Sałatka z tuńczykiem na krakersach – tort sałatkowy na każdą imprezę
Składniki:
- 1,5 paczki prostokątnych krakersów (ok 250g)
- 8 jajek ugotowanych na twardo
- 6 szt ogórków konserwowych
- 3 puszki tuńczyka w sosie własnym (3x170g)
- 2 szt czerwonej cebuli
- 1 puszka kukurydzy (ok 250g)
- 1 puszka czerwnonej fasoli (ok 250g)
- 250 żółtego sera
- 5-6 łyżek majonezu
- 75 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka ziół prowansalskich (kopiasta)
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki mielonego, czarnego pieprzu
- 1 pęczek szczypiorku (do dekoracji)
Sposób wykonania:
- W miseczce przygotuj sos łącząc majonez, jogurt naturalny, sól, pieprz, zioła prowansalskie
- Jajka obierz, opłucz (żeby usunąć resztki skorupek) i drobno posiekaj wrzuć do dużej miski
- Cebulę obierz, drobno posiekaj, dodaj do jajek
- Ogórki konserwowe drobno posiekaj, wrzuć do miski
- Ser żółty zertrzyj na tartce, lub drobno posiekaj, dodaj do sałatki
- Dokładnie, na sitku, odsącz kukurydzę i czerwoną fasolę, dodaj do sałatkiZostaw kilka, kilkanaście ziaren fasoli do dekoracji
- Tuńczyka dokładnie odsącz na sitku, lekko rozdrobnij i dodaj do pozostałych składników
- Dodaj sos do sałatki i dokładnie całość wymieszaj
- Na dnie tortownicy ułóż pierwszą warstwę krakersów
- Na krakersy wyłóż równomiernie 1/3 sałatki
- Przykryj sałatkę warstwą krakersów
- Na krakersach połóż 1/3 sałatki
- Znów ułóż krakersy i lekko je dociśnij
- Na krekersy wyłóż ostatnią warstwę sałatki i ładnie ją wyrównaj
- Szczypiorek drobno posiekaj i wyłóż na wierzch sałatki tworząc dowolny wzorek
- Sałatkę umieść w lodówce na 2-3 godziny, aby się przegryzła i ustała
- Przed podaniem na stół zdejmij obejmę tortownicy
- Sałatkę z tuńczykiem na krakersach najłatwiej kroić wzdłuż boków krakersów i podawać łopatką do ciasta
Sałatka z tuńczykiem na krakersach – tort sałatkowy na każdą imprezę, wykonana przy pomocy Thermomix
- Ogórki przekrój na 2-3 części włóż do naczynia miksującego
- Cebulę obierz, przekrój na pół. Uruchom Thermomix bez założonej miarki – 10 sek, obroty 5. Wrzucaj cebulę na wirujące noże
- Zgarnij kopystką cebulę ze ścianek i ustaw jeszcze na 3 sekundy, obroty 5 – przełóż do innego naczynia
- W naczyniu miksującym umieść żółty ser pokrojony na kawałki, oraz obrane i przekrojone na pół jajka, ustaw 5 sek., obroty 6
- Przełóż do miski
- Dodaj dobrze odsączonego i lekko rozdrobnionego tuńczyka
- Dodaj dobrze odsączone kukurydzę, czerwoną fasolę (odłóż kilka – kilkanaście
- Dodaj sos i dobrze wymieszaj łyżką
- Na dnie tortownicy ułóż krakersy
- Na krakersy wyłóż równomiernie 1/3 sałatki
- Przykryj warstwą krakersów
- Na krakersach znów połóż 1/3 sałatki
- Połóż ostatnią warstwę krakersów i lekko je dociśnij
- Wyłóż ostatnią warstwę sałatki i ładnie ją rozprowadź po całej powierzchni
- Posiekaj drobno szczypiorek i przyozdób nim sałatkę używając także np. czerwonej fasoli, czy kukurydzy
- Sałatkę z tuńczykiem na krakersach, umieść w lodówce na 2-3 godziny
- Podając sałatkę, zdejmij obręcz tortownicy
Jeśli wykonasz przepis na: Sałatka z tuńczykiem na krakersach – tort sałatkowy na każdą imprezę, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255