Makaron w sosie śmietanowo – kurkowym
Składniki:
- 300-400 g świeżych kurek (prosto z lasu, pamiętaj – hi hi)
- 1 filet z piersi kurczaka (niekoniecznie)
- 1 paczka makaronu typu wstążki (lub innego, jaki lubisz)
- 1 duża cebula
- 300 ml śmietany 18%
- 1 łyżka oleju
- 1/4 paczki masła
- 1/2 pęczku natki pietruszki
- 1/2 pęczku koperku
- garść świeżego estragonu, majeranku, oregano
- 1 łyżka soli
- sól i pieprz czarny, mielony (do smaku)
Sposób wykonania:
- Wstaw wodę z jedną łyżką soli – na makaron
- Pierś kurczaka umyj, pokrój w kostkę podsmaż na oleju
- Zdejmij mięso z patelni nie wylewając tłuszczu
- Na patelni po kurczaku podsmaż na złoty kolor, cebulę pokrojoną w kostkę (jeśli robisz bez kurczaka, to po prostu podsmaż cebulę na oleju)
- Jeśli właśnie zagotowała się woda na makaron – wrzuć makaron do wody i ugotuj go
- Umyj i odsącz kurki, wrzuć na patelnię do cebuli, dodaj masło,przesmaż dosłownie minutę a następnie duś pod przykryciem przez kilka minut
- Dodaj kurczaka (opcjonalnie), zmniejsz ogień na minimum
- Posiekaj zioła, pietruszkę, koperek
- Dodaj śmietanę cały czas mieszając
- Wrzuć zioła, posól i popieprz do smaku, wymieszaj, wyłącz
- Odcedź makaron na sicie i przelej zimną wodą , wyłóż na talerze
- Polej makaron sosem – gotowe
Jeśli wykonasz przepis na: Makaron w sosie śmietanowo – kurkowym, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255