Zrazy wołowe zawijane, na Wielkanocny obiad
Składniki:
- 1 kg ładnej wołowiny zrazowej (np ligawy)
- 2-3 łyżki alkoholu (spirytus, lub mocna wódka)
- 2 ogórki konserwowe (lub kiszone)
- 1 średnia marchew
- 1 cebula
- kilka grzybów marynowanych (opcjonalnie)
- 1/2 szklanki mąki
- olej (do smażenia)
- sól, pieprz do smaku
- kilka liści laurowych
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
Sposób wykonania:
- Wieczorem przed dniem planowanego obiadu, umyj mięso, pokrój na plastry o grubości ok 1-2 cm
- Następnie rozbij je na grubość 3-4 mm (uważaj nie zrób dziur), skrop alkoholem i odstaw na noc do lodówki (dzięki temu wołowina będzie bardziej krucha i miękka)
- Następnego dnia, obierz, umyj i pokrój w wąskie słupki marchew
- Pokrój ogórka w cienkie paseczki
- Pokrój w paseczki grzybki, jeśli je dodajesz
- Obierz, opłucz i pokrój w piórka cebulę
- Wyjmij mięso z lodówki, na każdy płat mięsa oprósz lekko pieprzem, włóż po paseczku ogórka, marchewki, grzybka, cebuli
- Ciasno zwiń mięso w rulon i zepnij wykałaczką, a następnie obtocz w mące
- Rozgrzej tłuszcz na patelni
- Na bardzo rozgrzany olej ułóż zrazy i osmaż krótko na dużym ogniu z każdej strony (nie będzie wyciekał sok z mięsa)
- Zmniejsz ogień, posmaż chwilę, a następnie podlej wodą, lekko posól, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, przykryj pokrywką i duś do miękkości
- Jeśli lubisz zawiesiste sosy, możesz zagęścić powstały sos łyżką mąki rozbełtaną w zimnej wodzie i dodaną do sosu
- Spróbuj, czy sos ma smak i ewentualnie dopraw solą i pieprzem
Jeśli wykonasz przepis na: Zrazy wołowe zawijane, na Wielkanocny obiad, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255