• O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
Myśli Potarganej
  • Sztuka życia
    • Rozwój osobisty
    • Rozwój duchowy
    • Psychologia i emocje
    • Relacje i komunikacja
    • Pasje i inspiracje
    • Styl życia i harmonia
  • Podróże
    • Podróże zagraniczne
    • Podróże po Polsce
    • Podróżnicze ABC
    • Sport i turystyka
  • Kuchnia
    • Przepisy
      • Dania fit
      • Sałatki i surówki
      • Wegetariańskie
      • Na słodko
      • Chleby i bułki
      • Dania obiadowe
      • Zupy
      • Śniadanie
      • Na imprezę
      • Przetwory i napoje
    • Przepisy na Thermomix
    • Thermomix TM7
    • Thermomix – Porady
    • Przez żołądek do zdrowia
    • Dookoła kuchni
  • Zdrowie i uroda
    • Dieta i odżywianie
    • Kosmetyki i uroda
    • Pielęgnacja ciała
    • Zdrowie i odporność
    • Zdrowy styl życia
  • Lifestyle
    • Muzyka
    • Książki
    • Film i teatr
    • Porady
    • Edukacja
    • Praca i finanse
    • Zwierzaki
  • DIY
    • Pomysły do domu
    • Pomysły na prezent
    • Do zrobienia z dziećmi
    • Decoupage
    • Zrobione na szydełku
    • Domowe kosmetyki
    • Inne inspiracje
    • Moje wyroby
  • Dom i ogród
  • Dzieci i rodzina
  • Moda
Kuchnia

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami

Kasia Potargana 8 grudnia 2018
Kasia Potargana 8 grudnia 2018
A+A-
Reset
2,7K
W wielu rodzinach zamiast zupy grzybowej, jada się na wigilię, barszcz czerwony z uszkami, wypełnionymi grzybowym farszem. Taki barszcz czasem przygotowuję, gdy goszczę u nas rodzinę, która właśnie bez takiego barszczu nie wyobraża sobie wigilijnej kolacji. W moim domu na wigilię, muszą być pierogi z kapustą i grzybami, jak już wiecie. I zupa grzybowa koniecznie. 
Uszka robimy prawie tak samo jak pierogi z kapustą i grzybami. Różnią się jedynie kształtem. Barszcz czerwony robimy postny z wodą z gotowania grzybków.
Ilość porcji: 6 osób
Kalorii na 100 g:: 230
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 40 min. min.
Czas gotowania: 40 min. min.
Czas całkowity: 1 godzina godz. 20 min. min.
Mój przepis na:

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami

Składniki:

Na uszka

  • 50 g grzyby suszone
  • 500 g kapusta kiszona
  • 1 duża cebula
  • kilka łyżek oleju
  • sól, pieprz (do smaku)
  • 1 kg mąka pszenna
  • 500 ml ciepła woda

Na barszcz czerwony

  • 1 kg buraków
  • 1/2 szklanki wody od gotowanych grzybów
  • kilka grzybów suszonych
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1 kawałek pora
  • 4 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1-2 szczypty kwasku cytrynowego
  • sól, pieprz (do smaku)
Jeśli podoba Ci się moja praca – doceń to i…
Postaw mi kawę na buycoffee.to

Sposób wykonania:

Uszka

  • Grzyby płuczemy i namaczamy na noc.
  • Następnego dnia gotujemy grzyby do miękkości
  • Kapustę lekko odciskamy i gotujemy osobno do miękkości
  • Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor
  • Gdy grzyby, kapusta i cebula są gotowe, łączymy je i razem mielimy
  • Doprawiamy tak powstały farsz solą i pieprzem do smaku
  • Na stolnicę wysypujemy ok 3/4 kg mąki, robimy dołek na środku i powoli wlewamy do środka ciepłą wodę, jednocześnie mieszając nożem, tak by połączyć wodę i mąkę (szczerze mówiąc ja mieszam mąkę z wodą w robocie kuchennym, bo to najmniej miła czynność)
  • Następnie wygniatamy ciasto aż do uzyskania sprężystej kulki, podsypując mąką, by nie kleiło się to stolnicy i do rąk (w razie potrzeby dolewamy do środka odrobinę wody, lub dosypujemy mąkę)
  • Gdy ciasto jest gładkie i sprężyste, oddzielamy kawałki wielkości dwóch pięści i rozwałkowujemy na placek o grubości ok 3 mm
  • Każdy placek kroimy na kwadraty.
  • Na środek każdego kwadratu nakładamy łyżeczką farsz tak, by nie dochodził do brzegów.
  • Składamy ciasto z farszem na pół i dokładnie sklejamy brzegi i formujemy uszko.
  • Uszka wrzucamy pojedynczo do wrzącej, lekko osolonej wody z dodatkiem łyżki oleju.
  • Gdy uszka wypłyną na powierzchnię odczekujemy minutę i wyjmujemy je łyżką cedzakową na talerz.

