Szybka, rozgrzewająca zupa krem z cukinii

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Dzisiaj zupa krem z cukinii. Jest bardzo lekka w smaku, kalorycznie też całkiem mało, a syci i rozgrzewa, co przy jesiennej aurze bardzo się przydaje.
Od dawna chodziła za mną jakaś rozgrzewająca zupa. Na zewnątrz tak zimno, mokro i wieje. Wracam z pracy i myślę o tylko o tym, by się rozgrzać. A że dostałam ostatnio w prezencie cukinię giganta i przerabiam ją jak tylko mogę (ta cukinia nigdy się nie skończy, hi hi), pomyślałam, że może to być właśnie zupa krem z cukinii.
Zupę krem z cukinii robi się niezwykle szybko i prosto. Wymaga dosłownie kilku składników. Przychodzisz więc z pracy do domu, myślisz, co by tu ciepłego zjeść i w chwilę przygotowujesz sobie pyszną,, rozgrzewającą, zupę.

Film z przepisem krok po kroku:

Ilość porcji: 3 osoby
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 20 min.
Czas całkowity: 30 min.
Mój przepis na:

Szybka, rozgrzewająca zupa krem z cukinii

Składniki:

  • 700 g cukinii
  • 1 marchewka
  • 50 g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego
  • 500 g wody
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu
  • 10 g masła
  • 40 g serka kremowego
  • 3 garście posiekanych, uprażonych migdałów (lub uprażonych płatków migdałów, uprażonych pestek dyni, grzanek)

Sposób wykonania:

  • Marchewkę obierz (lub tyko umyj) pokrój na 4 cm kawałki, włóż do naczynia miksującego ustaw 5 sekund / obroty 4 – przełóż do innego naczynia
  • Cebulę i czosnek obierz. Cebulę przekrój na pół.. Jedno i drugie umieść w naczyniu miksującym ustaw 3 sekundy / obroty 5.
  • Dodaj opłukaną, z grubsza pokrojoną cukinię (jeśli używasz dużej cukinii z pestkami, usuń pestki), marchewkę. koncentrat bulionu (jeśli nie masz, to pół kostki rosołowej, ale lepiej unikać takich kostek), pieprz, sól, gałkę muszkatołową. Ustaw 20 minut / 100° C / obroty 1
  • Dodaj serek i masło. Ustaw 1 minutę i stopniowo zwiększaj obroty z 4 do 8, aby zmiksować zupę.
  • Zupę krem z cukinii podawaj na ciepło (ja lubię gorącą), posypaną prażonymi na suchej patelni, posiekanymi migdałami, lub płatkami migdałów. Fajnie komponuje się też z pestkami dyni uprażonymi, lub grzankami.

Jeśli wykonasz przepis na: Szybka, rozgrzewająca zupa krem z cukinii, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także