Obiadowa sałatka z buraków

1 maja 2019
Buraki jako dodatek do obiadu jadamy zazwyczaj w formie startej, podsmażanej papki podanej na ciepło. Uwielbiam je w tej postaci, jednak od czasu do czasu, dla urozmaicenia, zamiast buraczków zasmażanych robię sałatkę. Sałatka z buraków jest lżejsza, nie zawiera tyle tłuszczu, a smakuje równie pysznie.
Ilość porcji – 4 osoby
Kalorii na 100 g: 65
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 45 min.
Czas całkowity: 1 godz. 5 min.
Obiadowa sałatka z buraków
Składniki:
- 4 szt buraków (średnich)
- 2 szt jabłek
- 1 cebula (mała)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka soku z cytryny (może być ocet winny)
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka oliwy
- 1 szczypta czarnego pieprzu mielonego
Sposób wykonania:
- buraki na sałatkę gotujemy w skórkach do miękkości ok 40-60 min. studzimy
- obieramy buraki ze skórki i ścieramy na grubej tartce
- jabłka myjemy, usuwamy gniazda nasienne, ścieramy na grubej tartce i dodajemy do buraków
- cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, łączymy z burakami i jabłkiem
- całość polewamy oliwą i przyprawiamy do smaku, ilości przypraw podałam orientacyjnie. Każdy najlepiej doprawi jak sam lubi najbardziej. Moja sałatka z buraków jest słodka, lekko kwaskowata i pachnie zmielonym pieprzem. A jaka będzie wasza sałatka?
Sałatka z buraków do świetny dodatek do mięs, także do mięsa z grilla, chociaż ja najbardziej lubię łączyć ją z pieczonym kurczakiem, lub kotletem schabowym.
1 Udostępnienia
Jadłem jest pyszna nawet dla takiego niemiłośnika buraków jak ja 🙂
Świetna odmiana. Wypróbowałam i polecam !
Mniam! 🤩