Galette z rabarbarem – tarta rabarbarowa troszkę inaczej

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Galette z rabarbarem, to proste, kruche ciasto o rustykalnej formie. Taka tarta rabarobarowa troszkę inaczej przygotowana. Nie potrzebujesz do niego foremki, oraz specjalnych umiejętności kucharskich. Robi się je tak łatwo i błyskawicznie, że spokojnie możesz je przygotować w środku tygodnia.
Kwaskowy rabar cudnie komponuje się z lodami waniliowymi. Jeśli więc masz ochotę, dodaj gałkę do każdej porcji.
Przepis spisałam na Thermomix, ponieważ tak właśnie przygotowuję moją galette z rabarbarem
Ilość porcji: 4 osoby
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 40 min.
Czas całkowity: 1 godzina 10 min.
Mój przepis na:

Galette z rabarbarem – tarta rabarbarowa troszkę inaczej

Składniki:

  • 500 g rabarbaru
  • 240 g mąki pszennej
  • 120 g cukru
  • 130 g zimnego masła pokrojonego na kawałki
  • 1 szczypta soli
  • 4 łyżki zimnej wody
  • 500 g świeżego rabarbaru
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Sposób wykonania:

  • Do naczynia miksującego wsyp cukier, zmiel na puder, 1 minuta, obroty 10
  • Dodaj mąkę, masło, wodę sól. Mieszaj 30 sek, obroty 5, pomagając kopystką (przez otwór w pokrywie)
  • Wyjmij ciasto z naczynia miksującego, uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 1 godzinę
  • W tym czasie opłucz i obierz rabar, a następnie pokrój na 2cm kawałki
  • Wymieszaj rabarbar z mąką ziemniaczaną i 70 gramami cukru, odstaw
  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni
  • Wyjmij ciasto z lodówki, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozwałkuj je na placek o średnicy ok 30 cm
  • Posyp placek bułką tarą
  • Wyłóż rabarbar na placek zostawiając 3 cm marginesu
  • Brzegi ciasta zawiń do środka i lekko dociśnij
  • Posmaruj brzegi ciasta rozkłóconym jajkiem, a następnie posyp galette płatkami migdałów
  • Piecz ok. 40 minut, lub do uzyskania złotego koloru ciasta
  • Wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia

Jeśli wykonasz przepis na: Galette z rabarbarem – tarta rabarbarowa troszkę inaczej, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także