Odchudzanie odchudzaniem, przecież nie cała rodzina jest na diecie. Są w domu tacy, co od diet stronią, a za słodyczami przepadają. Dla nich powstały właśnie pyszne drożdżowe rogaliki z jagodami. Mięciutkie i pachnące latem. Moje ulubione chlip, chlip… Ale spokojnie. Na razie zapach mi wystarczy. A jak będą świeże jagody, to ja już będę chudziusieńka i jednego rogaliczka będę mogła sobie zjeść.
Ilość porcji – 4 osoby
Kalorii na 100 g: 120
Drukuj przepis
Mój przepis na:Rogaliki drożdżowe z jagodami i lukrem cynamonowym
Składniki:
- 600 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 150 g cukru
- 60 g drożdży
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka soli
- 120 g masła
- 1 słoik dżemu jagodowego
- 2 białka
- ekstrakt waniliowy
Na lukier
- gorąca woda
- 1 łyżeczka cynamonu
- 5 łyżek cukru pudru
Sposób wykonania:
- Mieszamy mleko i drożdże z 2 łyżkami cukru i 1 łyżką mąki i odstawiamy na 30 min. w ciepłe miejsce
- Wsypujemy do miski mąkę, cukier, sól, wlewamy roztopione masło, ekstrakt wanilii (kilka kropli), wbijamy żółtka i dolewamy zaczyn drożdżowy
- Składniki porządnie wyrabiamy około 30 min. i zostawiamy do wyrośnięcia, przykryte ściereczką, na pół godziny.
- Ponownie wyrabiamy ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy na okrągłe placki mniej więcej grubości 0,5 cm.
- Kroimy placki na 8 części w trójkąty. Nakładamy na szerszą część trójkątów łyżeczkę dżemu i zawijamy w stronę ostrego końca. Po zwinięciu końce skręcamy do siebie, tworząc kształt rogalika.
- Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy białkiem. Zachowujemy odstępy bo przy pieczeniu jeszcze wyrosną.
- Zostawiamy rogaliki jeszcze na ok 15 min i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut – 180 stopni.
- Przygotowujemy lukier cynamonowy mieszając cynamon z cukrem pudrem, dolewamy po trochu gorącą wodę i mieszamy rozcierając łyżka cukier, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
- Upieczone i wystudzone rogaliki lukrujemy przygotowanym lukrem
GOTUJ Z THERMOMIX
Jeśli chcesz gotować – szybko, łatwo, kreatywnie, oszczędnie umów się za mną na całkowicie niezobowiązującą, bezpłatną prezentację.
Jestem przedstawicielem Thermomix i zapraszam Cię do kontaktu:
tel. 794-946-255
e-mail: [email protected]
Pozdrawiam – Kasia
Pychota, prawda?
Zrobiłam, ale z dżemem truskawkowym, dziękuję za przepis