Dżem ze śliwek mirabelek

Kasia Potargana
A+A-
Reset

Moje mirabelkowe drzewo w tym roku wiosną wyglądało jak śliczna panna młoda. Całe ukwiecone na biało zapowiadało urodzaj na pyszne, małe, żółte śliweczki. I nie zawiodło. Moja kochana mirabelka. Wiosną cieszy oko, a latem i przez resztę roku – podniebienie. A to dzięki domowemu dżemowi z mirabelek, który zimą i jesienią niesie wspomnienie lata.

Lista zakupów:

  • 1 kg owoców bez pestek
  • 0,5 -0,7 kg cukru trzcinowego,lub  białego (ilość cukru zależy od tego, czy wolicie mniej, czy bardziej słodki dżem)
  • 1 opakowanie dżemixu

Przygotowanie:

  • Owoce umyć, wydrylować

  • Śliwki wrzucić do garnka, dodać Dżemix wg proporcji podanej na opakowaniu i mieszać aż do zagotowania

  • Jak się zagotuje wyłączyć palnik, dodać cukier, wymieszać

  • Zagotować ponownie, gotować przez kilka minut na najwyższym gazie
  • Zmniejszyć gaz na najniższy i mieszać aż piana zniknie

  • Dżem przelać do słoików, każdy z nich należy szybko zamknąć i położyć do góry dnem i tak zostawić aż ostygnie
  • Słoiki można zawekować, czyli gotować w garnku z wodą

Smacznego 🙂

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także