Myśli Potarganej

Przepis na zupę grzybową ze świeżych grzybów

Dzisiaj mam dla Ciebie przepis na zupę grzybową ze świeżych grzybów. Taka zupka jest dość wyjątkowa, ponieważ okazja jej przyrządzenia pojawia się przez dość krótki okres w roku.
Ja taką zupkę uwielbiam, jak zresztą wszystko, co związane z grzybami. Lubię je zbierać, obierać (poważnie) i zjadać. Oczywiście większość grzybków suszę, ale nie potrafię sobie odmówić zatrzymania choć kilku, na pyszną zupę grzybową.
A tym razem, nawet nie było co suszyć, ponieważ znalazłam dosłownie kilkanaście sztuk podczas całkiem niezaplanowanego spaceru w lesie. Pomyślałam, że to cudowna okazja, by przyrządzić jedną z moich ulubionych zup.
Moja zupa ze świeżych grzybów powstała w Thermomix, jak większość potraw, które robię. Jednak postaram się "stworzyć" też wersję tradycyjną dla osób, które jeszcze nie mogą cieszyć się szybkim i łatwym gotowaniem w Thermomix. Mam nadzieję, że nic nie pokręciłam.
Ilość porcji: 2 osoby
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 45 min.
Czas całkowity: 1 hour
— REKLAMA —
Mój przepis na:

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów

Składniki:

  • kilkanaście szt świeżych grzybów leśnych (ja miałam dosłownie dwie garście i ilość zależy od ich wielkości i upodobań)
  • 1 duża cebula
  • 20 g masła
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego przygotowanego w Thermomix (myślę, że możesz użyć 1 bulionu w kostce, choć to nie to samo)
  • 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej wykonanej w Thermomix (jeśli nie posiadasz – użyj jarzynki)
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 200 g jogurtu naturalnego (lub śmietany 18%)
  • 150 g suchego makaronu (np. świderki)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 800 ml wody

Sposób wykonania:

  • Grzyby obierz i umyj – odsącz na sitku
  • Cebulę pokrój w drobną kostkę i lekko zeszklij na maśle
  • Dodaj grzyby i podsmaż razem na średnim ogniu ok 5 minut stale mieszając
  • Umieść grzyby i cebulę w niedużym garnku, zalej wodą, dodaj przyprawy i bulion i gotuj ok 30 minut.
  • Dodaj makaron i gotuj jeszcze ok 15 minut (wg przepisu na opakowaniu).
  • Zahartuj jogurt/śmietanę 2 łyżkami zupy i dodaj do garnka intensywnie mieszając. Dopraw na koniec solą i pieprzem do smaku.
  • Rozlej zupę na talerze i posyp zielona pietruszką.

Jeśli wykonasz przepis na: Zupa grzybowa ze świeżych grzybów, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów – przepis z użyciem Thermomix

  • cebulę przekrój na pół i umieść w naczyniu miksującym, ustaw 3 sek, obroty 5
  • dodaj umyte pokrojone grzyby, podduś cebulę i grzyby: 5 minut, 120 stopni, obroty 0.5
  • dodaj wodę, przyprawy, makaron, gotuj 20 minut, 100 stopni, obroty 0.5
  • przez koszyczek oddziel kluski i grzyby od płynu, płyn przelej z powrotem do naczynia miksującego
  • dodaj jogurt/śmietanę, ustaw 10 sekund, obroty 8 (wchodź stopniowo na 8 zaczynając od 4)
  • dodaj grzyby z kluskami, posyp pietruszką – gotowe

Jeśli lubisz zupy – krem, nie wyjmuj klusek i grzybów przy dodawaniu jogurtu do zupy. Zmiksują się tworząc pyszny krem.

--- R E K L A M A ---

Zupa najlepiej smakuje na gorąco. Jeśli lubisz bardziej, lub mniej, słoną, lub bardziej pieprzną, możesz ją nieco bardziej/ lub mniej doprawić. Niektórzy także dodają do potraw z grzybów rozmaryn lub estragon który szczególnie podnosi smak grzybów. Rozważ taką opcję.

Mam nadzieję, że moja zupa przypadnie Ci do gustu. Nie jest skomplikowana i szybko ja wykonasz szczególnie w Thermomix. Jako pierwsze danie przed czymś konkretnym, może być fajnym pomysłem.

Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Magda

Grzybowa to fantastyczna zupa, lubię i ze świeżych grzybów i z suszonych 🙂

Słodko Słodka

Taka zupka to dopiero musi pachnieć, a jak smakować… 🙂 Rewelacja5 stars

Gotuj z Thermomix

Sprawdź jakie gotowanie
może być łatwe, szybkie
i przyjemne

— REKLAMA —
logo-myslipotarganej-ukraina

Myśli Potarganej to blog skierowany głównie do kobiet. Poruszam na nim tematy bliskie każdej z nas: dom, dzieci, rodzina, gotowanie, uroda, rozwój osobisty czy DIY. Zapraszam do komentowania i aktywnego udziału w życiu bloga, jak i na moje media społecznościowe. Bądźmy razem. Pozdrawiam – Kasia.

Myśli Potarganej to oficjalny przedstawiciel Thermomix. Kupując u nas masz gwarancję zakupu oryginalnego produktu marki Vorwerk.

© 2018-2023 – Myśli Potarganej – Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i treści bez zgody autora zabronione.

Inne nasze strony – Kosą po patelniCztery łapy BudyniaTwojeCentrum.pl