Galette z rabarbarem – tarta rabarbarowa troszkę inaczej
Składniki:
- 500 g rabarbaru
- 240 g mąki pszennej
- 120 g cukru
- 130 g zimnego masła pokrojonego na kawałki
- 1 szczypta soli
- 4 łyżki zimnej wody
- 500 g świeżego rabarbaru
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka bułki tartej
- 2 łyżki płatków migdałów
- 2 łyżeczki cukru pudru
Sposób wykonania:
- Do naczynia miksującego wsyp cukier, zmiel na puder, 1 minuta, obroty 10
- Dodaj mąkę, masło, wodę sól. Mieszaj 30 sek, obroty 5, pomagając kopystką (przez otwór w pokrywie)
- Wyjmij ciasto z naczynia miksującego, uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 1 godzinę
- W tym czasie opłucz i obierz rabar, a następnie pokrój na 2cm kawałki
- Wymieszaj rabarbar z mąką ziemniaczaną i 70 gramami cukru, odstaw
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni
- Wyjmij ciasto z lodówki, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozwałkuj je na placek o średnicy ok 30 cm
- Posyp placek bułką tarą
- Wyłóż rabarbar na placek zostawiając 3 cm marginesu
- Brzegi ciasta zawiń do środka i lekko dociśnij
- Posmaruj brzegi ciasta rozkłóconym jajkiem, a następnie posyp galette płatkami migdałów
- Piecz ok. 40 minut, lub do uzyskania złotego koloru ciasta
- Wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia
Jeśli wykonasz przepis na: Galette z rabarbarem – tarta rabarbarowa troszkę inaczej, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
Gotuj prościej i smaczniej z Thermomix TM7!
W moich przepisach niezastąpionym pomocnikiem jest Thermomix. Chcesz przekonać się, jak może ułatwić gotowanie również w Twojej kuchni? Najlepiej zobaczyć go w akcji!
Jako oficjalny przedstawiciel Thermomix z przyjemnością przygotuję dla Ciebie i Twoich bliskich wyjątkową prezentację. Razem ugotujemy pyszne dania, krok po kroku poznając funkcje i zalety Thermomix TM7.
Zadzwoń lub napisz i umów się na spotkanie:
📞 794-946-255 – Kasia
Przekonaj się, że gotowanie może być prostsze, szybsze i jeszcze przyjemniejsze!