Leniwe kluski, lub pierogi leniwe – jak kto woli

Kasia Potargana
2 komentarze
Leniwe kluski, pierogi leniwe, lub po prostu leniwe. Najprostsze na świecie, pyszne kluseczki, które przygotujesz dosłownie w chwilę.
Wystarczy biały ser, jajko, mąka, by stworzyć te szybkie, smakowite kluseczki. Uwielbiają je dzieci, ale i dorosłym cieknie na nie ślinka.
Leniwe kluski możesz zrobić z dodatkiem ugotowanych, przeciśniętych przez praskę ziemniaków, ale nie jest to konieczne, no i zajmuje więcej czasu.
Pierogi leniwe niektórzy podają ze śmietaną i cukrem, a najlepiej cukrem waniliowym. U nas od zawsze je się leniwe kluski polane bułeczką tartą zrumienioną na maśle, posypane cukrem i cynamonem. I takie je uwielbiam.
Przygotowane w sposób tradycyjny leniwe to 40 minut pracy. Z Thermomixem zrobisz je w 15-20 minut z gotowaniem.
Ilość porcji – 4 osoby
Kalorii na 100 g: 200
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 5 min.
Czas całkowity: 30 min.
Mój przepis na:

Leniwe kluski, lub pierogi leniwe – jak kto woli

Składniki:

Leniwe kluski

  • 500 g białego, tłustego sera (typu krajanka, możesz zrobić też z półtłustego, lub chudego, ale nie będą już takie pyszne)
  • 100-120 g pszennej mąki (plus garść mąki do oprószenia blatu)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka soli

Do polania

  • 1 łyżka bułki tartej
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru

Sposób wykonania:

Bułeczka do polania

  • Na patelni rozgrzej masło, a następnie wsyp bułkę tartą. Cały czas mieszaj. Podsmażaj do uzyskania złotego koloru (kilkanaście sekund). Odstaw

Leniwe kluski

  • Wstaw wodę w dużym garnku. Wsyp jedną łyżkę soli
  • Biały ser dokładnie zmiel
  • Dodaj jajka i połącz z serem
  • Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj składniki
  • Na oprószony mąką blat wyłóż ciasto. Powinno mieć dość zwartą konsystencję, ale jednocześnie powinno być mięciutkie i nie kleić się zbytnio do palców. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie i klejące, dosyp odrobinę mąki i jeszcze raz razem zagnieć (ale nie przesadzaj z mąką, kluski staną się twarde i niesmaczne)
  • Podziel ciasto na cztery części i z każdej uformuj wałeczek o przekroju ok 2cm. Poszczególne części i wałeczki podsyp dobrze mąką pod spodem,aby nie przykleiły się do blatu.
  • Spłaszcz wałeczek nożem, a następnie odkrawaj ukośnie kluseczki o wielkości ok 3-4cm
  • Kluseczki wkładaj do gotującej się wody i gotuj aż do wypłynięcia. Jak wypłyną potrzymaj je jeszcze 10 sekund i wyjmuj łyżką cedzakową na talerz
  • Przed podaniem rozgrzej lekko bułeczkę na patelni (pewnie zdążyła wystygnąć i stężeć), polej nią leniwe, posyp odrobiną cukru i szczyptą cynamonu. Podawaj na ciepło.

Leniwe kluski  przy pomocy Thermomix

  • Przygotuj bułeczkę na patelni jak wyżej
  • Wstaw wodę z solą w dużym garnku. by się gotowała
  • W naczyniu miksującym umieść twaróg, jajka, mąkę. Ustaw 45s/ obr 3
  • Sprawdź konsystencję ( w razie potrzeby dodaj odrobinę mąki) – wyrabiaj jeszcze 5 sek/obroty 3
  • Wyjmij ciasto na opruszony mąką blat
  • Podziel ciasto na 3-4 części i uformuj z nich wałeczki o przekroju 2 cm
  • Z wałeczków odkrawaj ukośnie kluseczki mniej więcej 3-4 cm i wrzucaj na wrzącą wodę. Gotuj ok 5 minut, do wypłynięcia i jeszcze 10 sekund po.
  • Podawaj ciepłe, polane bułeczką tartą, posypane cynamonem i cukrem

GOTUJ Z THERMOMIX

Jeśli chcesz gotować – szybko, łatwo, kreatywnie, oszczędnie umów się za mną na całkowicie niezobowiązującą, bezpłatną prezentację.
Jestem przedstawicielem Thermomix i zapraszam Cię do kontaktu:
tel. 794-946-255
e-mail: [email protected]
Pozdrawiam – Kasia
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Magda z takietomile.pl

Uwielbiam wszelkiego rodzaju kluski, a pierogi leniwe to jedne z moich ulubionych 🙂 Do tej pory jadłam je najczęściej ze śmietaną z cukrem, ale muszę wreszcie wypróbować z bułką tartą na maśle.

Zobacz także

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności