Warzywne risotto z czarnego ryżu z kurczakiem, lub bez

Kasia Potargana
A+A-
Reset
czarne risotto
Risotto z czarnego ryżu, to mój eksperyment z czarnym kolorem w kuchni. Ostatnimi czasy kolor ten zdominował zarówno kolorystykę wyposażenia, umeblowania, jak i potraw. Nie przepadam jednak za daniami "farbowanymi" płynem z mątwy, który jest głównym barwnikiem czarnych dań.Pomyślałam, że poszukam czegoś innego, równie naturalnego, a zarazem smacznego. W swoich poszukiwaniach trafiłam na czarny ryż i postanowiłam przygotować z niego risotto.
Poza tym, że danie wygląda trochę jak kaszanka na gorąco, uważam je za bardzo udane. Czarny ryż posiada ciekawy i charakterystyczny smak o lekkim, orzechowym zabarwieniu. Łącząc go z warzywami i serem, uzyskałam całkiem ciekawy efekt smakowy. Jaki? Przekonaj się sama.
Ponieważ w domu mam wegetariankę i staram się jak najwięcej dań przygotowywać tak, aby wszyscy na raz mogli zjeść obiad, kurczaka podsmażyłam osobno i dodałam do gotowego risotto dla domowych mięsożerców.
Przy okazji poczytałam trochę o czarnym ryżu i muszę powiedzieć, że to bardzo wartościowe zboże. Regularne spożywanie czarnego ryżu chroni przed zawałem serca,oraz zmianami miażdżycowymi. Pozwala zachować młody wygląd (dzięki dużej zawartości antyoksydantów) łagodzi alergie i stany zapalne. Zmniejsza też ryzyko wystąpienia cukrzycy, oraz choroby Alzheimera. Korzystnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci. Nic tylko włączać go do swojej regularnej diety (no może poza ceną, ale raz na jakiś czas?)
Ilość porcji: 3 osoby
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 45 min.
Czas całkowity: 1 godzina
Mój przepis na:

Warzywne risotto z czarnego ryżu z kurczakiem, lub bez

Składniki:

Risotto z czarnego ryżu

  • 300 g czarnego ryżu
  • 1 duża cebula
  • 1000 g bulionu warzywnego (woda+2 kostki bulionu, lub 3 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego z TM)
  • 150 g białego wina
  • 100 g sera typu parmezan
  • 100 g masła
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 papryka (u mnie było po pół żółtej i czerwonej)
  • 1 średnia cukinia
  • 1 łyżeczka soli

Kurczak

  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 1 łyżeczka ulubionej przyprawy do kurczaka (ja dodałam jarzynkę wykonaną w Thermomix)

Sposób wykonania:

Risotto z czarnego ryżu

  • Parmezan zetrzyj na drobnej tartce
  • Parrykę oczyść pokrój w drobną kostkę, odłóż
  • Cukinię umuj, pokrój w drobną kostkę dodaj do papryki, odłóż
  • Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na maśle (50g)
  • Dodaj ryż, posmaż 5 minut stale mieszając
  • Dodaj wino i poczekaj aż się wchłonie
  • Dodaj, bulion gotuj do chłonięcia płynów przez ryż, stale mieszając
  • Dodaj warzywa, sól do smaku i pieprz, nadal gotuj stale mieszając aż do uzyskania miękkiego ryżu
  • Dodaj pozostałe masło i 50 g parmezanu, gotuj jeszcze 3-5 minut stale mieszając
  • Gotowe risotto posyp pozostałym parmezanem. Podawaj gorące. Jeśli masz ochotę dodać kurczaka – dodaj

Kurczak

  • Pierś kurczaka umyj, osącz na ręczniku papierowym, pokrój w kostkę, oprósz przyprawą
  • Na patelni rozgrzej olej i dodaj kurczaka.
  • Smaż z każdej strony na złoty kolor
  • Dodaj do gotowego risotto

Warzywne risotto z czarnego ryżu przygotowane w Thermomix

  • Rozdrobnij parmezan10s/obr 8, przełóż do innego naczynia
  • Oczyszczoną i pokrojoną paprykę, oraz cukinię włóż do naczynia miksującego, rozdrobnij 5 sek, obr 5, przełóż do innego naczynia
  • Cebulę obierz, przekrój na pół umieść w naczyniu miksującym, dodaj 50g masła, rozdrobnij 5 sek, obr 5
  • Podsmaż cebulę 15 min, 120st, obr1
  • Dodaj ryż 7minut, 100st, obr 1,5 (po 5 minutach wlej wino przez otwór w pokrywie)
  • Dodaj bulion gotuj 15 minut, 100st, obr 1
  • Dodaj warzywa,sól do smaku i pieprz, gotuj 15 minut, 100st, obr 1
  • Dodaj 50g masła, 50 g parmezanu, gotuj 5 minut, 100st/obr 2
  • Risotto podawaj posypane pozostałym parmezanem i ewentualnie z dodatkiem kurczaka wg przepisu powyżej
 

Jeśli wykonasz przepis na: Warzywne risotto z czarnego ryżu z kurczakiem, lub bez, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także