Gdy moja koleżanka Ania, na swoje urodziny podała ciasto Margaretka, od razu wiedziałam, że zrobię te słodkie kwiatki dla mojej mamy na Dzień Matki. Moja mama kocha słodycze i kwiaty, czy może więc być lepsze połączenie? Przepis jest banalnie prosty, ale pyszny i przyznasz – efektowny. Jeśli więc jeszcze nie masz kupionych kwiatów. Zamiast do kwiaciarni, biegnij do sklepu po ciastka i resztę składników i zrób dla swojej mamy Margaretkę.
Ilość porcji: 4 osoby
Kalorii na 100 g:: 300
Drukuj przepis
Mój przepis na:Ciasto Margaretka
Składniki:
- 1 opakowanie ciastek z marmoladą (ok 320 g)
- 2 opakowania galaretki cytrynowej
- 3 opakowania galaretki przezroczystej
- 300 ml śmietanki 30%
- 1 opakowanie gofrów, lub biszkoptów (ok 250 g)
Sposób wykonania:
- Rozpuść przezroczyste galaretki w 600 ml gorącej wody i pozostaw do wystygnięcia
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia, a następnie ułóż na dnie gofry (lub biszkopty)
- Gdy galaretka będzie już chłodna (ale jeszcze nie stężeje), ubij śmietanę na sztywną pianę. Pod koniec ubijania powoli wlewaj przezroczyste galaretki cały czas ją ubijając.
- Wyłóż śmietanę na gofry (biszkopty – jeśli wybierzesz biszkopty, zwilż je wodą z cukrem, lub syropem przed wyłożeniem masy na nie)
- Wstaw blachę do lodówki na kilka minut, by masa nieco stężała
- Rozpuść cytrynowe galaretki w 600 ml gorącej wody i pozostaw do wystygnięcia
- Gdy cytrynowa galaretka przestygnie, wyjmij ciasto z lodówki, a następnie na śmietanie ułóż ciasteczka z marmoladą
- Wylej ostrożnie galaretkę cytrynową na wierzch ciasta i odstaw do lodówki, by ciasto stężało
Podana ilość składników najlepiej pasuje do blachy 36 na 24 cm
GOTUJ Z THERMOMIX
Jeśli chcesz gotować – szybko, łatwo, kreatywnie, oszczędnie umów się za mną na całkowicie niezobowiązującą, bezpłatną prezentację.
Jestem przedstawicielem Thermomix i zapraszam Cię do kontaktu:
tel. 794-946-255
e-mail: [email protected]
Pozdrawiam – Kasia
Jak widzisz, przepis jest niesamowicie łatwy, a ciasto naprawdę robi wrażenie. Myślę, że nie tylko na Dzień Matki, może być wspaniałą ozdobą stołu i delicją dla podniebienia.
Jeśli spodobał Ci się ten przepis, proszę prześlij go dalej, a mnie zostaw komentarz. Będę Ci bardzo wdzięczna.
Uwielbiam te ciastka, za dzieciaka moje ulubione, a ciacho bardzo proste, smaczne i pięknie się prezentuje na talerzu 🙂
Ja niestety nie mam talentu do ciast. Wygląda jednak tak pięknie i oryginalnie, że spróbuję swoich sił 🙂
Na pewno Ci się uda. Nie ma innej opcji 😉
ślicznie wygląda
A jak smakuje 😉 dziękuję, że napisałaś 🙂