Niemieckie pączki z frużeliną
Składniki:
Na frużelinę:
- 300 g dowolnych owoców (mogą być mrożone)
- 5 g żelatyny
- 1 łyżka soku z cytryny
- pół szklanki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Berliner Pfannkuchen:
- 250 ml ciepłe (nie gorące mleko)
- 2 szczypty wanilia (najlepiej naturalna sproszkowana z laski)
- 80 g masło roztopione
- 1/2 szkl. cukier
- 3 jajka
- 20 g drożdże
- 1 szczypta sól
- 2 łyżki spirytus (lub rum)
- 3,5 szklanki mąka pszenna
- frużelina
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
Przygotowanie frużeliny:
- Żelatynę zalewamy 2 łyżkami wody i zostawiamy do spęcznienia
- W niewielkim garnku mieszamy owoce z cukrem i wstawiamy na „mały ogień”, stale mieszając
- Gry rozpuści się cukier dodajemy sok z cytryny, oraz mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 1/5 szklanki zimnej wody
- Całość zagotowujemy nie zaprzestając mieszania i odstawiamy z „ognia”
- Dodajemy żelatynę, mieszamy i ewentualnie podgrzewamy dla łatwiejszego rozpuszczenia żelatyny – nie zagotowujemy
- Po rozpuszczeniu żelatyny odstawiamy frużelinę aby wystygła
- Gdy frużelina jest gotowa i ostudzona, możemy przystąpić do robienia niemieckich pączków.
Przygotowanie pączków:
- Z mleka, drożdży, cukru i łyżki mąki robimy rozczyn i odstawiamy na ok. 30 min.
- Przesiewamy do miski mąkę, dodajemy wanilię, cukier, jajka, sól, oraz rozczyn i dokładnie wyrabiamy
- Pod koniec wyrabiania dodajemy masło i alkohol, nadal wyrabiamy aby ciasto dobrze się napowietrzyło i spulchniło
- Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę
- Wyjmujemy ciasto z miski i kładziemy na oprószoną mąką stolnicę
- Rozwałkowujemy na placek grubości 1,5 – 2 cm.
- Szklanką wycinamy krążki, na środek krążka kładziemy łyżeczkę frużeliny, zawijamy brzegi i dokładnie sklejamy aby powstała kulka
- Kulki odkładamy na oprószony mąką blat
- Rozgrzewamy tłuszcz w rondlu i smażymy pączki na „wolnym ogniu” do uzyskania złotego koloru z obu stron.
- Po usmażeniu odsączamy pączki na kuchennym ręczniku papierowym, czekamy aż przestygną i posypujemy cukrem pudrem
- Odganiamy domowników ścierką kuchenną, żeby nie zjedli za dużo ciepłych pączków na raz i żeby ich brzuchy nie bolały
Jeśli wykonasz przepis na: Niemieckie pączki z frużeliną, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
Gotuj prościej i smaczniej z Thermomix TM6!
W moich przepisach niezastąpionym pomocnikiem jest Thermomix TM6. Chcesz przekonać się, jak może ułatwić gotowanie również w Twojej kuchni? Najlepiej zobaczyć go w akcji!
Jako oficjalny przedstawiciel Thermomix z przyjemnością przygotuję dla Ciebie i Twoich bliskich wyjątkową prezentację. Razem ugotujemy pyszne dania, krok po kroku poznając funkcje i zalety Thermomix TM6.
Zadzwoń lub napisz i umów się na spotkanie:
📞 794-946-255 – Kasia
Przekonaj się, że gotowanie może być prostsze, szybsze i jeszcze przyjemniejsze!
Smacznego 🙂