Wigilijny kompot z suszonych owoców
Składniki:
- 2 litry wody
- 100 g suszonych jabłek
- 100 g suszonych gruszek
- 100 g suszonych śliwek
- 100 g moreli
- 1 laska cynamonu
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- kilka sztuk goździków
Sposób wykonania:
- Owoce opłucz na sitku, zalej gorącą wodą, odstaw na jeden dzień, by zmiękły
- Dodaj laskę cynamonu i całość gotuj w tej samej wodzie, ok 30 min, jak zaczną kipieć zmniejsz ogień
- Po 30 minutach dodaj goździki, cukier, cukier waniliowy i gotuj jeszcze 10-15 minut, odstaw z ognia do wystygnięcia
Jeśli wykonasz przepis na:
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255
Jedna z moich ulubionych wigilijnych „potraw”. Ale faktycznie, jest to danie 18+ – żadne dziecko nawet nie powącha:-)
Zdecydowanie do kompotu z suszu trzeba dojrzeć 😉