Sałatka ze szpinaku z truskawkami
Składniki:
- 1 opakowanie szpinaku baby
- 1 garść rukoli (niekoniecznie)
- 1 opakowanie sera pleśniowego typu Lazur ( może być też roguefort, gorgonzola )
- 1 szklanka łuskanych nasion słonecznika
- 200-300 g truskawek
Sos
- 2-3 łyżki oliwy
- szczypta soli
- 1 duża łyżka octu balsamicznego
- 1-2 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu (lub innego syropu (np malinowy, truskawkowy))
- 1/2 szklanki przegotowanej wody
Sposób wykonania:
- Ziarna słonecznika upraż na suchej patelni, odstaw do przestygnięcia (prażąc mieszaj nasiona, by się równo prażyły, nie dopuść do przypalenia ziaren – będą gorzkie)
- Szpinak wypłucz i umieść w dużej misce
- Rukolę porwij na mniejsze fragmenty dodaj do szpinaku
- Ser pokrój w kostkę mniej więcej 1 -2 cm , lub pokrusz – dodaj do szpinaku ( zostaw kilka kostek do dekoracji)
- Truskawki opłucz, wyszypułkuj. Większe przekrój wzdłuż na pół, lub na 4 – dodaj do szpinaku (kilka zostaw do położenia na wierzchu)
- Z podanych składników zrób sos. Szczerze mówiąc ja sos robię najpierw z mniejszą ilością octu i syropu, a po wymieszaniu próbuję i dorabiam do smaku. Podałam ilości składników "na oko", ponieważ tutaj trzeba dobrać smak sosu na bieżąco i tak jak się lubi. Sos powinien być słodki i lekko octowy jednocześnie. Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu znajdziesz TUTAJ
- Sałatkę posyp ziarnami słonecznika (trochę ziaren odłóż),polej sosem tuż przed podaniem i lekko wymieszaj
- Ponieważ składniki lubią schować się między liśćmi szpinaku, a nam zależy by sałatka wyglądała zachęcająco, na wierzchu ułóż odłożone truskawki i ser, a następnie posyp całość ziarnami słonecznika
Jeśli wykonasz przepis na:
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255
Zdradzenie przepisu na sos z syropem z kwiatów czarnego bzu było bardzo ryzykowne, bo jesteśmy pewni, że teraz Twoja sałatka zdobędzie szturmem wszystkie plenerowe stoły. 😉 Ale nic dziwnego, bo wygląda pysznie i tak też musi smakować. Czas, w którym mamy dostęp do świeżych truskawek, to bez wątpienia jeden z najfajniejszych okresów w roku! 🙂
Cóż nie boję się konkurencji hi hi 😉 Cieszę, się że Wam się przepis podoba. Ściskam
Super, świetne połączenie składników, lubię takie słodko-słone smaki, a sos brzmi bardzo apetycznie 🙂
Bardzo mi miło Madziu. 🙂
Smaczna i zdrowa, nigdy nie robiłam jeszcze z truskawkami takiej sałatki, więc muszę się pośpieszyć póki jeszcze są truskawki 🙂
Zrób Kochana, zobaczysz, że zachwytom nie będzie końca;)
Nie przepadam za serem pleśniowym, więc dodałam fetę – wyszło przepysznie!! 🙂
Super! Bardzo się cieszę, że Cię zainspirowałam. Feta pasuje doskonale. W ogóle wszystkie wyraziste sery. Buziaki