Drożdżowy wieniec imprezowy z serem i salami

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Drożdżowy wieniec imprezowy z serem i salami poleca się na Sylwestra i karnawałowe szaleństwa. Jak raz zrobisz i zaniesiesz na domówkę, już zawsze będziesz musiała go robić. Mięciutkie ciasto, ciągnący serek, nadająca charakteru wędlina i pyszny ziołowy sosik, to jest to!
Ostatnio zabraliśmy nasz wieniec na składkowe, niespodziankowe "bociankowe" koleżanki. Zniknął pierwszy. A propos też robicie "bociankowe" przyszłym mamom? Bardzo miła impreza. A do tego można troszkę podtrzymać na duchu ledwo już dychającą "ciężarówkę". U nas było mnóstwo śmiechu i żartów, oglądanie prezentów dla dzidziusia i obstawianie terminu narodzin. Duch hazardu w narodzie ma się dobrze hi hi! Przyszła mama była przeszczęśliwa i wzruszona, a my z nią. Cudownie mieć takie grono przyjaciół.
Wracając do wieńca. Drożdżowy wieniec imprezowy robiliśmy z Karolem po raz pierwszy. Lubimy bowiem sobie poeksperymentować w kuchni. I tak naprawdę, muszę się przyznać, że było to troszkę "sprzątanie lodówki", czyli włożyliśmy do niego, co mieliśmy akurat w lodówce, a co nam się wydawało, że będzie pasowało do siebie i do ciasta drożdżowego, z którego przygotowaliśmy wieniec. Jeżeli więc nie masz salami, a kiełbaskę, albo szynkę, albo kawałki kotleta, albo nie jadasz mięsa i wrzucisz np. wędzone tofu i inne gatunki sera, myślę, że też będzie ok. Grunt żeby był jakiś żółty serek, coś w rodzaju wędliny i warzywko, które dobrze smakuje po upieczeniu.
Ilość porcji: 8 osób
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 30 min.
1 hour
Czas całkowity: 2 hours
— REKLAMA —
Mój przepis na:

Drożdżowy wieniec imprezowy z serem i salami

Składniki:

Drożdżowy wieniec imprezowy

  • 140 g mleka
  • 2 łyżki mleka
  • 20 g cukru
  • 15 g świeżych drożdży
  • 320 g pszennej mąki (plus do oprószenia blatu)
  • 50 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g sera mozarella (16 półplasterków)
  • 100 g czerwonej papryki
  • ok 150 g salami w plastrach (16 plasterków)
  • ok 150 g sera salami w plastrach (16 półplasterków (może być gouda))
  • 2 łyżki sezamu

Sos ziołowy

  • 1 garść liści bazylii
  • 1 pęczek pietruszki (tylko liście)
  • 100 g majonezu
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego

Sposób wykonania:

Drożdżowy wieniec imprezowy

  • Do naczynia miksującego wlej mleko, dodaj cukier i drożdże. Ustaw w Thermomix 3 minuty,37°, obroty 1
  • Dodaj mąkę, jajko, sól. Ustaw tryb ciasto 2 minuty
  • Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 30 minut
  • W tym czasie pokrój paprykę na paseczki,
  • Nagrzej piekarnik do 190°. Wyłóż blachę papierem do pieczenia
  • Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószony mąką blat
  • Rozwałkuj na placek o grubości ok 3mm (średnica ok 40cm)
  • Podziel placek radełkiem do pizzy na 16 równych części
  • Na środku wyłożonej papierem blachy połóż miseczkę o średnicy mniej więcej 10cm
  • Układaj dookoła miseczki trójkąty obok siebie, ostrym końcem do zewnątrz tworząc "słoneczko"
  • Na środku każdego trójkąta połóż wzdłuż plasterek sera salami
  • U podstawy każdego trójkąta połóż plasterek wędliny salami
  • Na salami połóż plasterek sera mozarella
  • Na mozarelli ułóż paseczki papryki
  • Wyjmij miseczkę
  • Zawiń ostre końce trójkątów do środka okręgu
  • Posmaruj za pomocą pędzelka powstały wieniec jajkiem wymieszanym z dwoma łyżkami mleka, posyp sezamem
  • Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz ok 30 minut, aż do nabrania przez wieniec złoto-brązowego koloru.
  • W tym czasie przygotuj sos ziołowy

Sos ziołowy

  • Do czystego, suchego naczynia miksującego włóż natkę pietruszki i liście bazylii. Ustaw 3 sekundy, obroty 8
  • Dodaj majonez, jogurt, sól, pieprz, czosnek. Ustaw 10s, obroty 3
  • Wieniec wyjmij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia
  • W środek wieńca wstaw miseczkę i przelej do niej sos

Jeśli wykonasz przepis na: Drożdżowy wieniec imprezowy z serem i salami, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

--- R E K L A M A ---
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także