Tort czekoladowy od siostry dla siostry

Kasia Potargana
A+A-
Reset

Taki  czekoladowy tort zrobiła Jagoda, nasz domowy cukiernik, dla Kasi na urodziny. Małe wieczorne uroczystości to nasza domowa tradycja. Niezależnie od imprez i oficjalnego świętowania lubimy wieczorem, w dzień urodzin, zrobić „niespodziankę” w postaci mini przyjęcia, przy cieście własnej roboty, winku i herbatce.

Tym razem było trochę bardziej odświętnie, bo i okazja ogromna. Były balony, serpentyny z jednorożcami, trąbki, sztuczne wąsy i czapeczki. Zamiast wina, tym razem szampan, a jubilatka dostała na głowę koronę. No i oczywiście osiemnaście świeczek! Później wspólne oglądanie zdjęć z pierwszych dni życia, śmiech i łzy wzruszenia… Tylko raz obchodzi się przecież osiemnaste urodziny.

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 180 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  •  łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 g kakao
  • 300 g cukru
  • 3 jajka
  • 80 ml maślanki lub jogurtu

Na krem czekoladowy:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 ml śmietanki kremowej 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • śmietan-fix
  • 2 łyżki  cukru

Na krem krówkowy na wierzch:

  • 200 ml śmietanki kremowej 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • śmietan-fix
  • 2-3 łyżki masy krówkowej

Do nasączenia:

  • pół szklanki soku malinowego rozpuszczonego w wodzie

Wykonanie:

Ciasto:

  • Rozgrzej piekarnik do 200 st.C
  • Średnią tortownicę wyłóż papierem do pieczenia tak, by papier wystawał poza brzeg tortownicy
  • Czekoladę pokrusz i rozpuść z masłem w rondelku i dodaj kawę rozpuszczoną w 125 ml zimnej wody
  • Wymieszaj dokładnie składniki i odstaw z ognia
  • W misce wymieszaj mąkę, sól, cukier, kakao, proszek do pieczenia
  • W osobnej miseczce roztrzep jajka i dodaj maślankę, lub jogurt
  • Połącz wszystkie składniki i delikatnie wymieszaj łyżką
  • Powstałą masę wylej do tortownicy
  • Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. jednej godziny
  • Ciasto jest upieczone, gdy włożony patyczek po wyjęciu jest suchy a na cieście widać skorupkę
  • Wyjmij cisto z piekarnika i odstaw do ostudzenia
  • Po wystygnięciu przekrój ciasto w poprzek tak, by powstały trzy blaty

Krem do przełożenia:

  • czekoladę rozpuść i zostaw do przestygnięcia
  • śmietankę 30% ubij ze śmietan-fixem
  • dodaj 250 g serka mascarpone i ubij
  • mikserem na średnich obrotach miksuj rozpuszczoną czekoladę

Krem na wierzch

  • śmietankę 30% ubij ze śmietan-fixem
  • dodaj 250 g serka mascarpone i ubij
  • mikserem na średnich obrotach miksuj masę krówkową

Wykończenie:

  • Blaty delikatnie nasącz sokiem
  • Przełóż kremem czekoladowym
  • Na ostatni blat nałóż krem czekoladowy, a następnie obłóż tort kremem krówkowym

Gotowe:)

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także