• O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
Myśli Potarganej
  • Sztuka życia
    • Rozwój osobisty
    • Rozwój duchowy
    • Psychologia i emocje
    • Relacje i komunikacja
    • Pasje i inspiracje
    • Styl życia i harmonia
  • Podróże
    • Podróże zagraniczne
    • Podróże po Polsce
    • Podróżnicze ABC
    • Sport i turystyka
  • Kuchnia
    • Przepisy
      • Dania fit
      • Sałatki i surówki
      • Wegetariańskie
      • Na słodko
      • Chleby i bułki
      • Dania obiadowe
      • Zupy
      • Śniadanie
      • Na imprezę
      • Przetwory i napoje
    • Przepisy na Thermomix
    • Thermomix TM7
    • Thermomix – Porady
    • Przez żołądek do zdrowia
    • Dookoła kuchni
  • Zdrowie i uroda
    • Dieta i odżywianie
    • Kosmetyki i uroda
    • Pielęgnacja ciała
    • Zdrowie i odporność
    • Zdrowy styl życia
  • Lifestyle
    • Muzyka
    • Książki
    • Film i teatr
    • Porady
    • Edukacja
    • Praca i finanse
    • Zwierzaki
  • DIY
    • Pomysły do domu
    • Pomysły na prezent
    • Do zrobienia z dziećmi
    • Decoupage
    • Zrobione na szydełku
    • Domowe kosmetyki
    • Inne inspiracje
    • Moje wyroby
  • Dom i ogród
  • Dzieci i rodzina
  • Moda
Kuchnia

Niemieckie pączki z frużeliną – czyli tłusty czwartek trochę inaczej

Kasia Potargana 16 lutego 2019
Kasia Potargana 16 lutego 2019
A+A-
Reset
3,2K
W natłoku przepisów na tłustoczwartkowe pączki proponuję Wam przepis troszkę inny, bo zza naszej zachodniej granicy. Pączki zrobiła moja córcia na prezentację kultury niemieckiej w szkole. Dobrze, że zdążyłam zrobić jedną szybką fotkę przed jej wyjściem do szkoły, bo pączki się rozeszły w trzy sekundy i dla nas nic nie zostało. Smaku tylko narobiła i tyle. Mam jednak nadzieję, że na tłusty czwartek powtórzy swój wyczyn, a że czyta mojego bloga, może da się uprosić – Córciu? „
Berliner Pfannkuchen” bo tak się nazywają te pączki, z wyglądu nie różnią się od naszych pączków. Jedynie nadzienie bardziej przypomina galaretkowatą frużelinę znaną nam z gofrów w nadmorskich kurortach, a do ciasta dodaje się wanilię. Niemieckich pączków nie lukruje się, jak to jest u nas w zwyczaju, a posypuje cukrem pudrem. 
Zanim przystąpimy do produkcji pączków, proponuję dzień wcześniej podszykować sobie domową frużelinę.
Ilość porcji: 8 i więcej osób
Kalorii na 100 g:: 360
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 1 godzina godz.
Czas gotowania: 30 min. min.
Czas całkowity: 1 godzina godz. 30 min. min.
Mój przepis na:

Niemieckie pączki z frużeliną

Składniki:

Na frużelinę:

  • 300 g dowolnych owoców (mogą być mrożone)
  • 5 g żelatyny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Berliner Pfannkuchen:

  • 250 ml ciepłe (nie gorące mleko)
  • 2 szczypty wanilia (najlepiej naturalna sproszkowana z laski)
  • 80 g masło roztopione
  • 1/2 szkl. cukier
  • 3 jajka
  • 20 g drożdże
  • 1 szczypta sól
  • 2 łyżki spirytus (lub rum)
  • 3,5 szklanki mąka pszenna
  • frużelina
  • olej do smażenia
Jeśli podoba Ci się moja praca – doceń to i…
Postaw mi kawę na buycoffee.to

Sposób wykonania:

Przygotowanie frużeliny:

  • Żelatynę zalewamy 2 łyżkami wody i zostawiamy do spęcznienia
  • W niewielkim garnku mieszamy owoce z cukrem i wstawiamy na „mały ogień”, stale mieszając
  • Gry rozpuści się cukier dodajemy sok z cytryny, oraz mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 1/5 szklanki zimnej wody
  • Całość zagotowujemy nie zaprzestając mieszania i odstawiamy z „ognia”
  • Dodajemy żelatynę, mieszamy i ewentualnie podgrzewamy dla łatwiejszego rozpuszczenia żelatyny – nie zagotowujemy
  • Po rozpuszczeniu żelatyny odstawiamy frużelinę aby wystygła
  • Gdy frużelina jest gotowa i ostudzona, możemy przystąpić do robienia niemieckich pączków.

