Przepis na zupę grzybową ze świeżych grzybów

Kasia Potargana
4 komentarze
Dzisiaj mam dla Ciebie przepis na zupę grzybową ze świeżych grzybów. Taka zupka jest dość wyjątkowa, ponieważ okazja jej przyrządzenia pojawia się przez dość krótki okres w roku.
Ja taką zupkę uwielbiam, jak zresztą wszystko, co związane z grzybami. Lubię je zbierać, obierać (poważnie) i zjadać. Oczywiście większość grzybków suszę, ale nie potrafię sobie odmówić zatrzymania choć kilku, na pyszną zupę grzybową.
A tym razem, nawet nie było co suszyć, ponieważ znalazłam dosłownie kilkanaście sztuk podczas całkiem niezaplanowanego spaceru w lesie. Pomyślałam, że to cudowna okazja, by przyrządzić jedną z moich ulubionych zup.
Moja zupa ze świeżych grzybów powstała w Thermomix, jak większość potraw, które robię. Jednak postaram się "stworzyć" też wersję tradycyjną dla osób, które jeszcze nie mogą cieszyć się szybkim i łatwym gotowaniem w Thermomix. Mam nadzieję, że nic nie pokręciłam.
Ilość porcji: 2 osoby
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 45 min.
Czas całkowity: 1 godz.
Mój przepis na:

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów

Składniki:

  • kilkanaście szt świeżych grzybów leśnych (ja miałam dosłownie dwie garście i ilość zależy od ich wielkości i upodobań)
  • 1 duża cebula
  • 20 g masła
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego przygotowanego w Thermomix (myślę, że możesz użyć 1 bulionu w kostce, choć to nie to samo)
  • 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej wykonanej w Thermomix (jeśli nie posiadasz – użyj jarzynki)
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 200 g jogurtu naturalnego (lub śmietany 18%)
  • 150 g suchego makaronu (np. świderki)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 800 ml wody

Sposób wykonania:

  • Grzyby obierz i umyj – odsącz na sitku
  • Cebulę pokrój w drobną kostkę i lekko zeszklij na maśle
  • Dodaj grzyby i podsmaż razem na średnim ogniu ok 5 minut stale mieszając
  • Umieść grzyby i cebulę w niedużym garnku, zalej wodą, dodaj przyprawy i bulion i gotuj ok 30 minut.
  • Dodaj makaron i gotuj jeszcze ok 15 minut (wg przepisu na opakowaniu).
  • Zahartuj jogurt/śmietanę 2 łyżkami zupy i dodaj do garnka intensywnie mieszając. Dopraw na koniec solą i pieprzem do smaku.
  • Rozlej zupę na talerze i posyp zielona pietruszką.
Przedstawiciel Thermomix

Gotuj szybko i prosto z Thermomix


Najlepszym sposobem na poznanie Thermomix’a jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci je osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.

Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu:
tel. 794-946-255

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów – przepis z użyciem Thermomix

  • cebulę przekrój na pół i umieść w naczyniu miksującym, ustaw 3 sek, obroty 5
  • dodaj umyte pokrojone grzyby, podduś cebulę i grzyby: 5 minut, 120 stopni, obroty 0.5
  • dodaj wodę, przyprawy, makaron, gotuj 20 minut, 100 stopni, obroty 0.5
  • przez koszyczek oddziel kluski i grzyby od płynu, płyn przelej z powrotem do naczynia miksującego
  • dodaj jogurt/śmietanę, ustaw 10 sekund, obroty 8 (wchodź stopniowo na 8 zaczynając od 4)
  • dodaj grzyby z kluskami, posyp pietruszką – gotowe

Jeśli lubisz zupy – krem, nie wyjmuj klusek i grzybów przy dodawaniu jogurtu do zupy. Zmiksują się tworząc pyszny krem.

Zupa najlepiej smakuje na gorąco. Jeśli lubisz bardziej, lub mniej, słoną, lub bardziej pieprzną, możesz ją nieco bardziej/ lub mniej doprawić. Niektórzy także dodają do potraw z grzybów rozmaryn lub estragon który szczególnie podnosi smak grzybów. Rozważ taką opcję.

Mam nadzieję, że moja zupa przypadnie Ci do gustu. Nie jest skomplikowana i szybko ja wykonasz szczególnie w Thermomix. Jako pierwsze danie przed czymś konkretnym, może być fajnym pomysłem.

Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Magda

Grzybowa to fantastyczna zupa, lubię i ze świeżych grzybów i z suszonych 🙂

Słodko Słodka

Taka zupka to dopiero musi pachnieć, a jak smakować… 🙂 Rewelacja5 stars

Zobacz także

logo-myslipotarganej-ukraina

Myśli Potarganej to blog skierowany głównie do kobiet. Poruszam na nim tematy bliskie każdej z nas: dom, dzieci, rodzina, gotowanie, uroda, rozwój osobisty czy DIY. Zapraszam do komentowania i aktywnego udziału w życiu bloga, jak i na moje media społecznościowe. Bądźmy razem. Pozdrawiam – Kasia.

Oficjalny przedstawiciel Thermomix i Mary Kay.


© 2022 – Myśli Potarganej – Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i treści bez zgody autora zabronione.