3,3K
Kolejna sylwestrowa przekąska – krokiety z wafli. Gdy moja przyjaciółka Renia mówiła mi, że zrobiła krokiety z wafli, myślałam, że żartuje. Krokiety z wafli? Raczej z wafli to jakieś słodkości? Ale nie nie żartowała i przysłała mi przepis, który na prawdę ma sens, a który teraz Wam przedstawiam.
Krokiety świetnie komponują się z czystym czerwonym barszczykiem, albo zupą grzybową. Myślę, że długo będą tematem rozmów i pochwał dla pani domu, która je przyrządzi.
Składniki:
- 4 szt wafli – andrutów
- 2 kg ziemniaków
- 0,5 kg pieczarek
- 1 kostka masła
- 1 szklanka mleka
- 1 opakowanie przyprawy do ziemniaków
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 1 cebula
- sól, pieprz do smaku
- 0,5 szklanki bułki tartej
- 1 jajko
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Cebulę obieramy, drobno kroimy i przesmażamy na oleju
- Dodajemy pieczarki i razem chwilę dusimy.
- Lekko solimy i pieprzymy
- Odlewamy nadmiar soku z pieczarek
- Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości
- Odcedzamy wodę, dodajemy masło i mleko, ugniatamy na jednolitą masę
- Dodajemy koperek, przyprawę do ziemniaków, sól, pieprz do smaku – mieszamy
- Na waflach rozsmarowujemy jeszcze ciepłe ziemniaki
- Na ziemniakach, z jednej strony wafla, układamy pieczarki
- Wafle zwijamy ciasto z farszem zaczynając od pieczarek
- Powstałe rolady wkładamy do lodówki
- Po dwóch godzinach wyjmujemy rolady z lodówki i ostrożnie kroimy na plastry grube na 2 cm
- plastry panierujemy w jajku i bułce, a następnie smażymy na złoty kolor
Smacznego 🙂