Pampuchy, czyli kluski na parze jak u babci
Składniki:
- 200 g mleka
- 40 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 500 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 4 szczypty soli
Sposób wykonania:
- Do miski wlej lekko podgrzane mleko, wkrusz drożdże, wsyp cukier, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce żeby zapracowały i podrosły
- Do mleka z drożdżami przesiej mąkę, dodaj jajka i sól
- Ciasto na kluski na parze wyrób ręką na gładką masę
- Przykryj czystą ściereczką, odstaw w ciepłe miejsca do wyrośnięcia
- Wyłóż ciasto na obsypany mąką blat
- Uformuj wałek grubości wałka do ciasta
- Okrawaj "plastry" grubości 4 cm
- Z każdego "plastra" uformuj kluski
- Do szerokiego garnka nalej wodę, załąż gazę na górę garnka i owiń sznurkiem tak, by nie spadała z garnka, wstaw garnek, aby woda się zagotowała
- Gdy woda się zagotuje i zacznie parować układaj pampuchy na gazie tak, by się nie dotykały (jeszcze urosną i będą się sklejać), przykryj miską i gotuj ok 15-20 minut
- Czynność powtarzaj aż do ugotowania wszystkich klusek.
- Uważaj, by kluski nie dotykały wody w garnku
- Uważaj, by się woda nie wygotowała. W razie potrzeby, zdejmij gazę i dolej wody do garnka
Jeśli wykonasz przepis na: Pampuchy, czyli kluski na parze jak u babci, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255
Pampuchy z Thermomixa
- mleko, cukier, drożdże – umieść w naczyniu miksującym
- ustaw 3 minuty, 37st, obroty 1
- dodaj mąkę, jajka, sól
- ustaw tryb wyrabiania ciasta na 3 minuty
- gotowe ciasto wyłóż na oprószony mąką blat
- uformuj wałek, odkrawaj kawałki i formuj z nich kluski
- kluski ułóż po 4 szt. na wysmarowanych masłem, lub olejem obydwu częściach varomy
- odstaw na 5 -10 minut do wyrośnięcia
- wlej wodę do połowy naczynia miksującego
- połóż na naczynie pokrywę, a następnie varomę, na niej wkład varomy i przykryj pokrywką
- ustaw 20 min, temperaturę Varoma, obroty 1
- po uparowaniu klusek, czynność powtórz
Pampuchy pysznie smakują z różnymi sosami mięsnymi, grzybowym i pieczarkowym. Dzieciaki uwielbiają jeść kluski na parze polane jogurtem, koktajlem truskawkowym, lub owocowym musem.