Sałatka z buraków z rukolą, szpinakiem, pomarańczami i orzechami

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Sałatka z buraków z rukolą, szpinakiem, pomarańczami i orzechami to smaczna i orzeźwiająca propozycja, a zarazem bomba pełna zdrowia. Słodkie buraki, soczysta, lekko kwaskowa pomarańcza i wyrazista rukola, a do tego lekki, świeży szpinak i chrupiące orzechy. Na samą myśl o niej, gdy to piszę, leci mi ślinka.
Ponieważ jest pożywna i szybka w przygotowaniu, możesz zrobić ją i zabrać do pracy na drugie śniadanie. Super pasuje do grilla, ale też pięknie prezentuje się na stole podczas spotkań towarzyskich.
Sałatka jest wyjątkowo bogata w składniki odżywcze, takie jak witaminy i minerały, a orzechy włoskie dodają białka i zdrowych tłuszczów. Każdy jej składnik do skarb!
Buraki – Poprawiają wydolność tlenową, pomagają w regulacji ciśnienia krwi i zmniejszeniu ryzyka chorób serca, wspierają zdrowie mózgu, poprawiają trawienie ponieważ są źródłem błonnika, pomagają w utrzymaniu zdrowej wagi, wspierają zdrowie oczu, są bogate w wapń, magnez i inne składniki odżywcze, które są ważne dla zdrowia kości i poprawiają odporność.
Szpinak – Wspiera układ odpornościowy, jest bogaty w witaminy i minerały, w tym witaminę C, witaminę A, żelazo i miedź, poprawia trawienie, jest bogaty w luteinę i zeaksantynę, które są ważne dla zdrowia oczu i mogą pomóc w zapobieganiu chorobom oczu związanym z wiekiem. Szpinak jest źródłem witaminy K, która jest ważna dla zdrowia kości i może pomóc w zapobieganiu osteoporozie. Jest źródłem potasu, który pomaga w regulacji ciśnienia krwi i zmniejsza ryzyko chorób serca.
Rukola – Wspiera układ odpornościowy ponieważ jest bogata w witaminę C i przeciwutleniacze. Jest bogata w wapń, magnez i witaminę K. Poprawia zdrowie serca – jest źródłem potasu, który pomaga w regulacji ciśnienia krwi i zmniejsza ryzyko chorób serca. Jest źródłem witamin z grupy B, które są ważne dla przemiany materii i produkcji energii w organizmie. Wspomaga zdrowie skóry i włosów przez dostarczanie witaminy A. Rukola zawiera związki, które mogą pomóc w zapobieganiu rozwojowi niektórych rodzajów nowotworów, w tym raka piersi i raka jelita grubego. Zawiera flawonoidy, które mają właściwości przeciwzapalne i mogą pomóc w leczeniu stanów zapalnych.
Pomarańcze – Są bogate w witaminę C, która jest ważna dla zdrowia układu odpornościowego i pomaga w zapobieganiu chorobom. Pomarańcze są źródłem potasu, który pomaga w regulacji ciśnienia krwi i zmniejsza ryzyko chorób serca. Wspierają zdrowie skóry. Pomagają w utrzymaniu zdrowej wagi – pomarańcze są niskokaloryczne i bogate w błonnik, co pomaga zapobiegać nadwadze. Mogą pomóc w zapobieganiu chorobom nowotworowym.
Orzechy włoskie – Wspierają zdrowie serca, bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które pomagają w regulacji ciśnienia krwi i zmniejszają ryzyko chorób serca. Poprawiają poziom cholesterolu – są bogate w fitosterole, które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu (LDL) we krwi. Zawierają składniki odżywcze, takie jak witamina E, które są ważne dla zdrowia mózgu i mogą pomóc w zapobieganiu chorobom neurodegeneracyjnym. Są bogate w wapń, magnez i fosfor, które są ważne dla zdrowia kości. Są źródłem białka, błonnika i innych składników odżywczych, które pomagają w przemianie materii i produkcji energii w organizmie. Są bogate w witaminę E, która jest ważna dla zdrowia skóry i pomaga zapobiegać uszkodzeniom spowodowanym przez wolne rodniki.
Nic, tylko robić i wcinać! Jeśli jeszcze do właściwości prozdrowotnych dodamy piękną urodę i fantastyczny smak, sałatka z buraków może zagościć na Twoim stole na dłużej.

Film z przepisem krok po kroku:

Ilość porcji: 4 porcje
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 10 min.
Czas całkowity: 10 min.
Mój przepis na:

Sałatka z buraków z rukolą, szpinakiem, pomarańczami i orzechami

Składniki:

  • 1 duży burak (ugotowany i obrany)
  • 1 duża garść świeżych liści szpinaku
  • 1 duża garść liści rukoli
  • 1 pomarańcza
  • 1 duża garść orzechów włoskich bez łupin
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka wody
  • 1 szczypta soli

Sposób wykonania:

  • Na salaterce rozłóż szpinak, a na nim rukolę.
  • Teraz pokrój buraka w drobna kostkę i ułóż na rukoli.
  • Pomarańczę obierz, pokrój w kostkę i wyłóż na buraczki.
  • Orzechy upraż na suchej patelni, a następnie wysyp na sałatkę.
  • W naczyniu miksującym umieść ocet balsamiczny, oliwę, miód, wodę, sól. Zmiksuj 30 sek. / obroty 6 – powstałym sosem polej sałatkę

Jeśli wykonasz przepis na: Sałatka z buraków z rukolą, szpinakiem, pomarańczami i orzechami, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także