Klops z frajera, czyli pieczeń rzymska pieczona w air fryer

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Dziś mam dla Ciebie klopsa z frajera. Nie nie, nie ubiłam żadnego frajera, aby z niego przygotować pysznego klopsa. Nie obawiaj się. Moja agresja jest równa zeru. Ale z frajera, czyli urządzenia typu air fryer (frytownica beztłuszczowa) bardzo lubię korzystać. Przyspiesza proces pieczenia i opiekania. Pozwala mi przygotowywać potrawy, które normalnie smażyłabym na patelni pełnej tłuszczu, niemalże bez jego użycia.
Do tego, jak zwykle użyłam Thermomix do wykonania klopsa. W ten sposób połączyłam tradycję w postaci klopsa, czy pieczeni rzymskiej, jak wolisz z nowoczesnymi technologiami. W końcu nie ma co się boczyć na rozwój i nowoczesność, i jak można sobie ułatwić życie, to czemu nie, prawda?
Dzięki Thermomix, przygotowanie składników staje się dziecinnie proste, ponieważ urządzenie to potrafi zastąpić wiele innych, zajmując się zarówno mieleniem, mieszaniem, jak i ważeniem produktów. Z kolei Air Fryer pozwala na przygotowanie pieczeni w sposób znacznie mniej kaloryczny niż tradycyjne metody, zapewniając jej idealną chrupkość z zewnątrz i delikatność w środku bez konieczności używania dużych ilości tłuszczu.
Wprowadzenie tych nowoczesnych urządzeń do przygotowania klasycznego dania, jakim jest pieczeń rzymska, otwiera przed nami nowe możliwości eksperymentowania w kuchni, zachęcając do odkrywania i łączenia tradycyjnych smaków z innowacyjnymi metodami gotowania.
Zapraszam Cię do zapoznania się z przepisem, który krok po kroku przeprowadzi Cię przez cały proces przygotowania tej wyjątkowej wersji pieczeni rzymskiej, gwarantując, że nawet bez wieloletniego doświadczenia kulinarnego będziecie w stanie przygotować danie, które zachwyci wszystkich domowników i gości.
Ilość porcji: 16 porcji
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 1 godzina
Czas całkowity: 1 godzina 15 min.
Mój przepis na:

Klops z frajera, czyli pieczeń rzymska pieczona w air fryer

Składniki:

  • 25 g oleju (+do natłuszczenia foremek)
  • 80 g cebuli
  • 1 bułka (najlepiej czerstwa, uprzednio namoczona )
  • 800 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego (lub wieprzowego)
  • 4 ugotowane, obrane jajka
  • 2 surowe jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki czerwonej papryki mielonej, słodkiej
  • 1 łyżeczka majeranku

Sposób wykonania:

  • Dwie małe foremki jednorazowe natłuść olejem odstaw (20/7cm – możesz też użyć jednej dużej formy do ciasta dedykowanej dla danej frytownicy beztłuszczowej – ale klop nie będzie taki zgrabny)
  • Do naczynia miksującego Thermomix, włóź cebulę przekrojoną na pół, dodaj olej. Rozdrobnij 5sek/obr5. Podsmaż 3min/120℃/obr1
  • Dodaj mięso, dobrze odciśniętą bułkę, przyprawy, jajka. Wyrób tryb "ciasto"/ 1,5 minuty
  • Podziel masę na 2 części, a następnie umieść po połowie każdej części w foremkach. Ułóż wzdłuż po 2 jajka w każdej z foremek i przykryj pozostałym mięsem. Dociśnij, by wypchnąć powietrze z masy. Wygładź powierzchnię.
  • Ułóż obie foremki we frytownicy betłuszczowej. Piecz w air fryer w temp. 180℃, ok 60minut (po 50 minutach sprawdź patyczkiem stan upieczenia – każda frytownica może piec troszkę inaczej).
  • Gotowe klopsy z frajera, wyjmij z urządzenia i pozostaw do przestudzenia i ściągnięcia się ( Jeśli chcesz by był to dodatek do kanapek. Jeśli masz ochotę wykorzystać go do obiadu – podawaj zaraz po upieczeniu, taki jeszcze ciepły)

Jeśli wykonasz przepis na: Klops z frajera, czyli pieczeń rzymska pieczona w air fryer, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także