Pełnoziarnisty chleb turecki
Składniki:
- 350 g wody
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka miodu
- 350 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 150 g mąki pszennej (plus ok 1/2 szklanki do oprószenia blach, ciasta, dłoni, aby się nie kleiły)
- 1 czubata łyżeczka soli
Sposób wykonania:
- Do naczynia miksującego wlej wodę, dodaj drożdże, miód, obie mąki i sól. Wyrób ciasto 5 minut trybem ciasto.
- Dwie blachy wyłóż papierem do pieczenia i oprósz mąką
- Przełóż ciasto na oprószony mąką blat, podziel na dwie części, uformuj dwie kule i przełóż na przygotowane blachy. Przykryj kule wilgotną ściereczką i odstaw na ok 45min do wyrośnięcia
- Spłaszcz kule na placki ok 22 cm średnicy, znów przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na ok 2 godziny (lub do podwojenia objętości)
- Rozgrzej piekarnik do 240st
- Na wyrośniętych plackach wytnij płasko kratkę ostrym nożem. Wstawiaj placki po kolei do piekarnika i piecz ok 14 minut każdy (grzanie góra dół)
Jeśli wykonasz przepis na: Pełnoziarnisty chleb turecki, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
Gotuj prościej i smaczniej z Thermomix TM7!
W moich przepisach niezastąpionym pomocnikiem jest Thermomix. Chcesz przekonać się, jak może ułatwić gotowanie również w Twojej kuchni? Najlepiej zobaczyć go w akcji!
Umów sie na wyjątkową prezentację. Razem ugotujemy pyszne dania, krok po kroku poznając funkcje i zalety Thermomix TM7.
Zadzwoń lub napisz i umów się na spotkanie:
📞 514-183-202
Nie zdziw się, bo telefon odbierze Karol, jednak we wszystkim doskonale doradzi. Przekonaj się, że gotowanie może być prostsze, szybsze i jeszcze przyjemniejsze!

