Ciasto Margaretka, czyli słodkie kwiatki na Dzień Matki

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Gdy moja koleżanka Ania, na swoje urodziny podała ciasto Margaretka, od razu wiedziałam, że zrobię te słodkie kwiatki dla mojej mamy na Dzień Matki. Moja mama kocha słodycze i kwiaty, czy może więc być lepsze połączenie?
Przepis jest banalnie prosty, ale pyszny i przyznasz – efektowny. Jeśli więc jeszcze nie masz kupionych kwiatów. Zamiast do kwiaciarni, biegnij do sklepu po ciastka i resztę składników i zrób dla swojej mamy Margaretkę.
Ilość porcji: 4 osoby
Kalorii na 100 g:: 300
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 30 min.
3 hours
Czas całkowity: 3 hours 30 min.
— REKLAMA —
Mój przepis na:

Ciasto Margaretka

Składniki:

  • 1 opakowanie ciastek z marmoladą (ok 320 g)
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej
  • 3 opakowania galaretki przezroczystej
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 1 opakowanie gofrów, lub biszkoptów (ok 250 g)

Sposób wykonania:

  • Rozpuść przezroczyste galaretki w 600 ml gorącej wody i pozostaw do wystygnięcia
  • Wyłóż blachę papierem do pieczenia, a następnie ułóż na dnie gofry (lub biszkopty)
  • Gdy galaretka będzie już chłodna (ale jeszcze nie stężeje), ubij śmietanę na sztywną pianę. Pod koniec ubijania powoli wlewaj przezroczyste galaretki cały czas ją ubijając.
  • Wyłóż śmietanę na gofry (biszkopty – jeśli wybierzesz biszkopty, zwilż je wodą z cukrem, lub syropem przed wyłożeniem masy na nie)
  • Wstaw blachę do lodówki na kilka minut, by masa nieco stężała
  • Rozpuść cytrynowe galaretki w 600 ml gorącej wody i pozostaw do wystygnięcia
  • Gdy cytrynowa galaretka przestygnie, wyjmij ciasto z lodówki, a następnie na śmietanie ułóż ciasteczka z marmoladą
  • Wylej ostrożnie galaretkę cytrynową na wierzch ciasta i odstaw do lodówki, by ciasto stężało
Podana ilość składników najlepiej pasuje do blachy 36 na 24 cm

Jeśli wykonasz przepis na: Ciasto Margaretka, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

Jak widzisz, przepis jest niesamowicie łatwy, a ciasto naprawdę robi wrażenie. Myślę, że nie tylko na Dzień Matki, może być wspaniałą ozdobą stołu i delicją dla podniebienia.

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, proszę prześlij go dalej, a mnie zostaw komentarz. Będę Ci bardzo wdzięczna. 

--- R E K L A M A ---
Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Słodko Słodka

Uwielbiam te ciastka, za dzieciaka moje ulubione, a ciacho bardzo proste, smaczne i pięknie się prezentuje na talerzu 🙂

Monika

Ja niestety nie mam talentu do ciast. Wygląda jednak tak pięknie i oryginalnie, że spróbuję swoich sił 🙂

iza

ślicznie wygląda

Zobacz także