Sylwestrowa przekąska – krokiety z wafli

Kasia Potargana
A+A-
Reset

Kolejna sylwestrowa przekąska – krokiety z wafli. Gdy moja przyjaciółka Renia mówiła mi, że zrobiła krokiety z wafli, myślałam, że żartuje. Krokiety z wafli? Raczej z wafli to jakieś słodkości? Ale nie nie żartowała i przysłała mi przepis, który na prawdę ma sens, a który teraz Wam przedstawiam.

Krokiety świetnie komponują się z czystym czerwonym barszczykiem, albo zupą grzybową. Myślę, że długo będą tematem rozmów i pochwał dla pani domu, która je przyrządzi.

Składniki:

  • 4 szt wafli – andrutów
  • 2 kg ziemniaków
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka mleka
  • 1 opakowanie przyprawy do ziemniaków
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 1 cebula
  • sól, pieprz do smaku
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • 1 jajko
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  • Cebulę obieramy, drobno kroimy i przesmażamy na oleju
  • Dodajemy pieczarki i razem chwilę dusimy.
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Odlewamy nadmiar soku z pieczarek
  • Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości
  • Odcedzamy wodę, dodajemy masło i mleko, ugniatamy na jednolitą masę
  • Dodajemy koperek, przyprawę do ziemniaków, sól, pieprz do smaku – mieszamy
  • Na waflach rozsmarowujemy jeszcze ciepłe ziemniaki
  • Na ziemniakach, z jednej strony wafla, układamy pieczarki
  • Wafle zwijamy ciasto z farszem zaczynając od pieczarek
  • Powstałe rolady wkładamy do lodówki
  • Po dwóch godzinach wyjmujemy rolady z lodówki i ostrożnie kroimy na plastry grube na 2 cm
  • plastry panierujemy w jajku i bułce, a następnie smażymy na złoty kolor

Smacznego 🙂

Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także