Takie leniwe, to te kluski leniwe nie są, bo jednak chwilkę trzeba im poświęcić, ale na prawdę warto. Przepis znalazłam na kosapopatelni.pl jakiś tydzień temu, ale obowiązki, praca,szybkie obiadki bla bla bla… Nie mogłam się doczekać,kiedy w końcu znajdę chwilkę, bo kluski leniwe, to moje ulubione danie z dzieciństwa, a do tego truskawka w środku – WOW!
Wreszcie nadeszła sobota i mogłam sobie spokojnie polepić. Jakie efekty zobaczcie sami, a właściwie spróbujcie, bo mam nadzieję, że też je sobie zrobicie i zjecie ze smakiem.
Wreszcie nadeszła sobota i mogłam sobie spokojnie polepić. Jakie efekty zobaczcie sami, a właściwie spróbujcie, bo mam nadzieję, że też je sobie zrobicie i zjecie ze smakiem.
Ilość porcji – 3 osoby
Kalorii na 100 g: 200
Drukuj przepis
Mój przepis na:
Kluski leniwe z truskawkami
Składniki:
- 300 g twarogu półtłustego
- 4-5 łyżek mąki
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 12 dużych truskawek
Do polania:
- cukier
- cynamon
- masło
Sposób wykonania:
- Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, ewentualnie przekrawamy na pół jeśli są duże
- Rozkruszamy ser i mąkę na stolnicy
- Dodajemy jajko i łączymy składniki
- Ugniatamy, aż otrzymamy jednolitą masę
- Rozwałkowujemy ciasto i wycinamy z niego krążki
- Na każdy krążek nakładamy truskawkę, dosypujemy odrobinkę cukru i formujemy kulę
- Gotowe kule wrzucamy do osolonego wrzątku i czekamy aż wypłyną, po wypłynięciu jeszcze dwie minutki i możemy wyjmować na talerz.
Jak to dobrze, że już za chwilę sezon truskawkowy