Czytasz teraz
Pampuchy, czyli kluski na parze jak u babci

Pampuchy, czyli kluski na parze jak u babci

Kasia Potargana
Najlepsze pampuchy, czyli kluski na parze, robiła moja babcia. Były ogromne i pięknie pachniały drożdżami. Do tego babcia robiła zrazy zawijane i buraczki zasmażane. Mmmmm. to były pyszne czasy… Podobno zaraz po mojej babci, najlepsze pampuchy robiłam ja. Piszę niestety w czasie przeszłym, ponieważ przez długie lata zwyczajnie nie miałam czasu na zabawę z pampuchami. Bo jednak z kluskami na parze jest trochę zabawy. Trzeba sobie sporo czasu zarezerwować, aby zrobić odpowiednią ilość dla rodziny. Chyba, że mamy Thermomix, który całkowicie zmienia postać rzeczy. Wyrobienie ciasta i jego wyrośnięcie to w sumie kilka minut, do których dodajemy czas uparowania klusek. No i nie wiem jak Ty, ale ja miałam sposób przygód z gazą nakładaną na garnek, która lubiła mi spadać, albo była zbyt słabo naciągnięta i moczyła parowańce.
Jeśli masz więc odrobinę cierpliwości, a na pewno sporo czasu, możesz spróbować zrobić pampuchy "analogowo" , czyli babcinymi technikami. Przepis jest sprawdzony, więc na pewno Ci się udadzą. A zapewniam Cię, że takie domowe kluski na parze biją na głowę kupne parowańce.
Ilość porcji – 4 osoby
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 3 godz.
Czas całkowity: 3 godz.
Mój przepis na:

Pampuchy, czyli kluski na parze jak u babci

Składniki:

  • 200 g mleka
  • 40 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 4 szczypty soli

Sposób wykonania:

  • Do miski wlej lekko podgrzane mleko, wkrusz drożdże, wsyp cukier, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce żeby zapracowały i podrosły
  • Do mleka z drożdżami przesiej mąkę, dodaj jajka i sól
  • Ciasto na kluski na parze wyrób ręką na gładką masę
  • Przykryj czystą ściereczką, odstaw w ciepłe miejsca do wyrośnięcia
  • Wyłóż ciasto na obsypany mąką blat
  • Uformuj wałek grubości wałka do ciasta
  • Okrawaj "plastry" grubości 4 cm
  • Z każdego "plastra" uformuj kluski
  • Do szerokiego garnka nalej wodę, załąż gazę na górę garnka i owiń sznurkiem tak, by nie spadała z garnka, wstaw garnek, aby woda się zagotowała
  • Gdy woda się zagotuje i zacznie parować układaj pampuchy na gazie tak, by się nie dotykały (jeszcze urosną i będą się sklejać), przykryj miską i gotuj ok 15-20 minut
  • Czynność powtarzaj aż do ugotowania wszystkich klusek.
  • Uważaj, by kluski nie dotykały wody w garnku
  • Uważaj, by się woda nie wygotowała. W razie potrzeby, zdejmij gazę i dolej wody do garnka

Pampuchy z Thermomixa

  • mleko, cukier, drożdże – umieść w naczyniu miksującym
  • ustaw 3 minuty, 37st, obroty 1
  • dodaj mąkę, jajka, sól
  • ustaw tryb wyrabiania ciasta na 3 minuty
  • gotowe ciasto wyłóż na oprószony mąką blat
  • uformuj wałek, odkrawaj kawałki i formuj z nich kluski
  • kluski ułóż po 4 szt. na wysmarowanych masłem, lub olejem obydwu częściach varomy
  • odstaw na 5 -10 minut do wyrośnięcia
  • wlej wodę do połowy naczynia miksującego
  • połóż na naczynie pokrywę, a następnie varomę, na niej wkład varomy i przykryj pokrywką
  • ustaw 20 min, temperaturę Varoma, obroty 1
  • po uparowaniu klusek, czynność powtórz

Pampuchy pysznie smakują z różnymi sosami mięsnymi, grzybowym i pieczarkowym. Dzieciaki uwielbiają jeść kluski na parze polane jogurtem, koktajlem truskawkowym, lub owocowym musem.

Kluski na parze pysznie smakują z sosem pieczarkowym
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Magda

Ojejku smak dzieciństwa, uwielbiam z sosem truskawkowym 🙂

Słodko Słodka

U nas najczęściej goszczą takie latem, młody uwielbia na słodko z sosem truskawkowym i śmietaną 🙂 Nauczyłam się je robić dopiero w mojej kuchni, u mnie w domu takich się nie robiło.5 stars


Inne nasze serwisy- TwojeCentrum.pl - Kosą po patelni

© 2018-2021 Myśli Potarganej - Wszelkie prawa zastrzeżone.

W górę