Maj to najlepsza pora na zbieranie kwiatów mniszka lekarskiego potrzebnych do przygotowania syropu, popularnie nazywanego „miodem z mleczy”. Jeśli więc masz chwilę, by wybrać się na spacer z dala od drogi i miejskich zanieczyszczeń, weź ze sobą naczynie i nazbieraj tych ślicznych, żółtych kwiatów, z których w łatwy sposób przygotujesz pyszny i bardzo zdrowy syrop.
Na co pomaga syrop z mniszka lekarskiego
Ta niepozorna, pospolita roślinka, traktowana jak chwast, zawiera wiele witamin i składników mineralnych. W przemyśle farmaceutycznym wykorzystuje się zarówno kwiat, jak i korzeń. Świeże listki mogą stanowić podstawę do pysznej, zdrowej sałatki.
- Mniszek lekarski posiada działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe.
- Jego właściwości wykorzystuje się w infekcjach górnych dróg oddechowych, bólu gardła i kaszlu.
- Infekcje skórne i gojenie ran.
- Problemy żołądkowe.
- Wyciąg z mniszka jest też wykorzystywany przy leczeniu miażdżycy.
- Oczyszcza organizm z toksyn.
- Działając moczopędnie, wspomaga leczenie nerek i dróg moczowych.
- Pobudzając wydzielanie soków żółciowych wspiera leczenie wątroby i woreczka żółciowego.
Syrop, który razem wykonamy, będziemy stosować jako środek wzmacniający odporność, a także wspomagający przy leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych, w których występuje kaszel i/lub ból gardła, oraz uszu.
Syrop wpływa też bardzo dobrze na trawienie.
Gdzie i kiedy zbierać kwiaty na syrop z mniszka?
Zbieramy same kwiaty. Jak już pisałam, najlepszym okresem na zbieranie kwiatów „mlecza” jest maj. Kwiaty są wtedy najsłodsze. Z tej samej przyczyny kwiaty zbieramy w słoneczne przedpołudnie, gdy są w pełnym rozkwicie.
Ważne by zbierać je w miejscach oddalonych od dróg, oraz miejskich zanieczyszczeń. Mniszek lekarski bardzo chłonie zanieczyszczenia i wraz z syropem przekaże je do naszych organizmów. Będzie więc więcej szkody, niż pożytku z takiego syropu. Dlatego bierzemy rower i jedziemy daleko w pola i łąki.
Przepis na syrop z mniszka lekarskiego
Składniki
- 1/2 Litra (objętościowo) kwiatów z mniszka
- 1/2 kg cukru
- 1/2 litra wody
- 1 cytryna
Proporcje możesz oczywiście dowolnie mnożyć.
Przygotowanie „miodu z mlecza”
- Zebrane kwiaty obierz z łodyg i liści, rozłóż na białym papierze w przewiewnym miejscu na około godzinę, to powinno wystarczyć, by większość mieszkańców się z nich wyniosła. Papier biały ułatwi Ci obserwację.
- Wypłucz kwiaty w misce z wodą, wyjmując je dłońmi, jak łyżką cedzakową. Możesz czynność powtórzyć, jeśli nadal będziesz znajdować w nich owady
- Włóż kwiaty do garnka, zalej zimną wodą. Zagotuj i gotuj na małym ogniu ok 15-20 minut
- Przykryj garnek i odstaw w chłodne miejsce na 24 godziny, aby wyciągnąć z mniszka jak najwięcej cennych składników.
- Następnego dnia wyjmij kwiaty z wody i przeciśnij je dokładnie przez sitko, lub przez gazę z powrotem do garnka. Wytłoczyny wyrzuć.
- Do wywaru dodaj cukier i sok wyciśnięty z dwóch cytryn (pamiętaj o dokładnym wymyciu cytryn gorącą wodą).
- Wstaw garnek na mały ogień i gotuj około 2 godzin, aż syrop nabierze konsystencji lejącego miodu.
- Gorący syrop nalej do wyparzonych słoiczków, zakręć i przewróć do góry dnem. Dzięki temu „zawekujesz” syrop przedłużając jego termin ważności.
Ja zrobiłam 4 słoiczki po 150 ml. Wolałam mniejsze, aby nie stały zbyt długo po otworzeniu. Syrop należy zużyć w ciągu kilku miesięcy. Ale taki zawekowany, na pewno posłuży dłużej. Myślę, że nawet do roku.
Syrop z mniszka lekarskiego w Thermomix
- Kwiaty oddziel od łodyg i liści, ułóż na białym tle, aby uciekli z nich „mieszkańcy”
- Zalej kwiaty wodą i odcedź je wyjmując rękami, czynność powtórz
- Do naczynia miksującego włóż kwiaty mniszka lekarskiego i zalej wodą, zagotuj 15 min/100st/obroty1
- Pozostaw wywar na 2-3 godziny
- Odcedź kwiaty przez gęste sitko, lub gazę nad dużą miską, kwiaty dobrze wyciśnij i wyrzuć
- Wodę wlej z powrotem do naczynia miksującego
- Dodaj cukier i sok wyciśnięty z cytryny, zamknij pokrywę bez założonej miarki, w to miejsce połóż koszyczek. Gotuj 40 min/Varoma/obroty 4
- Gorący syrop przelej do słoiczków, od razu zakręć i postaw do góry dnem.
Jak stosować syrop z mniszka lekarskiego
Przy infekcjach stosuj jedną łyżeczkę 2-3 razy dziennie.
Na poprawę trawienia – jedną łyżeczkę przed posiłkiem.
Syrop możesz jeść bezpośrednio z łyżeczki, lub rozpuszczać go w wodzie, czy herbacie. Jest też tak pyszny, że możesz nim zastąpić miód na naleśniki, czy chleb.
Kiedy nie powinno się korzystać z dobrodziejstw syropu?
Jeśli masz cukrzycę, miód z mlecza raczej nie jest dla Ciebie, a to z powodu bardzo dużej zawartości cukru. Nie poleca się też go osobom cierpiącym na wrzody żołądka, u których może nasilić występowanie dolegliwości, z powodu zbyt dużego wydzielana soków trawiennych po jego spożyciu.
Maj to także najlepszy moment na przetwory z czosnku niedźwiedziego i pokrzywy. Zapraszam Cię do odwiedzenia postów z przepisami na sok z pokrzywy, pesto z pokrzywy i pesto z czosnku niedźwiedziego.