Rogaliki drożdżowe z jagodami i lukrem cynamonowym

Odchudzanie odchudzaniem, przecież nie cała rodzina jest na diecie. Są  w domu tacy, co od diet stronią, a za słodyczami przepadają. Dla nich powstały właśnie pyszne drożdżowe rogaliki z jagodami. Mięciutkie i pachnące latem. Moje ulubione chlip, chlip… Ale spokojnie. Na razie zapach mi wystarczy. A jak będą świeże jagody, to ja już będę chudziusieńka i jednego rogaliczka będę mogła sobie zjeść.
Ilość porcji – 4 osoby
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 40 min.
Czas całkowity: 1 godz.
Kalorii na 100 g: 120
Mój przepis na:

Rogaliki drożdżowe z jagodami i lukrem cynamonowym

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 150 g cukru
  • 60 g drożdży
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka soli
  • 120 g masła
  • 1 słoik dżemu jagodowego
  • 2 białka
  • ekstrakt waniliowy

Na lukier

  • gorąca woda
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 5 łyżek cukru pudru

Sposób wykonania:

  • Mieszamy mleko i drożdże z 2 łyżkami cukru i 1 łyżką mąki i odstawiamy na 30 min. w ciepłe miejsce 
  • Wsypujemy do miski mąkę, cukier, sól, wlewamy roztopione masło, ekstrakt wanilii (kilka kropli), wbijamy żółtka i dolewamy zaczyn drożdżowy
  • Składniki porządnie wyrabiamy około 30 min. i zostawiamy do wyrośnięcia, przykryte ściereczką, na pół godziny.
  • Ponownie wyrabiamy ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy na okrągłe placki mniej więcej grubości 0,5 cm.
  • Kroimy  placki na 8 części w trójkąty. Nakładamy na szerszą część trójkątów łyżeczkę dżemu i zawijamy w stronę ostrego końca. Po zwinięciu końce skręcamy do siebie, tworząc kształt rogalika.
  • Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy białkiem. Zachowujemy odstępy bo przy pieczeniu jeszcze wyrosną.
  • Zostawiamy rogaliki jeszcze  na ok 15 min i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut – 180 stopni.
  • Przygotowujemy lukier cynamonowy  mieszając cynamon z cukrem pudrem, dolewamy po trochu gorącą wodę i mieszamy rozcierając łyżka cukier, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  • Upieczone i wystudzone rogaliki lukrujemy przygotowanym lukrem

Pychota, prawda?

Poruszył Cię ten wpis? Skomentuj, udostępnij, polub. Będę wdzięczna za każdą Twoją reakcję.
  • 4
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    4
    Udostępnienia

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Niestety wykluczyłam ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną automatycznie usunięte.