Czytasz teraz
Zrazy wołowe zawijane, na Wielkanocny obiad

Zrazy wołowe zawijane, na Wielkanocny obiad

Kasia Potargana
Dzisiaj na bogato, bo dobra wołowina zrazowa tania nie jest. Ale w końcu mamy Wielkanoc i warto uczcić ją pysznym obiadem. Jak jeden mój znajomy powiedział, nie może się spotkać z nikim, to chociaż sobie dobrze poje. I dobrze. Trzeba szukać pozytywów w każdej sytuacji.
Zrazy wołowe to danie wymagające nieco wysiłku i odrobiny umiejętności kulinarnych, gdyż wołowina jest dość wymagającym mięsem. Jednak wierzę, że twoje zrazy będą przepyszne i znikną jako pierwsze z talerza. Na zdjęciu zrazy są w towarzystwie klusek na parze, ale świetnie pasują także do kaszy, kopytek i klusek śląskich. Ja uwielbiam do zrazów surówkę z czerwonej kapusty, lub kiszonej, ale Ty możesz skomponować je zupełnie inaczej.
Kalorii na 100 g: 300
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 12 godz.
Czas gotowania: 2 godz.
Czas całkowity: 14 godz.
Mój przepis na:

Zrazy wołowe zawijane, na Wielkanocny obiad

Składniki:

  • 1 kg ładnej wołowiny zrazowej (np ligawy)
  • 2-3 łyżki alkoholu (spirytus, lub mocna wódka)
  • 2 ogórki konserwowe (lub kiszone)
  • 1 średnia marchew
  • 1 cebula
  • kilka grzybów marynowanych (opcjonalnie)
  • 1/2 szklanki mąki
  • olej (do smażenia)
  • sól, pieprz do smaku
  • kilka liści laurowych
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego

Sposób wykonania:

  • Wieczorem przed dniem planowanego obiadu, umyj mięso, pokrój na plastry o grubości ok 1-2 cm
  • Następnie rozbij je na grubość 3-4 mm (uważaj nie zrób dziur), skrop alkoholem i odstaw na noc do lodówki (dzięki temu wołowina będzie bardziej krucha i miękka)
  • Następnego dnia, obierz, umyj i pokrój w wąskie słupki marchew
  • Pokrój ogórka w cienkie paseczki
  • Pokrój w paseczki grzybki, jeśli je dodajesz
  • Obierz, opłucz i pokrój w piórka cebulę
  • Wyjmij mięso z lodówki, na każdy płat mięsa oprósz lekko pieprzem, włóż po paseczku ogórka, marchewki, grzybka, cebuli
  • Ciasno zwiń mięso w rulon i zepnij wykałaczką, a następnie obtocz w mące
  • Rozgrzej tłuszcz na patelni
  • Na bardzo rozgrzany olej ułóż zrazy i osmaż krótko na dużym ogniu z każdej strony (nie będzie wyciekał sok z mięsa)
  • Zmniejsz ogień, posmaż chwilę, a następnie podlej wodą, lekko posól, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, przykryj pokrywką i duś do miękkości
  • Jeśli lubisz zawiesiste sosy, możesz zagęścić powstały sos łyżką mąki rozbełtaną w zimnej wodzie i dodaną do sosu
  • Spróbuj, czy sos ma smak i ewentualnie dopraw solą i pieprzem
Uwagi dodatkowe
Mam nadzieję, że mięsko się nie rozleciało, i  wyszło miękkie i soczyste. 
Pysznego, spokojnego, rodzinnego obiadu dla Ciebie i twoich Najbliższych
Subscribe
Powiadom o
guest

3 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Magda

Wspaniały pomysł na rodzinny lub świąteczny obiad 🙂 klasyka w najlepszym wydaniu, brawo 🙂 pozdrawiam serdecznie 🙂

Pieprzyć z Fantazją

Ale się cieszę, mam pomysł na obiad na niedzielę 😍 dziękuję za pyszny przepis ❤️5 stars


© 2018-2019 Myśli Potarganej - Wszelkie prawa zastrzeżone.
Obsługa techniczna - TwojeCentrum.pl

W górę
3
0
Napisz coś od Siebiex
()
x