Czytasz teraz
Przepis na syrop z mniszka lekarskiego, czyli „miód z mleczy”

Przepis na syrop z mniszka lekarskiego, czyli „miód z mleczy”

Kasia Potargana

Maj to najlepsza pora na zbieranie kwiatów mniszka lekarskiego potrzebnych do przygotowania syropu, popularnie nazywanego „miodem z mleczy”. Jeśli więc masz chwilę, by wybrać się na spacer z dala od drogi i miejskich zanieczyszczeń, weź ze sobą naczynie i nazbieraj tych ślicznych, żółtych kwiatów, z których w łatwy sposób przygotujesz pyszny i bardzo zdrowy syrop.

Na co pomaga syrop z mniszka lekarskiego

Ta niepozorna, pospolita roślinka, traktowana jak chwast, zawiera wiele witamin i składników mineralnych. W przemyśle farmaceutycznym wykorzystuje się zarówno kwiat, jak i korzeń. Świeże listki mogą stanowić podstawę do pysznej, zdrowej sałatki.

  • Mniszek lekarski posiada działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe.
  • Jego właściwości wykorzystuje się w infekcjach górnych dróg oddechowych, bólu gardła i kaszlu.
  • Infekcje skórne i gojenie ran.
  • Problemy żołądkowe.
  • Wyciąg z mniszka jest też wykorzystywany przy leczeniu miażdżycy.
  • Oczyszcza organizm z toksyn.
  • Działając moczopędnie, wspomaga leczenie nerek i dróg moczowych.
  • Pobudzając wydzielanie soków żółciowych wspiera leczenie wątroby i woreczka żółciowego.

Syrop, który razem wykonamy, będziemy stosować jako środek wzmacniający odporność, a także wspomagający przy leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych, w których występuje kaszel i/lub ból gardła, oraz uszu.

Syrop wpływa też bardzo dobrze na trawienie.

Gdzie i kiedy zbierać kwiaty na syrop z mniszka?

Zbieramy same kwiaty. Jak już pisałam, najlepszym okresem na zbieranie kwiatów „mlecza” jest maj. Kwiaty są wtedy najsłodsze. Z tej samej przyczyny kwiaty zbieramy w słoneczne przedpołudnie, gdy są w pełnym rozkwicie.

Ważne by zbierać je w miejscach oddalonych od dróg, oraz miejskich zanieczyszczeń. Mniszek lekarski bardzo chłonie zanieczyszczenia i wraz z syropem przekaże je do naszych organizmów. Będzie więc więcej szkody, niż pożytku z takiego syropu. Dlatego bierzemy rower i jedziemy daleko w pola i łąki.

Kwiaty na syrop z mniszka zbieraj w słoneczne przedpołudnie z dala od zanieczyszczeń

Przepis na syrop z mniszka lekarskiego

Składniki

  • 1 Litr kwiatów z mniszka
  • 1 kg cukru
  • 1 litr wody
  • 2 cytryny

Przygotowanie „miodu z mlecza”

  • Zebrane kwiaty obierz z łodyg i liści, rozłóż na białym papierze w przewiewnym miejscu na około godzinę, to powinno wystarczyć, by większość mieszkańców się z nich wyniosła. Papier biały ułatwi Ci obserwację.
  • Wypłucz kwiaty w misce z wodą, wyjmując je dłońmi, jak łyżką cedzakową. Możesz czynność powtórzyć, jeśli nadal będziesz znajdować w nich owady
  • Włóż kwiaty do garnka, zalej zimną wodą. Zagotuj i gotuj na małym ogniu ok 15-20 minut
  • Przykryj garnek i odstaw w chłodne miejsce na 24 godziny, aby wyciągnąć z mniszka jak najwięcej cennych składników.
  • Następnego dnia wyjmij kwiaty z wody i przeciśnij je dokładnie przez sitko, lub przez gazę z powrotem do garnka. Wytłoczyny wyrzuć.
Wyciśnij z mleczy cały sok
  • Do wywaru dodaj cukier i sok wyciśnięty z dwóch cytryn (pamiętaj o dokładnym wymyciu cytryn gorącą wodą).
  • Wstaw garnek na mały ogień i gotuj około 2 godzin, aż syrop nabierze konsystencji lejącego miodu.
  • Gorący syrop nalej do wyparzonych słoiczków, zakręć i przewróć do góry dnem. Dzięki temu „zawekujesz” syrop przedłużając jego termin ważności.

Ja zrobiłam 4 słoiczki po 150 ml. Wolałam mniejsze, aby nie stały zbyt długo po otworzeniu. Syrop należy zużyć w ciągu kilku miesięcy. Ale taki zawekowany, na pewno posłuży dłużej. Myślę, że nawet do roku.

Jak stosować syrop z mniszka lekarskiego

Przy infekcjach stosuj jedną łyżeczkę 2-3 razy dziennie.

Na poprawę trawienia – jedną łyżeczkę przed posiłkiem.

Syrop możesz jeść bezpośrednio z łyżeczki, lub rozpuszczać go w wodzie, czy herbacie. Jest też tak pyszny, że możesz nim zastąpić miód na naleśniki, czy chleb.

Kiedy nie powinno się korzystać z dobrodziejstw syropu?

Jeśli masz cukrzycę, miód z mlecza raczej nie jest dla Ciebie, a to z powodu bardzo dużej zawartości cukru. Nie poleca się też go osobom cierpiącym na wrzody żołądka, u których może nasilić występowanie dolegliwości, z powodu zbyt dużego wydzielana soków trawiennych po jego spożyciu.

Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Irena - Hooltaye w podróży

Wiesz, kiedyś pojechałam z kolegą pogadać. Serio, z facetami można pogadać.
No i pojechaliśmy na łąkę i kwitło milion tych żółtych kwiatków.
Gadaliśmy i żadnych amorów. No i tak tak słoneczko grzało i te kwiatuszki takie piękne, a miałam śliczną bluzkę i położyłam się na chwilkę powdychać cudowności natury. Diabli wzięli bluzkę, bo takie miała plamy, nie do wyprania.
Z ta bluzką kojarzy mi się mniszek!
A Ty tu syrop proponujesz 😀
No dobra, wiem, że jest super, poproszę o przysłanie słoiczka 🙂

Magda

Fajny wpis, mam w ogródku sporo mleczy, ale nigdy ich nie zbierałam, może w tym roku zrobię z nich syrop 🙂

Słodko Słodka

Jeszcze nigdy nie robiłam, ale słyszałam o jego zdrowotnym zastosowaniu, bardzo dużo osób chwali syrop przygotowany w ten właśnie sposób.


© 2018-2019 Myśli Potarganej - Wszelkie prawa zastrzeżone.
Obsługa techniczna - TwojeCentrum.pl

W górę
5
0
Napisz coś od Siebiex
()
x