Leniwe kluski, pierogi leniwe, lub po prostu leniwe. Najprostsze na świecie, pyszne kluseczki, które przygotujesz dosłownie w chwilę. Wystarczy biały ser, jajko, mąka, by stworzyć te szybkie, smakowite kluseczki. Uwielbiają je dzieci, ale i dorosłym cieknie na nie ślinka. Leniwe kluski możesz zrobić z dodatkiem ugotowanych, przeciśniętych przez praskę ziemniaków, ale nie jest to konieczne, no i zajmuje więcej czasu. Pierogi leniwe niektórzy podają ze śmietaną i cukrem, a najlepiej cukrem waniliowym. U nas od zawsze je się leniwe kluski polane bułeczką tartą zrumienioną na maśle, posypane cukrem i cynamonem. I takie je uwielbiam.Przygotowane w sposób tradycyjny leniwe to 40 minut pracy. Z Thermomixem zrobisz je w 15-20 minut z gotowaniem.
Ilość porcji: 4 osoby
Kalorii na 100 g:: 200
Drukuj przepis
Mój przepis na:Leniwe kluski, lub pierogi leniwe – jak kto woli
Składniki:
Leniwe kluski
- 500 g białego, tłustego sera (typu krajanka, możesz zrobić też z półtłustego, lub chudego, ale nie będą już takie pyszne)
- 100-120 g pszennej mąki (plus garść mąki do oprószenia blatu)
- 2 jajka
- 1 łyżka soli
Do polania
- 1 łyżka bułki tartej
- 3 łyżki masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki cukru
Sposób wykonania:
Bułeczka do polania
- Na patelni rozgrzej masło, a następnie wsyp bułkę tartą. Cały czas mieszaj. Podsmażaj do uzyskania złotego koloru (kilkanaście sekund). Odstaw
Leniwe kluski
- Wstaw wodę w dużym garnku. Wsyp jedną łyżkę soli
- Biały ser dokładnie zmiel
- Dodaj jajka i połącz z serem
- Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj składniki
- Na oprószony mąką blat wyłóż ciasto. Powinno mieć dość zwartą konsystencję, ale jednocześnie powinno być mięciutkie i nie kleić się zbytnio do palców. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie i klejące, dosyp odrobinę mąki i jeszcze raz razem zagnieć (ale nie przesadzaj z mąką, kluski staną się twarde i niesmaczne)
- Podziel ciasto na cztery części i z każdej uformuj wałeczek o przekroju ok 2cm. Poszczególne części i wałeczki podsyp dobrze mąką pod spodem,aby nie przykleiły się do blatu.
- Spłaszcz wałeczek nożem, a następnie odkrawaj ukośnie kluseczki o wielkości ok 3-4cm
- Kluseczki wkładaj do gotującej się wody i gotuj aż do wypłynięcia. Jak wypłyną potrzymaj je jeszcze 10 sekund i wyjmuj łyżką cedzakową na talerz
- Przed podaniem rozgrzej lekko bułeczkę na patelni (pewnie zdążyła wystygnąć i stężeć), polej nią leniwe, posyp odrobiną cukru i szczyptą cynamonu. Podawaj na ciepło.
Leniwe kluski przy pomocy Thermomix
- Przygotuj bułeczkę na patelni jak wyżej
- Wstaw wodę z solą w dużym garnku. by się gotowała
- W naczyniu miksującym umieść twaróg, jajka, mąkę. Ustaw 45s/ obr 3
- Sprawdź konsystencję ( w razie potrzeby dodaj odrobinę mąki) – wyrabiaj jeszcze 5 sek/obroty 3
- Wyjmij ciasto na opruszony mąką blat
- Podziel ciasto na 3-4 części i uformuj z nich wałeczki o przekroju 2 cm
- Z wałeczków odkrawaj ukośnie kluseczki mniej więcej 3-4 cm i wrzucaj na wrzącą wodę. Gotuj ok 5 minut, do wypłynięcia i jeszcze 10 sekund po.
- Podawaj ciepłe, polane bułeczką tartą, posypane cynamonem i cukrem
Gotuj szybko i prosto z Thermomix
Najlepszym sposobem na poznanie Thermomix’a jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci je osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Uwielbiam wszelkiego rodzaju kluski, a pierogi leniwe to jedne z moich ulubionych 🙂 Do tej pory jadłam je najczęściej ze śmietaną z cukrem, ale muszę wreszcie wypróbować z bułką tartą na maśle.
no powiem Ci, że tak nam najbardziej smakuje 😉