Wigilijny barszcz czerwony

  • Włoszczyznę obieramy i gotujemy na małym ogniu w lekko osolonej wodzie (ok. 3 l)
  • Po ugotowaniu wywar przecedzamy, dodajemy zakwas z buraków i majeranek,
  • Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem do smaku. Chwilę podgrzewamy i gotowe.

Jeśli wykonasz przepis na: Wigilijny barszcz czerwony z uszkami, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

Gotuj prościej i smaczniej z Thermomix TM7!

W moich przepisach niezastąpionym pomocnikiem jest Thermomix. Chcesz przekonać się, jak może ułatwić gotowanie również w Twojej kuchni? Najlepiej zobaczyć go w akcji!

Umów sie na wyjątkową prezentację. Razem ugotujemy pyszne dania, krok po kroku poznając funkcje i zalety Thermomix TM7.
Zadzwoń lub napisz i umów się na spotkanie:
📞 514-183-202
Nie zdziw się, bo telefon odbierze Karol, jednak we wszystkim doskonale doradzi. Przekonaj się, że gotowanie może być prostsze, szybsze i jeszcze przyjemniejsze!



Dziękuję, że przeczytałaś(eś) ten tekst do końca. Chesz być na bieżąco? Obserwuj mnie w Wiadomościach Google.

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Poleć 0 FacebookTwitterPinterestEmail
Gotuj z Thermomix TM7

Najnowsze wpisy

  • A może by tak na Chalkidiki?

  • Jak nie zwariować przed zakończeniem roku szkolnego?

  • Czy pies może jechać z Tobą na kajaki, rower, camping?

  • Tagliatelle z zielonymi szparagami i boczkiem w kremowym sosie

  • Planujemy pierwszą rodzinną podróż rowerową – jak się do niej przygotować?

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Youtube
  • Tiktok
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności

Inne nasze serwisy: Kosą po patelni - TwojeCentrum.pl

© 2018-2024 MYŚLI POTARGANEJ - Wszelkie prawa zastrzeżone - Kopiowanie i wykorzystywanie zdjęć oraz tekstów, bez pozwolenia autorki, zabronione.
Jestem oficjalnym przedstawicielem Thermomix - kupując u mnie masz gwarancję zakupu oryginalnych urządzeń. Strona ta zawiera moje doświadczenia w gotowaniu z wykorzystaniem urządzenia Thermomix. Treści tu zawarte nie przedstawiają oficjalnego stanowiska firmy Vorwerk Polska.

Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
  • Sztuka życia
    • Rozwój osobisty
    • Rozwój duchowy
    • Psychologia i emocje
    • Relacje i komunikacja
    • Pasje i inspiracje
    • Styl życia i harmonia
  • Podróże
    • Podróże zagraniczne
    • Podróże po Polsce
    • Podróżnicze ABC
    • Sport i turystyka
  • Kuchnia
    • Przepisy
      • Dania fit
      • Sałatki i surówki
      • Wegetariańskie
      • Na słodko
      • Chleby i bułki
      • Dania obiadowe
      • Zupy
      • Śniadanie
      • Na imprezę
      • Przetwory i napoje
    • Przepisy na Thermomix
    • Thermomix TM7
    • Thermomix – Porady
    • Przez żołądek do zdrowia
    • Dookoła kuchni
  • Zdrowie i uroda
    • Dieta i odżywianie
    • Kosmetyki i uroda
    • Pielęgnacja ciała
    • Zdrowie i odporność
    • Zdrowy styl życia
  • Lifestyle
    • Muzyka
    • Książki
    • Film i teatr
    • Porady
    • Edukacja
    • Praca i finanse
    • Zwierzaki
  • DIY
    • Pomysły do domu
    • Pomysły na prezent
    • Do zrobienia z dziećmi
    • Decoupage
    • Zrobione na szydełku
    • Domowe kosmetyki
    • Inne inspiracje
    • Moje wyroby
  • Dom i ogród
  • Dzieci i rodzina
  • Moda
wpDiscuz