Rustykalna tarta galette z gruszkami

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Dziś chcę Ci opowiedzieć o pewnym francuskim sekrecie, który powoli, ale skutecznie podbija serca smakoszy na całym świecie. Mam na myśli galette – tak, dokładnie, to brzmi trochę jak nazwa artystycznego zespołu, ale w rzeczywistości to rodzaj tarty, którą nawet oporni kulinarnie mogą zrobić bez problemu.
Galette to nic innego jak rustykalna tarta, która może być zarówno słodka, jak i wytrawna. Wyobraź sobie chrupiące brzegi, miękki środek i dowolny wierzch, który tylko przyjdzie Ci do głowy. Dziś jednak skupimy się na wersji słodkiej, a konkretnie – na galette z gruszkami i chrupiącymi pachnącymi orzechami. Do tego cynamon, który jesienią cudownie otula i rozgrzewa. Po prostu poezja.
Francuzi mają to do siebie, że potrafią robić proste, ale genialne rzeczy, a galette jest tego idealnym przykładem. Bez zbędnych fraszek, z prostych składników, a efekt? Magnifique! Poza tym, kto by nie chciał poczuć się jak prawdziwa paryżanka, delektując się kawałkiem tej tarty przy filiżance aromatycznej kawy?
Zatem, jeśli masz ochotę na małą francuską przygodę w Twojej kuchni, zostań ze mną. Oto przepis, który sprawi, że nawet Twoja teściowa poprosi Cię o sekret Twojego kulinarnego talentu!
Ilość porcji: 8 porcji
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 40 min.
Czas całkowity: 1 godzina
Mój przepis na:

Rustykalna tarta galette z gruszkami

Składniki:

Ciasto na tartę

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 zimnego masła
  • 2 łyżki cukru pudru (możesz zrobić w Thermomix)
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 łyżki śmietany 18%

Nadzienie z gruszek

  • 4-5 gruszek
  • 80 g orzechów włoskich
  • 1-2 łyżeczki cynamonu mielonego

Składanie i formowanie tarty

  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2-3 łyżki migdałów
  • 1 garść mąki (do oprószenia blatu)

Sposób wykonania:

  • Ciasto na tartę
  • W naczyniu miksującym umieść wszystkie składniki na ciasto: mąkę, masło pokrojone na kawałki, cukier pudeł, śmietanę, sól. Ustaw 30sekund, obroty 4,5
  • Przełóż ciasto na rozłożoną folię spożywczą, Uformuj kulę, zawiń w folię, włóż do lodówki na ok 1 godzinę

Nadzienie z gruszek

  • Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój na ćwiartki i umieść w naczyniu miksującym. Rozdrobnij 4 sekundy obroty 4,5
  • Teraz podsmaż gruszki 10 minut, 100℃, obroty 1
  • Posmażone gruszki lekko odcedź z soku przez koszyczek Thermomix, lub sitko
  • Orzechy włoskie pokrusz nieco i podsmaż na suchej patelni – pozostaw do przestudzenia

Składanie i formowanie tarty

  • Schłodzone ciasto wyłóż na oprószony mąką blat i rozwałkuj na placek ok 35-37cm
  • Rozgrzej piekarnik do 190℃
  • Zawijając ciasto na wałek przełóż placek na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
  • 2łyżki mąk, 2łyżki cukru, 2-3 łyżki migdałów umieść w naczyniu miksującym i zmiel 20 sekund obroty 6
  • Powstałym proszkiem posyp blat zostawiając dookoła ok 3cm wolnego brzegu
  • Na okrąg wyznaczony przez nasypany proszek wyłóż gruszki, posyp je orzechami i cynamonem. Zawiń brzegi tarty do środka, by lekko nachodziły na farsz z gruszek i orzechów
  • Piecz ok 40 minut w temperaturze 190℃, grzanie góra dół, lub do uzyskania złotego koloru

Jeśli wykonasz przepis na: Rustykalna tarta galette z gruszkami, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także