Zrazy wołowe zawijane, na Wielkanocny obiad

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Dzisiaj na bogato, bo dobra wołowina zrazowa tania nie jest. Ale w końcu mamy Wielkanoc i warto uczcić ją pysznym obiadem. Jak jeden mój znajomy powiedział, nie może się spotkać z nikim, to chociaż sobie dobrze poje. I dobrze. Trzeba szukać pozytywów w każdej sytuacji.
Zrazy wołowe to danie wymagające nieco wysiłku i odrobiny umiejętności kulinarnych, gdyż wołowina jest dość wymagającym mięsem. Jednak wierzę, że twoje zrazy będą przepyszne i znikną jako pierwsze z talerza. Na zdjęciu zrazy są w towarzystwie klusek na parze, ale świetnie pasują także do kaszy, kopytek i klusek śląskich. Ja uwielbiam do zrazów surówkę z czerwonej kapusty, lub kiszonej, ale Ty możesz skomponować je zupełnie inaczej.
Kalorii na 100 g:: 300
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 12 godziny
Czas gotowania: 2 godziny
Czas całkowity: 14 godziny
Mój przepis na:

Zrazy wołowe zawijane, na Wielkanocny obiad

Składniki:

  • 1 kg ładnej wołowiny zrazowej (np ligawy)
  • 2-3 łyżki alkoholu (spirytus, lub mocna wódka)
  • 2 ogórki konserwowe (lub kiszone)
  • 1 średnia marchew
  • 1 cebula
  • kilka grzybów marynowanych (opcjonalnie)
  • 1/2 szklanki mąki
  • olej (do smażenia)
  • sól, pieprz do smaku
  • kilka liści laurowych
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego

Sposób wykonania:

  • Wieczorem przed dniem planowanego obiadu, umyj mięso, pokrój na plastry o grubości ok 1-2 cm
  • Następnie rozbij je na grubość 3-4 mm (uważaj nie zrób dziur), skrop alkoholem i odstaw na noc do lodówki (dzięki temu wołowina będzie bardziej krucha i miękka)
  • Następnego dnia, obierz, umyj i pokrój w wąskie słupki marchew
  • Pokrój ogórka w cienkie paseczki
  • Pokrój w paseczki grzybki, jeśli je dodajesz
  • Obierz, opłucz i pokrój w piórka cebulę
  • Wyjmij mięso z lodówki, na każdy płat mięsa oprósz lekko pieprzem, włóż po paseczku ogórka, marchewki, grzybka, cebuli
  • Ciasno zwiń mięso w rulon i zepnij wykałaczką, a następnie obtocz w mące
  • Rozgrzej tłuszcz na patelni
  • Na bardzo rozgrzany olej ułóż zrazy i osmaż krótko na dużym ogniu z każdej strony (nie będzie wyciekał sok z mięsa)
  • Zmniejsz ogień, posmaż chwilę, a następnie podlej wodą, lekko posól, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, przykryj pokrywką i duś do miękkości
  • Jeśli lubisz zawiesiste sosy, możesz zagęścić powstały sos łyżką mąki rozbełtaną w zimnej wodzie i dodaną do sosu
  • Spróbuj, czy sos ma smak i ewentualnie dopraw solą i pieprzem
Mam nadzieję, że mięsko się nie rozleciało, i  wyszło miękkie i soczyste. 
Pysznego, spokojnego, rodzinnego obiadu dla Ciebie i twoich Najbliższych

Jeśli wykonasz przepis na: Zrazy wołowe zawijane, na Wielkanocny obiad, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także