Czytasz teraz
Wigilijny kompot z suszonych owoców

Wigilijny kompot z suszonych owoców

Kasia Potargana
Wigilijny kompot z suszonych owoców – moja zmora dzieciństwa, teraz wyczekiwany przez cały rok napój, który jak żaden inny, kojarzy mi się ze Świętami Bożego Narodzenia.
W czasach, gdy owoce są dostępne 12 miesięcy w roku, świeże i mrożone, po co pić coś takiego? Ano dla tradycji, dla smaku i dla zdrowia. A najlepiej nie tylko wypić kompot, ale i zjeść z niego owoce. Dzięki dużej zawartości błonnika, pobudzają pracę jelit i posiadają właściwości lekko przeczyszczające, co sama przyznasz, po sutej kolacji wigilijnej, może bardzo się przydać. Suszone owoce to także bogactwo witamin A, B, C, E i K., które wzmocnią Twój organizm, oraz kwasów owocowych wspomagających procesy trawienne. No i jest słodki, oraz mnóstwo w nim pektyn pochodzących z jabłek. Szybko da więc uczucie sytości, przez co nie będziesz mieć apetytu na nadmierne objadanie. Same korzyści, prawda?
A co do tradycji. Tradycja nakazuje spożycie 12 potraw, które pochodzą z tegorocznych zbiorów. Ich spożycie ma zapewnić rodzinie dobrobyt i dobre plony w kolejnym roku. Do tego zjedzenie jabłek – pomoże utrzymać harmonię i miłość w rodzinie, śliwki odstraszą złe moce i nieszczęścia, a gruszki dadzą zdrowie i długie życie.
Oczywiście teraz nasz kompot jest dużo bogatszy, bo dodajemy doń i morele i rodzynki, wanilię i co zechcesz, ale te trzy składniki być muszą.
Przygotowując kompot pamiętaj, by używać owoców naturalnie suszonych, bez dodatku siarki.
Ilość porcji – 8 osób
Kalorii na 100 g: 150
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 1 d
Czas gotowania: 45 min.
Czas całkowity: 1 d 45 min.
Mój przepis na:

Wigilijny kompot z suszonych owoców

Składniki:

  • 2 litry wody
  • 100 g suszonych jabłek
  • 100 g suszonych gruszek
  • 100 g suszonych śliwek
  • 100 g moreli
  • 1 laska cynamonu
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • kilka sztuk goździków

Sposób wykonania:

  • Owoce opłucz na sitku, zalej gorącą wodą, odstaw na jeden dzień, by zmiękły
  • Dodaj laskę cynamonu i całość gotuj w tej samej wodzie, ok 30 min, jak zaczną kipieć zmniejsz ogień
  • Po 30 minutach dodaj goździki, cukier, cukier waniliowy i gotuj jeszcze 10-15 minut, odstaw z ognia do wystygnięcia
Uwagi dodatkowe
Kompot z suszonych owoców możesz wzbogacić o rodzynki, anyż, lub plastry pomarańczy. Najlepiej smakuje schłodzony. 
 
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
minimili

Jedna z moich ulubionych wigilijnych „potraw”. Ale faktycznie, jest to danie 18+ – żadne dziecko nawet nie powącha:-)


© 2018-2019 Myśli Potarganej - Wszelkie prawa zastrzeżone.
Obsługa techniczna - TwojeCentrum.pl

W górę
2
0
Napisz coś od Siebiex
()
x