Wigilijny barszcz czerwony z uszkami
Składniki:
Na uszka
- 50 g grzyby suszone
- 500 g kapusta kiszona
- 1 duża cebula
- kilka łyżek oleju
- sól, pieprz (do smaku)
- 1 kg mąka pszenna
- 500 ml ciepła woda
Na barszcz czerwony
- 1 kg buraków
- 1/2 szklanki wody od gotowanych grzybów
- kilka grzybów suszonych
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- 1 kawałek pora
- 4 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka majeranku
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1-2 szczypty kwasku cytrynowego
- sól, pieprz (do smaku)
Sposób wykonania:
Uszka
- Grzyby płuczemy i namaczamy na noc.
- Następnego dnia gotujemy grzyby do miękkości
- Kapustę lekko odciskamy i gotujemy osobno do miękkości
- Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor
- Gdy grzyby, kapusta i cebula są gotowe, łączymy je i razem mielimy
- Doprawiamy tak powstały farsz solą i pieprzem do smaku
- Na stolnicę wysypujemy ok 3/4 kg mąki, robimy dołek na środku i powoli wlewamy do środka ciepłą wodę, jednocześnie mieszając nożem, tak by połączyć wodę i mąkę (szczerze mówiąc ja mieszam mąkę z wodą w robocie kuchennym, bo to najmniej miła czynność)
- Następnie wygniatamy ciasto aż do uzyskania sprężystej kulki, podsypując mąką, by nie kleiło się to stolnicy i do rąk (w razie potrzeby dolewamy do środka odrobinę wody, lub dosypujemy mąkę)
- Gdy ciasto jest gładkie i sprężyste, oddzielamy kawałki wielkości dwóch pięści i rozwałkowujemy na placek o grubości ok 3 mm
- Każdy placek kroimy na kwadraty.
- Na środek każdego kwadratu nakładamy łyżeczką farsz tak, by nie dochodził do brzegów.
- Składamy ciasto z farszem na pół i dokładnie sklejamy brzegi i formujemy uszko.
- Uszka wrzucamy pojedynczo do wrzącej, lekko osolonej wody z dodatkiem łyżki oleju.
- Gdy uszka wypłyną na powierzchnię odczekujemy minutę i wyjmujemy je łyżką cedzakową na talerz.
Wigilijny barszcz czerwony
- Włoszczyznę obieramy i gotujemy na małym ogniu w lekko osolonej wodzie (ok. 3 l)
- Po ugotowaniu wywar przecedzamy, dodajemy zakwas z buraków i majeranek,
- Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem do smaku. Chwilę podgrzewamy i gotowe.
Jeśli wykonasz przepis na: Wigilijny barszcz czerwony z uszkami, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255