Taki czekoladowy tort zrobiła Jagoda, nasz domowy cukiernik, dla Kasi na urodziny. Małe wieczorne uroczystości to nasza domowa tradycja. Niezależnie od imprez i oficjalnego świętowania lubimy wieczorem, w dzień urodzin, zrobić „niespodziankę” w postaci mini przyjęcia, przy cieście własnej roboty, winku i herbatce.
Tym razem było trochę bardziej odświętnie, bo i okazja ogromna. Były balony, serpentyny z jednorożcami, trąbki, sztuczne wąsy i czapeczki. Zamiast wina, tym razem szampan, a jubilatka dostała na głowę koronę. No i oczywiście osiemnaście świeczek! Później wspólne oglądanie zdjęć z pierwszych dni życia, śmiech i łzy wzruszenia… Tylko raz obchodzi się przecież osiemnaste urodziny.
Składniki:
Ciasto:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g masła
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 180 g mąki pszennej
- szczypta soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 25 g kakao
- 300 g cukru
- 3 jajka
- 80 ml maślanki lub jogurtu
Na krem czekoladowy:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 ml śmietanki kremowej 30%
- 250 g serka mascarpone
- śmietan-fix
- 2 łyżki cukru
Na krem krówkowy na wierzch:
- 200 ml śmietanki kremowej 30%
- 250 g serka mascarpone
- śmietan-fix
- 2-3 łyżki masy krówkowej
Do nasączenia:
- pół szklanki soku malinowego rozpuszczonego w wodzie
Wykonanie:
Ciasto:
- Rozgrzej piekarnik do 200 st.C
- Średnią tortownicę wyłóż papierem do pieczenia tak, by papier wystawał poza brzeg tortownicy
- Czekoladę pokrusz i rozpuść z masłem w rondelku i dodaj kawę rozpuszczoną w 125 ml zimnej wody
- Wymieszaj dokładnie składniki i odstaw z ognia
- W misce wymieszaj mąkę, sól, cukier, kakao, proszek do pieczenia
- W osobnej miseczce roztrzep jajka i dodaj maślankę, lub jogurt
- Połącz wszystkie składniki i delikatnie wymieszaj łyżką
- Powstałą masę wylej do tortownicy
- Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. jednej godziny
- Ciasto jest upieczone, gdy włożony patyczek po wyjęciu jest suchy a na cieście widać skorupkę
- Wyjmij cisto z piekarnika i odstaw do ostudzenia
- Po wystygnięciu przekrój ciasto w poprzek tak, by powstały trzy blaty
Krem do przełożenia:
- czekoladę rozpuść i zostaw do przestygnięcia
- śmietankę 30% ubij ze śmietan-fixem
- dodaj 250 g serka mascarpone i ubij
- mikserem na średnich obrotach miksuj rozpuszczoną czekoladę
Krem na wierzch
- śmietankę 30% ubij ze śmietan-fixem
- dodaj 250 g serka mascarpone i ubij
- mikserem na średnich obrotach miksuj masę krówkową
Wykończenie:
- Blaty delikatnie nasącz sokiem
- Przełóż kremem czekoladowym
- Na ostatni blat nałóż krem czekoladowy, a następnie obłóż tort kremem krówkowym
Gotowe:)