Czytasz teraz
Niemieckie pączki z frużeliną – czyli tłusty czwartek trochę inaczej

Niemieckie pączki z frużeliną – czyli tłusty czwartek trochę inaczej

Kasia Potargana
W natłoku przepisów na tłustoczwartkowe pączki proponuję Wam przepis troszkę inny, bo zza naszej zachodniej granicy. Pączki zrobiła moja córcia na prezentację kultury niemieckiej w szkole. Dobrze, że zdążyłam zrobić jedną szybką fotkę przed jej wyjściem do szkoły, bo pączki się rozeszły w trzy sekundy i dla nas nic nie zostało. Smaku tylko narobiła i tyle. Mam jednak nadzieję, że na tłusty czwartek powtórzy swój wyczyn, a że czyta mojego bloga, może da się uprosić – Córciu? „
Berliner Pfannkuchen” bo tak się nazywają te pączki, z wyglądu nie różnią się od naszych pączków. Jedynie nadzienie bardziej przypomina galaretkowatą frużelinę znaną nam z gofrów w nadmorskich kurortach, a do ciasta dodaje się wanilię. Niemieckich pączków nie lukruje się, jak to jest u nas w zwyczaju, a posypuje cukrem pudrem. 
Zanim przystąpimy do produkcji pączków, proponuję dzień wcześniej podszykować sobie domową frużelinę.
Ilość porcji – 8 i więcej osób
Kalorii na 100 g: 360
Czas przygotowania: 1 godz.
Czas gotowania: 30 min.
Czas całkowity: 1 godz. 30 min.
Mój przepis na:

Niemieckie pączki z frużeliną

Składniki:

Na frużelinę:

  • 300 g dowolnych owoców (mogą być mrożone)
  • 5 g żelatyny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Berliner Pfannkuchen:

  • 250 ml ciepłe (nie gorące mleko)
  • 2 szczypty wanilia (najlepiej naturalna sproszkowana z laski)
  • 80 g masło roztopione
  • 1/2 szkl. cukier
  • 3 jajka
  • 20 g drożdże
  • 1 szczypta sól
  • 2 łyżki spirytus (lub rum)
  • 3,5 szklanki mąka pszenna
  • frużelina
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

Przygotowanie frużeliny:

  • Żelatynę zalewamy 2 łyżkami wody i zostawiamy do spęcznienia
  • W niewielkim garnku mieszamy owoce z cukrem i wstawiamy na „mały ogień”, stale mieszając
  • Gry rozpuści się cukier dodajemy sok z cytryny, oraz mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 1/5 szklanki zimnej wody
  • Całość zagotowujemy nie zaprzestając mieszania i odstawiamy z „ognia”
  • Dodajemy żelatynę, mieszamy i ewentualnie podgrzewamy dla łatwiejszego rozpuszczenia żelatyny – nie zagotowujemy
  • Po rozpuszczeniu żelatyny odstawiamy frużelinę aby wystygła
  • Gdy frużelina jest gotowa i ostudzona, możemy przystąpić do robienia niemieckich pączków.

Przygotowanie pączków:

  • Z mleka, drożdży, cukru i łyżki mąki robimy rozczyn i odstawiamy na ok. 30 min.
  • Przesiewamy do miski mąkę, dodajemy wanilię, cukier, jajka, sól, oraz rozczyn i dokładnie wyrabiamy
  • Pod koniec wyrabiania dodajemy masło i alkohol, nadal wyrabiamy aby ciasto dobrze się napowietrzyło i spulchniło
  • Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę
  • Wyjmujemy ciasto z miski i kładziemy na oprószoną mąką stolnicę
  • Rozwałkowujemy na placek grubości 1,5 – 2 cm.
  • Szklanką wycinamy krążki, na środek krążka kładziemy łyżeczkę frużeliny, zawijamy brzegi i dokładnie sklejamy aby powstała kulka
  • Kulki odkładamy na oprószony mąką blat
  • Rozgrzewamy tłuszcz w rondlu i smażymy pączki na „wolnym ogniu” do uzyskania złotego koloru z obu stron.
  • Po usmażeniu odsączamy pączki na kuchennym ręczniku papierowym, czekamy aż przestygną i posypujemy cukrem pudrem
  • Odganiamy domowników ścierką kuchenną, żeby nie zjedli za dużo ciepłych pączków na raz i żeby ich brzuchy nie bolały

Smacznego 🙂

1
Dodaj komentarz

avatar

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Kokinonero
Gość
Kokinonero

Kaloryczne, ale bardzo smaczne i łatwe właczam je do mojego repertuaru5 stars


© 2018-2019 Myśli Potarganej - Wszelkie prawa zastrzeżone.
Obsługa techniczna - TwojeCentrum.pl

W górę