Sałatka z tuńczykiem na krakersach – tort sałatkowy na każdą imprezę

Kasia Potargana
2 komentarze
sałatka warstwowa
Sałatka z tuńczykiem na krakersach, czyli tort sałatkowy, to świetny pomysł, który możesz wykorzystać na każdą imprezę. Szybko się ją przygotowuje, a efekt murowany.
Zrobiłam tę sałatkę na spotkanie z przyjaciółmi z okazji Świąt Wielkanocnych. Myślę, że równie fajnie sprawdzi się na Sylwestra i karnawałowe szaleństwa. Długo utrzymuje formę i zachowuje świeźość. Sałatka warstwowa z tuńczykiem wygląda bardzo efektownie na stole. Na pewno każdy zapyta Cię o przepis i będzie ciekaw, jak się ją robi.
Przepis jest całkowicie mój autorski. Smaki jakie tu znajdziesz, czyli połączenie tuńczyka i ziół prowansalskich, to mój wynalazek. Zawsze mam w domu zioła prowansalaskie, puszkę tuńczyka i mieszankę meksykańską w puszczce. Gdy wpadają niespodziewani goście mieszam te składniki, plus jajko, oraz trochę czerwonej cebuli i sałatka gotowa. Tym razem postanowiłam nieco zmodyfikować swój patent i przygotować sałatkę w nieco rozszerzonej formie jako tort na krakersach. Sprawdź sam/a, czy to był dobry pomysł.
Ilość porcji – 10 osób
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 45 min.
2 godz.
Mój przepis na:

Sałatka z tuńczykiem na krakersach – tort sałatkowy na każdą imprezę

Składniki:

  • 1,5 paczki prostokątnych krakersów (ok 250g)
  • 8 jajek ugotowanych na twardo
  • 6 szt ogórków konserwowych
  • 3 puszki tuńczyka w sosie własnym (3x170g)
  • 2 szt czerwonej cebuli
  • 1 puszka kukurydzy (ok 250g)
  • 1 puszka czerwnonej fasoli (ok 250g)
  • 250 żółtego sera
  • 5-6 łyżek majonezu
  • 75 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka ziół prowansalskich (kopiasta)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego, czarnego pieprzu
  • 1 pęczek szczypiorku (do dekoracji)

Sposób wykonania:

  • W miseczce przygotuj sos łącząc majonez, jogurt naturalny, sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • Jajka obierz, opłucz (żeby usunąć resztki skorupek) i drobno posiekaj wrzuć do dużej miski
  • Cebulę obierz, drobno posiekaj, dodaj do jajek
  • Ogórki konserwowe drobno posiekaj, wrzuć do miski
  • Ser żółty zertrzyj na tartce, lub drobno posiekaj, dodaj do sałatki
  • Dokładnie, na sitku, odsącz kukurydzę i czerwoną fasolę, dodaj do sałatki
    Zostaw kilka, kilkanaście ziaren fasoli do dekoracji
  • Tuńczyka dokładnie odsącz na sitku, lekko rozdrobnij i dodaj do pozostałych składników
  • Dodaj sos do sałatki i dokładnie całość wymieszaj
  • Na dnie tortownicy ułóż pierwszą warstwę krakersów
  • Na krakersy wyłóż równomiernie 1/3 sałatki
  • Przykryj sałatkę warstwą krakersów
  • Na krakersach połóż 1/3 sałatki
  • Znów ułóż krakersy i lekko je dociśnij
  • Na krekersy wyłóż ostatnią warstwę sałatki i ładnie ją wyrównaj
  • Szczypiorek drobno posiekaj i wyłóż na wierzch sałatki tworząc dowolny wzorek
  • Sałatkę umieść w lodówce na 2-3 godziny, aby się przegryzła i ustała
  • Przed podaniem na stół zdejmij obejmę tortownicy
  • Sałatkę z tuńczykiem na krakersach najłatwiej kroić wzdłuż boków krakersów i podawać łopatką do ciasta

Sałatka z tuńczykiem na krakersach – tort sałatkowy na każdą imprezę, wykonana przy pomocy Thermomix

  • Ogórki przekrój na 2-3 części włóż do naczynia miksującego
  • Cebulę obierz, przekrój na pół. Uruchom Thermomix bez założonej miarki – 10 sek, obroty 5. Wrzucaj cebulę na wirujące noże
  • Zgarnij kopystką cebulę ze ścianek i ustaw jeszcze na 3 sekundy, obroty 5 – przełóż do innego naczynia
  • W naczyniu miksującym umieść żółty ser pokrojony na kawałki, oraz obrane i przekrojone na pół jajka, ustaw 5 sek., obroty 6
  • Przełóż do miski
  • Dodaj dobrze odsączonego i lekko rozdrobnionego tuńczyka 
  • Dodaj dobrze odsączone kukurydzę, czerwoną fasolę (odłóż kilka – kilkanaście
  • Dodaj sos i dobrze wymieszaj łyżką
  • Na dnie tortownicy ułóż krakersy
  • Na krakersy wyłóż równomiernie 1/3 sałatki
  • Przykryj warstwą krakersów
  • Na krakersach znów połóż 1/3 sałatki
  • Połóż ostatnią warstwę krakersów i lekko je dociśnij
  • Wyłóż ostatnią warstwę sałatki i ładnie ją rozprowadź po całej powierzchni
  • Posiekaj drobno szczypiorek i przyozdób nim sałatkę używając także np. czerwonej fasoli, czy kukurydzy
  • Sałatkę z tuńczykiem na krakersach, umieść w lodówce na 2-3 godziny
  • Podając sałatkę, zdejmij obręcz tortownicy

GOTUJ Z THERMOMIX

Jeśli chcesz gotować – szybko, łatwo, kreatywnie, oszczędnie umów się za mną na całkowicie niezobowiązującą, bezpłatną prezentację.
Jestem przedstawicielem Thermomix i zapraszam Cię do kontaktu:
tel. 794-946-255
e-mail: [email protected]
Pozdrawiam – Kasia

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Królowa Karo

Wygląda to obłędnie! Wypróbuję z pewnością przy pierwszej możliwej okazji 🙂

Zobacz także

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności