Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Placek drożdżowy z rabarbarem, kto nie zna jego smaku z dzieciństwa? Mama piekła latem, odkrawała kawał ciasta, w drugą rękę szklanka mleka i zaraz można znów było biec na podwórko.
Teraz Placek drożdżowy z rabarbarem przygotowałam dla mojej mamy na Dzień Mamy. Troszkę odwróciły się role. To ja piekę ciasta dla mojej Mamy, choć ona oczywiście nie biegnie zaraz po złapaniu kawałka ciasta na podwórko, ha ha. Tak się składa, że ten placek z dzieciństwa też jest jednym z jej ulubionych ciast. Cieszę, się, że mogę sprawić jej przyjemność smakiem młodości i czasów, gdy jej dzieci były małe. Siedzimy przy tym cieście i gadamy o wszystkim. Fajny taki czas z Mamą, prawda?
Ciekawe jakie ciasto Ty pieczesz, lub byś upiekła dla swojej Mamy? A może spodziewasz się dzieciaków, że przyjdą na Dzień Matki i planujesz jakieś ciasto? Co to będzie? Może właśnie placek drożdżowy z rabarbarem?
Placek drożdżowy z rabarbarem jest dość łatwym ciastem drożdżowym, które wyrasta tylko raz. Przygotowuje się je więc szybko i prosto. Słodka kruszonka, równoważona kwaskowym rabarbarem, to fajne połączenie smaków. Jeśli więc szukasz nietrudnego, a do tego sezonowego przepisu to placek drożdżowy z rabarbarem może być niezłym pomysłem.
A jeśli lubisz rabarbar, lecz szukasz troszkę bardziej oryginalnego przepisu, zobacz galette z rabarbarem.

Film z przepisem krok po kroku:

Ilość porcji: 8 i więcej osób
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 50 min.
Wyrastanie: 40 min.
Czas całkowity: 1 godzina 45 min.
— REKLAMA —
Mój przepis na:

Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką

Składniki:

Kruszonka

  • 70 g mąki pszennej (najlepiej krupczatki)
  • 50 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 50 g masła (twardego, pokrojonego na kawałki)

Placek drożdżowy

  • 220 g mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 2-3 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 500 g mąki pszennej
  • 80 g masła
  • 1 żółtko jajka
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli

Rabarbar

  • 500 g rabarbaru
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób wykonania:

Kruszonka

  • Wszystkie składniki umieść w naczyniu miksującym. Ustaw 10 sek. / obroty 6.
  • Przełóż do miseczki i włóż do lodówki.

Placek drożdżowy i rabarbar

  • Do naczynia miksującego wlej mleko, wsyp cukier, cukier wanilinowy i wkrusz drożdże. Wymieszaj podgrzewając 3 minuty / 37℃ / obroty 1.
  • Dodaj mąkę, masło, żółtko, jajko, sól. Wyrób 3 minuty / tryb ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 40 minut, lub do podwojenia objętości.
  • W tym czasie rabarbar umyj, osusz (ręcznikiem papierowym), obierz i pokrój na 1-2 cm kawałki i wrzuć do miski.
  • Oprósz rabarbar mąką ziemniaczaną, cynamonem, cukrem i wymieszaj łyżką.
  • Nagrzej piekarnik do 150℃.
  • Ciasto przełóż do formy (u mnie 35cm/25cm/6cm) wyłożonej papierem do pieczenia, posyp rabarbarem, a następnie kruszonką, zgniatając ją lekko w dłoniach, by powstały większe grudki.
  • Placek piecz przez 30 minut w temperaturze 150℃, a następnie podnieś temperaturę do 180℃ i piecz jeszcze 20 minut (grzanie góra-dół). Wyjmij z piekarnika zaraz po upieczeniu.

Jeśli wykonasz przepis na: Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

--- R E K L A M A ---
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także