Ciasto Margaretka
Składniki:
- 1 opakowanie ciastek z marmoladą (ok 320 g)
- 2 opakowania galaretki cytrynowej
- 3 opakowania galaretki przezroczystej
- 300 ml śmietanki 30%
- 1 opakowanie gofrów, lub biszkoptów (ok 250 g)
Sposób wykonania:
- Rozpuść przezroczyste galaretki w 600 ml gorącej wody i pozostaw do wystygnięcia
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia, a następnie ułóż na dnie gofry (lub biszkopty)
- Gdy galaretka będzie już chłodna (ale jeszcze nie stężeje), ubij śmietanę na sztywną pianę. Pod koniec ubijania powoli wlewaj przezroczyste galaretki cały czas ją ubijając.
- Wyłóż śmietanę na gofry (biszkopty – jeśli wybierzesz biszkopty, zwilż je wodą z cukrem, lub syropem przed wyłożeniem masy na nie)
- Wstaw blachę do lodówki na kilka minut, by masa nieco stężała
- Rozpuść cytrynowe galaretki w 600 ml gorącej wody i pozostaw do wystygnięcia
- Gdy cytrynowa galaretka przestygnie, wyjmij ciasto z lodówki, a następnie na śmietanie ułóż ciasteczka z marmoladą
- Wylej ostrożnie galaretkę cytrynową na wierzch ciasta i odstaw do lodówki, by ciasto stężało
Jeśli wykonasz przepis na: Ciasto Margaretka, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255
Jak widzisz, przepis jest niesamowicie łatwy, a ciasto naprawdę robi wrażenie. Myślę, że nie tylko na Dzień Matki, może być wspaniałą ozdobą stołu i delicją dla podniebienia.
Jeśli spodobał Ci się ten przepis, proszę prześlij go dalej, a mnie zostaw komentarz. Będę Ci bardzo wdzięczna.