 20 sekund obroty 6
- Powstałym proszkiem posyp blat zostawiając dookoła ok 3cm wolnego brzegu
- Na okrąg wyznaczony przez nasypany proszek wyłóż gruszki, posyp je orzechami i cynamonem. Zawiń brzegi tarty do środka, by lekko nachodziły na farsz z gruszek i orzechów
- Piecz ok 40 minut w temperaturze 190℃, grzanie góra dół, lub do uzyskania złotego koloru
Jeśli wykonasz przepis na: Rustykalna tarta galette z gruszkami, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255