Zupa grzybowa ze świeżych grzybów
Składniki:
- kilkanaście szt świeżych grzybów leśnych (ja miałam dosłownie dwie garście i ilość zależy od ich wielkości i upodobań)
- 1 duża cebula
- 20 g masła
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego przygotowanego w Thermomix (myślę, że możesz użyć 1 bulionu w kostce, choć to nie to samo)
- 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej wykonanej w Thermomix (jeśli nie posiadasz – użyj jarzynki)
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 200 g jogurtu naturalnego (lub śmietany 18%)
- 150 g suchego makaronu (np. świderki)
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 800 ml wody
Sposób wykonania:
- Grzyby obierz i umyj – odsącz na sitku
- Cebulę pokrój w drobną kostkę i lekko zeszklij na maśle
- Dodaj grzyby i podsmaż razem na średnim ogniu ok 5 minut stale mieszając
- Umieść grzyby i cebulę w niedużym garnku, zalej wodą, dodaj przyprawy i bulion i gotuj ok 30 minut.
- Dodaj makaron i gotuj jeszcze ok 15 minut (wg przepisu na opakowaniu).
- Zahartuj jogurt/śmietanę 2 łyżkami zupy i dodaj do garnka intensywnie mieszając. Dopraw na koniec solą i pieprzem do smaku.
- Rozlej zupę na talerze i posyp zielona pietruszką.
Jeśli wykonasz przepis na: Zupa grzybowa ze świeżych grzybów, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów – przepis z użyciem Thermomix
- cebulę przekrój na pół i umieść w naczyniu miksującym, ustaw 3 sek, obroty 5
- dodaj umyte pokrojone grzyby, podduś cebulę i grzyby: 5 minut, 120 stopni, obroty 0.5
- dodaj wodę, przyprawy, makaron, gotuj 20 minut, 100 stopni, obroty 0.5
- przez koszyczek oddziel kluski i grzyby od płynu, płyn przelej z powrotem do naczynia miksującego
- dodaj jogurt/śmietanę, ustaw 10 sekund, obroty 8 (wchodź stopniowo na 8 zaczynając od 4)
- dodaj grzyby z kluskami, posyp pietruszką – gotowe
Jeśli lubisz zupy – krem, nie wyjmuj klusek i grzybów przy dodawaniu jogurtu do zupy. Zmiksują się tworząc pyszny krem.
Zupa najlepiej smakuje na gorąco. Jeśli lubisz bardziej, lub mniej, słoną, lub bardziej pieprzną, możesz ją nieco bardziej/ lub mniej doprawić. Niektórzy także dodają do potraw z grzybów rozmaryn lub estragon który szczególnie podnosi smak grzybów. Rozważ taką opcję.
Mam nadzieję, że moja zupa przypadnie Ci do gustu. Nie jest skomplikowana i szybko ja wykonasz szczególnie w Thermomix. Jako pierwsze danie przed czymś konkretnym, może być fajnym pomysłem.