Galette z rabarbarem – tarta rabarbarowa troszkę inaczej
Składniki:
- 500 g rabarbaru
- 240 g mąki pszennej
- 120 g cukru
- 130 g zimnego masła pokrojonego na kawałki
- 1 szczypta soli
- 4 łyżki zimnej wody
- 500 g świeżego rabarbaru
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka bułki tartej
- 2 łyżki płatków migdałów
- 2 łyżeczki cukru pudru
Sposób wykonania:
- Do naczynia miksującego wsyp cukier, zmiel na puder, 1 minuta, obroty 10
- Dodaj mąkę, masło, wodę sól. Mieszaj 30 sek, obroty 5, pomagając kopystką (przez otwór w pokrywie)
- Wyjmij ciasto z naczynia miksującego, uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 1 godzinę
- W tym czasie opłucz i obierz rabar, a następnie pokrój na 2cm kawałki
- Wymieszaj rabarbar z mąką ziemniaczaną i 70 gramami cukru, odstaw
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni
- Wyjmij ciasto z lodówki, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozwałkuj je na placek o średnicy ok 30 cm
- Posyp placek bułką tarą
- Wyłóż rabarbar na placek zostawiając 3 cm marginesu
- Brzegi ciasta zawiń do środka i lekko dociśnij
- Posmaruj brzegi ciasta rozkłóconym jajkiem, a następnie posyp galette płatkami migdałów
- Piecz ok. 40 minut, lub do uzyskania złotego koloru ciasta
- Wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia
Jeśli wykonasz przepis na: Galette z rabarbarem – tarta rabarbarowa troszkę inaczej, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255