Niemieckie pączki z frużeliną – czyli tłusty czwartek trochę inaczej

16 lutego 2019
W natłoku przepisów na tłustoczwartkowe pączki proponuję Wam przepis troszkę inny, bo zza naszej zachodniej granicy. Pączki zrobiła moja córcia na prezentację kultury niemieckiej w szkole. Dobrze, że zdążyłam zrobić jedną szybką fotkę przed jej wyjściem do szkoły, bo pączki się rozeszły w trzy sekundy i dla nas nic nie zostało. Smaku tylko narobiła i tyle. Mam jednak nadzieję, że na tłusty czwartek powtórzy swój wyczyn, a że czyta mojego bloga, może da się uprosić – Córciu? „Berliner Pfannkuchen” bo tak się nazywają te pączki, z wyglądu nie różnią się od naszych pączków. Jedynie nadzienie bardziej przypomina galaretkowatą frużelinę znaną nam z gofrów w nadmorskich kurortach, a do ciasta dodaje się wanilię. Niemieckich pączków nie lukruje się, jak to jest u nas w zwyczaju, a posypuje cukrem pudrem. Zanim przystąpimy do produkcji pączków, proponuję dzień wcześniej podszykować sobie domową frużelinę.
Ilość porcji – 8 i więcej osób
Kalorii na 100 g: 360
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 1 godz.
Czas gotowania: 30 min.
Czas całkowity: 1 godz. 30 min.
Niemieckie pączki z frużeliną
Składniki:
Na frużelinę:
- 300 g dowolnych owoców (mogą być mrożone)
- 5 g żelatyny
- 1 łyżka soku z cytryny
- pół szklanki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Berliner Pfannkuchen:
- 250 ml ciepłe (nie gorące mleko)
- 2 szczypty wanilia (najlepiej naturalna sproszkowana z laski)
- 80 g masło roztopione
- 1/2 szkl. cukier
- 3 jajka
- 20 g drożdże
- 1 szczypta sól
- 2 łyżki spirytus (lub rum)
- 3,5 szklanki mąka pszenna
- frużelina
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
Przygotowanie frużeliny:
- Żelatynę zalewamy 2 łyżkami wody i zostawiamy do spęcznienia
- W niewielkim garnku mieszamy owoce z cukrem i wstawiamy na „mały ogień”, stale mieszając
- Gry rozpuści się cukier dodajemy sok z cytryny, oraz mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 1/5 szklanki zimnej wody
- Całość zagotowujemy nie zaprzestając mieszania i odstawiamy z „ognia”
- Dodajemy żelatynę, mieszamy i ewentualnie podgrzewamy dla łatwiejszego rozpuszczenia żelatyny – nie zagotowujemy
- Po rozpuszczeniu żelatyny odstawiamy frużelinę aby wystygła
- Gdy frużelina jest gotowa i ostudzona, możemy przystąpić do robienia niemieckich pączków.
Przygotowanie pączków:
- Z mleka, drożdży, cukru i łyżki mąki robimy rozczyn i odstawiamy na ok. 30 min.
- Przesiewamy do miski mąkę, dodajemy wanilię, cukier, jajka, sól, oraz rozczyn i dokładnie wyrabiamy
- Pod koniec wyrabiania dodajemy masło i alkohol, nadal wyrabiamy aby ciasto dobrze się napowietrzyło i spulchniło
- Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę
- Wyjmujemy ciasto z miski i kładziemy na oprószoną mąką stolnicę
- Rozwałkowujemy na placek grubości 1,5 – 2 cm.
- Szklanką wycinamy krążki, na środek krążka kładziemy łyżeczkę frużeliny, zawijamy brzegi i dokładnie sklejamy aby powstała kulka
- Kulki odkładamy na oprószony mąką blat
- Rozgrzewamy tłuszcz w rondlu i smażymy pączki na „wolnym ogniu” do uzyskania złotego koloru z obu stron.
- Po usmażeniu odsączamy pączki na kuchennym ręczniku papierowym, czekamy aż przestygną i posypujemy cukrem pudrem
- Odganiamy domowników ścierką kuchenną, żeby nie zjedli za dużo ciepłych pączków na raz i żeby ich brzuchy nie bolały
Smacznego 🙂
Tagi
3 Udostępnienia
Kaloryczne, ale bardzo smaczne i łatwe właczam je do mojego repertuaru