Przygotowanie pączków:

  • Z mleka, drożdży, cukru i łyżki mąki robimy rozczyn i odstawiamy na ok. 30 min.
  • Przesiewamy do miski mąkę, dodajemy wanilię, cukier, jajka, sól, oraz rozczyn i dokładnie wyrabiamy
  • Pod koniec wyrabiania dodajemy masło i alkohol, nadal wyrabiamy aby ciasto dobrze się napowietrzyło i spulchniło
  • Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę
  • Wyjmujemy ciasto z miski i kładziemy na oprószoną mąką stolnicę
  • Rozwałkowujemy na placek grubości 1,5 – 2 cm.
  • Szklanką wycinamy krążki, na środek krążka kładziemy łyżeczkę frużeliny, zawijamy brzegi i dokładnie sklejamy aby powstała kulka
  • Kulki odkładamy na oprószony mąką blat
  • Rozgrzewamy tłuszcz w rondlu i smażymy pączki na „wolnym ogniu” do uzyskania złotego koloru z obu stron.
  • Po usmażeniu odsączamy pączki na kuchennym ręczniku papierowym, czekamy aż przestygną i posypujemy cukrem pudrem
  • Odganiamy domowników ścierką kuchenną, żeby nie zjedli za dużo ciepłych pączków na raz i żeby ich brzuchy nie bolały

Jeśli wykonasz przepis na: Niemieckie pączki z frużeliną, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

Gotuj prościej i smaczniej z Thermomix TM7!

W moich przepisach niezastąpionym pomocnikiem jest Thermomix. Chcesz przekonać się, jak może ułatwić gotowanie również w Twojej kuchni? Najlepiej zobaczyć go w akcji!

Umów sie na wyjątkową prezentację. Razem ugotujemy pyszne dania, krok po kroku poznając funkcje i zalety Thermomix TM7.
Zadzwoń lub napisz i umów się na spotkanie:
📞 514-183-202
Nie zdziw się, bo telefon odbierze Karol, jednak we wszystkim doskonale doradzi. Przekonaj się, że gotowanie może być prostsze, szybsze i jeszcze przyjemniejsze!

Smacznego 🙂



Dziękuję, że przeczytałaś(eś) ten tekst do końca. Chesz być na bieżąco? Obserwuj mnie w Wiadomościach Google.

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Poleć 0 FacebookTwitterPinterestEmail
Gotuj z Thermomix TM7

Najnowsze wpisy

  • A może by tak na Chalkidiki?

  • Jak nie zwariować przed zakończeniem roku szkolnego?

  • Czy pies może jechać z Tobą na kajaki, rower, camping?

  • Tagliatelle z zielonymi szparagami i boczkiem w kremowym sosie

  • Planujemy pierwszą rodzinną podróż rowerową – jak się do niej przygotować?

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Youtube
  • Tiktok
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności

Inne nasze serwisy: Kosą po patelni - TwojeCentrum.pl

© 2018-2024 MYŚLI POTARGANEJ - Wszelkie prawa zastrzeżone - Kopiowanie i wykorzystywanie zdjęć oraz tekstów, bez pozwolenia autorki, zabronione.
Jestem oficjalnym przedstawicielem Thermomix - kupując u mnie masz gwarancję zakupu oryginalnych urządzeń. Strona ta zawiera moje doświadczenia w gotowaniu z wykorzystaniem urządzenia Thermomix. Treści tu zawarte nie przedstawiają oficjalnego stanowiska firmy Vorwerk Polska.

Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
  • Sztuka życia
    • Rozwój osobisty
    • Rozwój duchowy
    • Psychologia i emocje
    • Relacje i komunikacja
    • Pasje i inspiracje
    • Styl życia i harmonia
  • Podróże
    • Podróże zagraniczne
    • Podróże po Polsce
    • Podróżnicze ABC
    • Sport i turystyka
  • Kuchnia
    • Przepisy
      • Dania fit
      • Sałatki i surówki
      • Wegetariańskie
      • Na słodko
      • Chleby i bułki
      • Dania obiadowe
      • Zupy
      • Śniadanie
      • Na imprezę
      • Przetwory i napoje
    • Przepisy na Thermomix
    • Thermomix TM7
    • Thermomix – Porady
    • Przez żołądek do zdrowia
    • Dookoła kuchni
  • Zdrowie i uroda
    • Dieta i odżywianie
    • Kosmetyki i uroda
    • Pielęgnacja ciała
    • Zdrowie i odporność
    • Zdrowy styl życia
  • Lifestyle
    • Muzyka
    • Książki
    • Film i teatr
    • Porady
    • Edukacja
    • Praca i finanse
    • Zwierzaki
  • DIY
    • Pomysły do domu
    • Pomysły na prezent
    • Do zrobienia z dziećmi
    • Decoupage
    • Zrobione na szydełku
    • Domowe kosmetyki
    • Inne inspiracje
    • Moje wyroby
  • Dom i ogród
  • Dzieci i rodzina
  • Moda
wpDiscuz