Film z przepisem krok po kroku:
Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką
Składniki:
Kruszonka
- 70 g mąki pszennej (najlepiej krupczatki)
- 50 g cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 50 g masła (twardego, pokrojonego na kawałki)
Placek drożdżowy
- 220 g mleka
- 40 g świeżych drożdży
- 100 g cukru
- 2-3 łyżeczki cukru wanilinowego
- 500 g mąki pszennej
- 80 g masła
- 1 żółtko jajka
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
Rabarbar
- 500 g rabarbaru
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
Sposób wykonania:
Kruszonka
- Wszystkie składniki umieść w naczyniu miksującym. Ustaw 10 sek. / obroty 6.
- Przełóż do miseczki i włóż do lodówki.
Placek drożdżowy i rabarbar
- Do naczynia miksującego wlej mleko, wsyp cukier, cukier wanilinowy i wkrusz drożdże. Wymieszaj podgrzewając 3 minuty / 37℃ / obroty 1.
- Dodaj mąkę, masło, żółtko, jajko, sól. Wyrób 3 minuty / tryb ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 40 minut, lub do podwojenia objętości.
- W tym czasie rabarbar umyj, osusz (ręcznikiem papierowym), obierz i pokrój na 1-2 cm kawałki i wrzuć do miski.
- Oprósz rabarbar mąką ziemniaczaną, cynamonem, cukrem i wymieszaj łyżką.
- Nagrzej piekarnik do 150℃.
- Ciasto przełóż do formy (u mnie 35cm/25cm/6cm) wyłożonej papierem do pieczenia, posyp rabarbarem, a następnie kruszonką, zgniatając ją lekko w dłoniach, by powstały większe grudki.
- Placek piecz przez 30 minut w temperaturze 150℃, a następnie podnieś temperaturę do 180℃ i piecz jeszcze 20 minut (grzanie góra-dół). Wyjmij z piekarnika zaraz po upieczeniu.
Jeśli wykonasz przepis na:
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255