Czytasz teraz
Sałatka ze szpinaku z truskawkami

Sałatka ze szpinaku z truskawkami

Kasia Potargana
Zestawienie może nieoczywiste, ale bardzo pyszne i ciekawe. Sałatka ze szpinaku z truskawkami to jedna z moich popisowych sałatek na letnie imprezy. Robię ją w kilku wersjach wymieniając składniki, ale szpinak, truskawki, ser pleśniowy i słonecznik muszą być. Sekretem tej sałatki jest sos, który komponuję sama, a który oczywiście Wam zdradzę w przepisie.
Ilość porcji – 6 osób
Kalorii na 100 g: 150
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 20 min.
Mój przepis na:

Sałatka ze szpinaku z truskawkami

Składniki:

  • 1 opakowanie szpinaku baby
  • 1 garść rukoli (niekoniecznie)
  • 1 opakowanie sera pleśniowego typu Lazur ( może być też roguefort, gorgonzola )
  • 1 szklanka łuskanych nasion słonecznika
  • 200-300 g truskawek

Sos

  • 2-3 łyżki oliwy
  • szczypta soli
  • 1 duża łyżka octu balsamicznego
  • 1-2 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu (lub innego syropu (np malinowy, truskawkowy))
  • 1/2 szklanki przegotowanej wody

Sposób wykonania:

  • Ziarna słonecznika upraż na suchej patelni, odstaw do przestygnięcia (prażąc mieszaj nasiona, by się równo prażyły, nie dopuść do przypalenia ziaren – będą gorzkie)
  • Szpinak wypłucz i umieść w dużej misce
  • Rukolę porwij na mniejsze fragmenty dodaj do szpinaku
  • Ser pokrój w kostkę mniej więcej 1 -2 cm , lub pokrusz – dodaj do szpinaku ( zostaw kilka kostek do dekoracji)
  • Truskawki opłucz, wyszypułkuj. Większe przekrój wzdłuż na pół, lub na 4 – dodaj do szpinaku (kilka zostaw do położenia na wierzchu)
  • Z podanych składników zrób sos.
    Szczerze mówiąc ja sos robię najpierw z mniejszą ilością octu i syropu, a po wymieszaniu próbuję i dorabiam do smaku. Podałam ilości składników "na oko", ponieważ tutaj trzeba dobrać smak sosu na bieżąco i tak jak się lubi. Sos powinien być słodki i lekko octowy jednocześnie. Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu znajdziesz TUTAJ
  • Sałatkę posyp ziarnami słonecznika (trochę ziaren odłóż),polej sosem tuż przed podaniem i lekko wymieszaj
  • Ponieważ składniki lubią schować się między liśćmi szpinaku, a nam zależy by sałatka wyglądała zachęcająco, na wierzchu ułóż odłożone truskawki i ser, a następnie posyp całość ziarnami słonecznika
Uwagi dodatkowe
Mam nadzieję, że tak przygotowana sałatka stanie się przebojem także twoich imprez.  Do sałatki możesz dodać cienkie, pokrojone i podsmażone plasterki boczku, chorizo, lub  salami.
Smacznego 🙂
Subscribe
Powiadom o
guest
8 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
CookUp

Zdradzenie przepisu na sos z syropem z kwiatów czarnego bzu było bardzo ryzykowne, bo jesteśmy pewni, że teraz Twoja sałatka zdobędzie szturmem wszystkie plenerowe stoły. 😉 Ale nic dziwnego, bo wygląda pysznie i tak też musi smakować. Czas, w którym mamy dostęp do świeżych truskawek, to bez wątpienia jeden z najfajniejszych okresów w roku! 🙂

Magda

Super, świetne połączenie składników, lubię takie słodko-słone smaki, a sos brzmi bardzo apetycznie 🙂

Słodko Słodka

Smaczna i zdrowa, nigdy nie robiłam jeszcze z truskawkami takiej sałatki, więc muszę się pośpieszyć póki jeszcze są truskawki 🙂

TwojaRównowaga.PL

Nie przepadam za serem pleśniowym, więc dodałam fetę – wyszło przepysznie!! 🙂


© 2018-2019 Myśli Potarganej - Wszelkie prawa zastrzeżone.
Obsługa techniczna - TwojeCentrum.pl

W górę
8
0
Napisz coś od Siebiex
()
x