Kotleciki jajeczne Lenki – pyszny obiad dla zapracowanych rodziców

Kasia Potargana
A+A-
Reset

Ach ta Lenka! Prawdziwa z niej gospodyni. Wpadłam do jej mamy na chwilkę by pożyczyć książkę. Mama Lenki pracuje przy domu. Była zajęta z klientem, więc musiałam poczekać chwilkę. Właśnie wrócił z pracy tata Lenki, chciał coś głodny po pracy przekąsić  i odpocząć, ale został wygoniony z kuchni i z domu, bo w kuchni tego dnia królowała Lenka. Robiła kotleciki jajeczne na obiad dla swoich zapracowanych rodziców.

Na szczęście oczekiwanie nie trwało długo. Zdążyliśmy zamienić kilka zdań i obiadek był gotowy. Mama była już wolna, tata z ulgą wszedł do domu i zasiadł do stołu. Zostałam zaproszona do spróbowania i zrobienia zdjęć, co też z radością uczyniłam. Dostałam też przepis, który niniejszym przekazuję.

Lista zakupów:

  • 7 jajek
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek natki pietruszki, lub koperku
  • 1/2 papryczki chili
  • sól
  • pieprz
  • 100 gr. bułki tartej
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  • Gotujemy na twardo 6 jajek
  • Jajka studzimy, obieramy, drobno siekamy
  • Siekamy szczypiorek i  natkę pietruszki, lub koperek
  • Łączymy jajka, szczypiorek, pietruszkę
  • Dodajemy surowe jajko, pieprz, sól i drobno pokrojoną papryczkę chili
  • Formujemy małe kotleciki i obtaczamy w bułce tartej
  • Smażymy na rozgrzanym wcześniej oleju z dwóch stron aż do uzyskania złocistego koloru

Lenka podała kotleciki z pure ziemniaczanym i zasmażanymi buraczkami.

Doskonale smakują też z pure marchewkowym.

Porcja na 4 osoby

Czas przygotowania 1 godz.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także