Wigilijny barszcz czerwony z uszkami

Kasia Potargana
A+A-
Reset
W wielu rodzinach zamiast zupy grzybowej, jada się na wigilię, barszcz czerwony z uszkami, wypełnionymi grzybowym farszem. Taki barszcz czasem przygotowuję, gdy goszczę u nas rodzinę, która właśnie bez takiego barszczu nie wyobraża sobie wigilijnej kolacji. W moim domu na wigilię, muszą być pierogi z kapustą i grzybami, jak już wiecie. I zupa grzybowa koniecznie. 
Uszka robimy prawie tak samo jak pierogi z kapustą i grzybami. Różnią się jedynie kształtem. Barszcz czerwony robimy postny z wodą z gotowania grzybków.
Ilość porcji: 6 osób
Kalorii na 100 g:: 230
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 40 min.
Czas gotowania: 40 min.
Czas całkowity: 1 godzina 20 min.
Mój przepis na:

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami

Składniki:

Na uszka

  • 50 g grzyby suszone
  • 500 g kapusta kiszona
  • 1 duża cebula
  • kilka łyżek oleju
  • sól, pieprz (do smaku)
  • 1 kg mąka pszenna
  • 500 ml ciepła woda

Na barszcz czerwony

  • 1 kg buraków
  • 1/2 szklanki wody od gotowanych grzybów
  • kilka grzybów suszonych
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1 kawałek pora
  • 4 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1-2 szczypty kwasku cytrynowego
  • sól, pieprz (do smaku)

Sposób wykonania:

Uszka

  • Grzyby płuczemy i namaczamy na noc.
  • Następnego dnia gotujemy grzyby do miękkości
  • Kapustę lekko odciskamy i gotujemy osobno do miękkości
  • Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor
  • Gdy grzyby, kapusta i cebula są gotowe, łączymy je i razem mielimy
  • Doprawiamy tak powstały farsz solą i pieprzem do smaku
  • Na stolnicę wysypujemy ok 3/4 kg mąki, robimy dołek na środku i powoli wlewamy do środka ciepłą wodę, jednocześnie mieszając nożem, tak by połączyć wodę i mąkę (szczerze mówiąc ja mieszam mąkę z wodą w robocie kuchennym, bo to najmniej miła czynność)
  • Następnie wygniatamy ciasto aż do uzyskania sprężystej kulki, podsypując mąką, by nie kleiło się to stolnicy i do rąk (w razie potrzeby dolewamy do środka odrobinę wody, lub dosypujemy mąkę)
  • Gdy ciasto jest gładkie i sprężyste, oddzielamy kawałki wielkości dwóch pięści i rozwałkowujemy na placek o grubości ok 3 mm
  • Każdy placek kroimy na kwadraty.
  • Na środek każdego kwadratu nakładamy łyżeczką farsz tak, by nie dochodził do brzegów.
  • Składamy ciasto z farszem na pół i dokładnie sklejamy brzegi i formujemy uszko.
  • Uszka wrzucamy pojedynczo do wrzącej, lekko osolonej wody z dodatkiem łyżki oleju.
  • Gdy uszka wypłyną na powierzchnię odczekujemy minutę i wyjmujemy je łyżką cedzakową na talerz.

Wigilijny barszcz czerwony

  • Włoszczyznę obieramy i gotujemy na małym ogniu w lekko osolonej wodzie (ok. 3 l)
  • Po ugotowaniu wywar przecedzamy, dodajemy zakwas z buraków i majeranek,
  • Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem do smaku. Chwilę podgrzewamy i gotowe.

Jeśli wykonasz przepis na: Wigilijny barszcz czerwony z uszkami, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także