Wigilijny kompot z suszonych owoców – moja zmora dzieciństwa, teraz wyczekiwany przez cały rok napój, który jak żaden inny, kojarzy mi się ze Świętami Bożego Narodzenia.W czasach, gdy owoce są dostępne 12 miesięcy w roku, świeże i mrożone, po co pić coś takiego? Ano dla tradycji, dla smaku i dla zdrowia. A najlepiej nie tylko wypić kompot, ale i zjeść z niego owoce. Dzięki dużej zawartości błonnika, pobudzają pracę jelit i posiadają właściwości lekko przeczyszczające, co sama przyznasz, po sutej kolacji wigilijnej, może bardzo się przydać. Suszone owoce to także bogactwo witamin A, B, C, E i K., które wzmocnią Twój organizm, oraz kwasów owocowych wspomagających procesy trawienne. No i jest słodki, oraz mnóstwo w nim pektyn pochodzących z jabłek. Szybko da więc uczucie sytości, przez co nie będziesz mieć apetytu na nadmierne objadanie. Same korzyści, prawda?A co do tradycji. Tradycja nakazuje spożycie 12 potraw, które pochodzą z tegorocznych zbiorów. Ich spożycie ma zapewnić rodzinie dobrobyt i dobre plony w kolejnym roku. Do tego zjedzenie jabłek – pomoże utrzymać harmonię i miłość w rodzinie, śliwki odstraszą złe moce i nieszczęścia, a gruszki dadzą zdrowie i długie życie.Oczywiście teraz nasz kompot jest dużo bogatszy, bo dodajemy doń i morele i rodzynki, wanilię i co zechcesz, ale te trzy składniki być muszą.Przygotowując kompot pamiętaj, by używać owoców naturalnie suszonych, bez dodatku siarki.
Ilość porcji: 8 osób
Kalorii na 100 g:: 150
Drukuj przepis
Mój przepis na:Wigilijny kompot z suszonych owoców
Składniki:
- 2 litry wody
- 100 g suszonych jabłek
- 100 g suszonych gruszek
- 100 g suszonych śliwek
- 100 g moreli
- 1 laska cynamonu
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- kilka sztuk goździków
Sposób wykonania:
- Owoce opłucz na sitku, zalej gorącą wodą, odstaw na jeden dzień, by zmiękły
- Dodaj laskę cynamonu i całość gotuj w tej samej wodzie, ok 30 min, jak zaczną kipieć zmniejsz ogień
- Po 30 minutach dodaj goździki, cukier, cukier waniliowy i gotuj jeszcze 10-15 minut, odstaw z ognia do wystygnięcia
Kompot z suszonych owoców możesz wzbogacić o rodzynki, anyż, lub plastry pomarańczy. Najlepiej smakuje schłodzony.
GOTUJ Z THERMOMIX
Jeśli chcesz gotować – szybko, łatwo, kreatywnie, oszczędnie umów się za mną na całkowicie niezobowiązującą, bezpłatną prezentację.
Jestem przedstawicielem Thermomix i zapraszam Cię do kontaktu:
tel. 794-946-255
e-mail: [email protected]
Pozdrawiam – Kasia
Jedna z moich ulubionych wigilijnych „potraw”. Ale faktycznie, jest to danie 18+ – żadne dziecko nawet nie powącha:-)
Zdecydowanie do kompotu z suszu trzeba dojrzeć 😉